Analize medicale de făcut copilului, înainte să înceapă grădinița sau școala

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 1 minut Vizualizari: 36

Analize medicale de făcut copilului, înainte să înceapă grădinița sau școala

Copiii se îmbolnăvesc mult mai rapede din cauza sistemului imunitar deficitar. Din acest motiv, înainte de începerea unui nou an școlar sau de grădiniță, este posibil să vi se ceară anumite analize medicale ale copilului.

De obicei, cele mai solicitate tipuri de analize cerute sunt următoarele:

– exsudatul faringian
– exsudatul nazal
– examenul coproparazitologic
– coprocultura

Ce reprezintă fiecare analiză în parte și care este procedura!

Exudatul faringian și nazal

Exudatul farangian și nazal reprezinta recoltarea de secreții din zona faringelui și cavității nazale, după care se efectuează culturi pe diferite medii, pentru identificarea agenților patogeni. Ambele analize se realizează dimineața, înainte de a consuma lichide sau alimente și înainte de a se utiliza pasta de dinți.

Cele mai periculoase bacterii ce pot fi depistate în cavitatea nazală sunt:

Streptococul de grup A: acesta este responsabil de otite și alte boli asemănătoare. Nedescoperite la timp se poate ajunge la complicații precum reumatism articular acut sau afecțiuni renale.

Streptococcus pneumoniae sau pneumococul: acesta se regăsește la majoritatea oamenilor, dar poate fi extrem de periculoasă pentru copii, producând boli precum sinuzita, pneumonia și chiar meningita.

Examenul coproparazitologic

Examenul coproparazitologic identifică paraziții intestinali și a ouălor produse de aceștia și eliminate prin scaun. Cei mai frecvenți paraziți intestinali sunt limbricii, taenia solium și taenia saginata.

Coprocultura

Aceasta are ca rezultate, detectarea infecțiilor digestive sau detectarea copiilor asimptomatici (ce nu prezinta simptome) care elimină microbi prin scaun și fiind astfel o sursă de infecție pentru cei din jur. Cele mai cunoscute bacterii ce pot fi depistate sunt Salmonella și Shighella.

Este de preferat să efectuați și analize suplimentare cum ar fi consultul oftamologic, consultul ORL și consultul pedriatic.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.