Cum consolidezi imunitatea copiilor in mod natural?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 34

Cum consolidezi imunitatea copiilor in mod natural?

Lunile de toamna si de iarna vin cu peisaje frumoase, cu o bogatie foarte mare a naturii si cu ganduri de sarbatori. Totusi, pot veni si cu probleme de sanatate, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. In perioada rece, imunitatea oamenilor scade, iar aceasta scadere este mai vizibila la copii.

Este bine, asadar, sa te asiguri ca ii consolidezi imunitatea prichindelului tau. Pentru a face asta, insa, trebuie sa stii ce este imunitatea.

Ce reprezinta imunitatea?

Este capacitatea organismului de a crea anticorpi si a distruge eventualii intrusi. Sistemul imunitar este compus din celule, tesuturi si organe si are rolul de a proteja organismul impotriva virusurilor si impotriva propriilor celule care au iesit de sub control (spre exemplu, celulele tumorale). Mecanismul imunitar este unul destul de complex si implica foarte mult celulele albe si anticorpii creati de organism.

Atunci cand functiile mecanismului imunitar nu functioneaza asa cum trebuie, este mult mai usor sa apara raceli sau alte boli mai grave.

Cum ii intaresti imunitatea celui mic?

In principiu, trebuie sa actionezi din timp pentru a te asigura ca prichindelul nu se intoarce bolnav de la gradinita. Vestea proasta este ca nu poti sa previi toate bolile, in conditiile in care colectivul il pune in contact cu tot felul de microorganisme si este imposibil sa nu ia gripa, raceala, varicela sau rujeola.  Partea buna este ca ori de cate ori se intampla sa se imbolnaveasca, sistemul imunitar se consolideaza si creaza o bariera impotriva bacteriilor care au facut probleme.

Nu trebuie sa lasi lucrurile sa mearga de la sine, insa. In fiecare toamna si iarna poti apela la diverse trucuri pentru a-i intari copilului imunitatea:

  • Ofera-i o dieta plina de vitamine, de miscare si de lichide. Lasa-l sa se joace si sa isi consume toata energia, ofera-i alimente care au foarte multe vitamine si invata-l sa bea cat mai multa apa.
  • Invata-l despre igiena. Orice copil trebuie sa aiba bazele unei igiente cat mai bune. Apa calda si sapunul reprezinta aceste baze si trebuie sa fie folosite cu o frecventa foarte mare;
  • Evita pe cat posibil semipreparatele si dulciurile care pot sa distruga microflora intestinala. Poti, in schimb, sa ii oferi copilului mai multe iaurturi albe;
  • Daca s-a imbolnavit, nu il trimite la gradinita sau la scoala inainte de a-si fi terminat tratamentul. Exista riscul sa le transmita boala si celorlalti copii;
  • Aeriseste regulat camera in care sta cel mic si incearca sa nu o incalzesti prea tare. In general, temperatura interioara nu trebuie sa depaseasca 23 de grade Celsius.

De asemenea, este bine sa pastrezi un mediu cat mai placut in casa. Sistemul imunitar poate avea de suferit si din cauza stresului sau din cauza unor traume. Daca exista conflicte in casa, este bine sa fie tinute cat mai departe de copii, care percep totul foarte bine si pot sa fie supusi unui stres foarte mare, chiar mai mare decat cel pe care il cunosc adultii.

Merita sa ii dai antibiotic copilului?

Desi multi parinti insista asupra antibioticelor, acestea nu sunt intotdeauna eficiente. De fapt, de multe ori nu au niciun rezultat. Motivul este dat de faptul ca majoritatea bolilor din copilarie au o origine virala, iar antibioticele actioneaza doar impotriva infectiilor bacteriene.

Nu insista sa ii dai celui mic antibiotice, asadar, decat in cazul in care doctorul decide asta. In schimb, poti sa ii dai probiotice si bacterii benefice care pot lupta impotriva patogenilor nocivi.

Nu trebuie sa te feresti de boli, deoarece acestea vor aparea, insa trebuie sa stii cum sa le administrezi, in asa fel incat copilul sa isi formeze un sistem imunitar perfect.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.