Ce presupune sarcina extrauterină (ectopică) – ce este, de fapt!?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 40

Ce presupune sarcina extrauterină (ectopică) – ce este, de fapt!?

Sarcina extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, este cea în care produsul concepției se implantează în exteriorul cavității uterine. Conform statisticilor, în 90% dintre cazuri, sarcina ectopică se localizează la nivelul trompelor uterine, situație în care este necesară intervenția de urgență a medicului specialist. Sarcina este unul dintre motivele de apariție a hemoragiilor intraabdominale și, din păcate, este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul mamelor care se află în primul trimestru.

În prezent, incidența acestei afecțiuni este de 100-175 pe an pentru un număr de 100.000 de femei care au vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, adică 2 sarcini ectopice la 100 de nașteri. În ultimii 30 ani, s-a observat o creștere semnificativă a cazurilor de femei care s-au confruntat cu o astfel de problemă din cauza factorilor de risc, cum ar fi maladiile sexuale transmisibile sau tabagismul.

Conform unui studiu care a fost efectuat recent în Republica Moldova, pe o perioadă de 5 ani, din 22.392 de paciente care au fost internate cu SE, doar 13% s-au confruntat cu forme necomplicate, iar 87% au suferit inundație peritoneală. În general, 6.5% din decesele materne sunt provocate de sarcina extrauterină.

Cum poți să identifici sarcina extrauterină?

Din păcate, dacă vrei să te asiguri din timp că te confrunți sau nu cu o sarcină extrauterină, sfatul medicilor este să mergi regulat la control imediat ce ai aflat că ești insărcinată. În cazul în care vrei să știi cât mai multe despre ce presupune o sarcina ectopica, care sunt simptomele, tratamentul sau cauzele acceseaza categoria dedicata sarcinilor extrauterine, la acest link. 

Rezultatul pozitiv al testului de sarcină nu te poate liniști cu privire la implantarea corectă a ovulului fertilizat, ci doar te informează că în corpul tău se secretă HCG (hormonul sarcinii), care semnalează prezența unui viitor embrion. Din acest motiv, medicii ginecologi recomandă efectuarea unui set generos de analize și investigații imediat ce se identifică prezența sarcinii, mai ales în cazul în care în familia ta au mai existat și alte cazuri care s-au confruntat cu o astfel de situație.

Semnele/simptomele conform cărora te confrunți cu o sarcină extrauterină încep să fie vizibile pe măsură pe ovulul care a fost fertilizat crește. În cele mai multe cazuri, femeile au acuzat prezența unui disconfort sau chiar a unei dureri localizate la nivelul pelvisului, care, de cele mai multe ori, poate să fie însoțită de sângerări vaginale complet ieșite din comun.

Dacă ai observat că te confrunți cu anumite simptome nefirești în timpul sarcinii, insistă asupra efectuării investigațiilor de depistare a unei posibile sarcini ectopice, pentru că, în prezent, o astfel de problemă a început să fie extrem de comună. De asemenea, fiind de dimensiuni infime, această situație este dificil de identificat chiar și de cele mai performante aparate. Este necesar ca sarcina să evolueze câteva săptămâni pentru a putea fi vizibilă.

În cazul în care sângerările apar la nivelul trompei uterine, adică dacă te confrunți cu o hemoragie internă, durerile abdominale se vor acutiza semnificativ. Dacă hemoragia internă se manifestă în zona pelviană sau în abdomen, te poți confrunta cu dureri la unul dintre umeri. Cu toate că nu sunt intense, acestea nu sunt deloc obișnuite. Cu cât ovulul continuă să crească fără să fie extirpat, cu atât presiunea pusă în trompa uterină crește, până când se va rupe, situație în care este provocată apariția unei hemoragii suficient de puternice și periculoase. Într-o astfel de situație, multe mămici pot intra în stare de șoc sau pot leșina din cauza durerilor severe pe care le experimentează.

Poate fi prevenită sarcina ectopică?

Din păcate, până în prezent, nu s-au descoperit metode sau soluții eficiente care pot preveni apariția sarcinii ectopice, dar există câteva metode care pot contribui la prevenirea complicațiilor severe. Dacă te confrunți cu unul sau cu mai mulți factori de risc pentru care ai putea să suferi de sarcina ectopică, atunci vorbește cu medicul să te monitorizeze îndeaproape în primul trimestru de sarcină.

Conform studiilor, reducerea riscului de experimentare a infecțiilor cu transmitere sexuală, așa cum ar fi chlamydia sau gonoreea, contribuie semnificativ la diminuarea riscului de a contracta această problemă. În cazul în care te confrunți, totuși, cu boli cu transmitere sexuală, asigură-te că primești imediat tratamentul necesar.

Pe de altă parte, și fumatul contribuie la creșterea riscului de contractare a sarcinii ectopice. Din acest motiv, medicii recomandă tuturor femeilor care își doresc să devină mămici, să evite cât de mult pot să fumeze înainte de momentul conceperii. Astfel, se pot asigura că au făcut tot ce a depins de ele pentru a nu se confrunta cu o sarcină ectopică, potrivit cărții „Preventing ectopic pregnancies” scrise de Nahum, G.G., Stanislaw, H. and McMahon, C. și publicate în anul 2004.

Din păcate, de multe ori, cauzele formării unei sarcini extrauterine (dezvoltate aici) pot fi și de natură genetică. Tocmai de aceea este important ca medicul să fie informat în mod corespunzător cu privire la istoricul tău medical atunci când efectuează investigațiile necesare.

Alte cauze conexe ale sarcinii ectopice

Orice problemă care ar putea să împiedice sau să blocheze trecerea ovulului prin trompele uterine pentru a se implanta la nivelul uterului duce la formarea riscului de sarcină extrauterină. Conform medicilor și cercetătorilor, femeile care au în istoricul medical următoarele afecțiuni, riscă să se confrunte cu această problemă:

  • sarcină extrauterină anterioară – potrivit experților, femeile care au mai experimentat într-un moment al vieții lor această problemă, sunt predispuse la reapariția unei astfel de sarcini; din acest motiv, imediat ce ai descoperit că ești însărcinată, efectuează toate analizele și investigațiile necesare pentru a ține totul sub control;
  • boală cu transmitere sexuală, endometrioză, boală inflamatorie pelvină;
  • intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului sau pelvisului;
  • utilizarea în trecut a tehnologiilor de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro.

Am scris un articol dedicat cauzelor sarcinilor extrauterine (ectopice)

Cu toate acestea, există și femei care s-au bucurat de sarcini complet normale, deși au suferit în trecut de sarcina extrauterină. Se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, activ, cu programe regulate și adecvate de somn pentru o funcționare optimă a întregului corp și pentru prevenirea apariției inflamației de orice fel în organism.

Sarcina extrauterină este, cu alte cuvinte, o problemă pe care o experimentează un număr generos de femei care își doresc să devină mămici și care le poate pune în pericol viața. Dacă și tu ai aflat de curând că ești însărcinată, asigură-te că efectuezi toate investigațiile necesare în timp util, pentru a primi îngrijirile necesare într-o situație de cumpănă.

Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.