Primul an in colectivitate. Ce sa ne asteptam din punct de vedere medical?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 151

Primul an in colectivitate. Ce sa ne asteptam din punct de vedere medical?

Primele zile de gradinita pot fi un motiv de bucurie, atat pentru parinti cat si pentur copii, insa pot fi si un motiv de stres si de suparare. Provocarea adevarata nu este data de modul in care socializeaza copilul cu ceilalti prichindei, ci mai degraba de modul in care se integreaza din punct de vedere medical. Contactul cu o multime de alti copii poate sa duca deseori la episoade de febra, raceli, eruptii pe piele, diaree sau alte probleme date de microbii care isi fac de cap prin organismul copiilor fara imunitate.

Din fericire, problema este una normala si intr-un fel sau altul, poate fi tinuta sub control. Pentru asta insa, trebuie sa te informezi cat mai bine in legatura cu microbii ce pot fi luati de la gradinita si cu modul in care pot fi indepartati.

Este normal ca orice copil sa se imbolnaveasca in momentul in care intra in comunitate

Conform pediatrilor, este firesc chiar si daca se imbolnaveste de 12 ori in 12 luni dintr-un motiv cat se poate de simplu: cresele si gradinitele sunt medii ideale pentru raspandirea virusurilor.

Virusurile se raspandesc intre copii prin contact direct sau indirect ( jucarii, mancare, maini, etc) si pot duce la aparitia racelilor, a conjunctivitei sau a altor probleme cum ar fi cele cauzate de boala mainii, piciorului si gurii.

Lupta cu microbii este grea, insa nu este imposibila

Aceasta lupta se da respectand toate regulile esentiale de igiena, odihna si hidratare. Copilul trebuie sa fie educat ca ori de cate ori este la gradinita sa se spele pe manute si ori de cate ori vine acasa sa faca acelasi lucru, inainte de orice interactiune cu frati surori sau prieteni.

Nu doar copilul trebuie sa se fereasca de microbi. Rolul parintilor si al educatorilor este la fel de important.

In gradinita este bine sa fie dezinfectate frecvent jucariile, clantele si mobilierul, actiune ce cade in rolul educatorilor.

Pentru parinti, lucrurile sunt ceva mai complicate. Acestia trebuie sa fie mereu la curent cu starea de sanatate a celui mic si sa evite sa il duca la gradinita in cazul in care are febra. De asemenea, trebuie sa priveasca totul cu calm, constientizand faptul ca imunitatea unui copil creste pe masura ce se confrunta cu virusurile.

Conform studiilor, copiii care merg la gradinita inca de mici se imbolnavesc mai des in aceasta perioada, insa sunt mult mai rezistenti la boli in momentul in care incepe scoala. Practic, mai multe boli in timpul gradinitei inseamna un stres mult mai mic in timpul scolii.

Nu toti copiii se imbolnavesc

Faptul ca bolile cresc imunitatea nu inseamna ca prichindelul trebuie sa fie lasat sa se imbolnaveasca. Nu toti copiii trebuie sa treaca prin momente de boala si nu toti o fac. Unii sunt mai puternici din punct de vedere genetic, altii se spala pe maini si sunt foarte bine educati in ceea ce priveste utilizarea scutecului sau a olitei iar altii sunt hraniti foarte bine, cu accent pe proteine si pe lichide. De asemenea, copiii care sunt mai sanatosi dorm suficient de mult si nu au un comportament care poate facilita raspandirea microbilor, cum ar fi scobitul in nas, frecatul la ochi sau bagatul diverselor obiecte in gura.

Ceea ce este cert este ca atunci cand copilul se imbolnaveste dupa ce este dus pentru prima data in comunitate nu trebuie sa dai vina pe gradinita. Pana la urma, imbolnavirea la varste fragede nu poate fi evitata si este un semn clar de crestere a imunitatii.

Etichete populare: boli copiimicrobiraceli

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.