Cele mai frecvente boli contagioase la gradinita

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 137

Cele mai frecvente boli contagioase la gradinita

Intrarea copilului in colectivitate poate sa insemne o multime de emotii si o multime de schimbari. Cea mai mare schimbare insa, este faptul ca este mult mai supus la imbolnavire in conditiile in care intra in contact cu un numar mare de copii si de oameni, lucru cu care organismul sau nu este inca obisnuit.

Este aproape sigur faptul ca odata ce ti-ai dat copilul la gradinita, acesta va lua o boala contagioasa. Nu este nicio problema insa. Toti copiii ajung sa se imbolnaveasca. Ceea ce poti face este sa cunosti bolile si sa stii cum sa le tii sub control.

 

Care sunt cele mai frecvente boli pe care copilul le poate lua de la gradinita?

1. Boala obrajilor palmuiti. Este denumita si a 5-a boala a copilariei si este o boala virala care isi face aparitia iarna si primavara. Aceasta se manifesta prin dureri de cap, nas infundat, febra si roseata in obraji. Copilul va parea ca este palmuit. Uneori, roseata se extinde mai departe de fata ajungand pe trunchi si pe brate.

In principiu, copiii pot sa se fereasca de contactarea bolii, aceasta transmitandu-se prin mucus, sputa sau saliva. Este suficient sa se spele pe maini si sa se fereasca de copiii care tusesc. Daca a fost luata nu este nicio tragedie, fiind o boala care se vindeca de la sine.

2. Gastroenterita. Este o raceala la stomac manifestata prin febra, varsaturi, diaree si dureri de stomac. Aceasta este cauzata de un virus si este contagioasa.

Preventia se face prin ferirea copilului de persoane bolnave si printr-o igiena foarte stricta. Nici in cazul acestei boli nu exista un tratament specific, insa sunt recomandate lichidele si sunt interzise grasimile si prajelile.

3. Conjunctivita. Este o boala cu care se confrunta si o multime de adulti si se manifesta printr-o iritatie a ochiului. Poate fi cauzata de virusuri, bacterii sau alergeni si se ia destul de repede. In principiu, simpla atingere a unei suprafete contaminate poate duce la aparitia bolii.

Simptomele conjunctivitei constau in mancarime, arsuri si roseata oculara. Preventia se face la fel ca si in cazul celorlalte boli, prin spalarea cat mai deasa a mainilor si ferirea de persoane bolnave. Daca a aparut deja problema, picaturile si compresele reci ajuta destul de mult.

4. Boala gura, mana, picior. Este una dintre cele mai frecvente boli la copiii de gradinita. De regula, afecteaza doar copii de pana in 5 ani si se manifesta prin bubite in palme, talpi si in jurul gurii. Poate sa se manifeste si prin febra atunci cand este avansata.

La fel ca si celelalte boli, se transmite prin saliva, mucus, materii fecale sau pur si simplu prin atingerea bubitelor altor copii infectati.

Pentru preventie este bine sa se evite cat mai mult contactul cu persoane bolnave sau cu suprafete atinse de acestea iar pentru tratament se poate folosi paracetamol. Acesta va elimina febra si durerile. Este extrem de important ca cel mic sa stea mereu hidratat.

5. Raceala si gripa. Sunt boli de sezon cu care fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat. Copiii sunt cu atat mai sensibil la acestea, in conditiile in care au sistem imunitar scazut. Simptomele constau in dureri de gat, nas care curge, tuse, oboseala si stranuturi. De regula, poate sa dureze chiar si 2 saptamani si se transmite prin virusuri luate de la alti copii.

Din fericire, exista un vaccin anti gripal care reduce foarte mult riscul. Preventia se poate face si printr-o igiena foarte buna. Din pacate, nu exista nu tratament standard, insa paracetamolul, multe lichide si gargara cu apa sarata pot da rezultate foarte bune.

Etichete populare: boli copii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.