Cum să interpretezi corect rezultatul testului de sarcină?

Autor: Maria Ene Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 118

Cum să interpretezi corect rezultatul testului de sarcină?

Ai ajuns la etapa din viață în care îți dorești să concepi un copilaș? Vrei să aduci pe lume un suflet pe care să îl iubești necondiționat și îți dorești să te asiguri că totul decurge în parametri optimi? Atunci, cel mai probabil, simptomele de greață, oboseală și pofte greu de stăpânit nu sunt generate de o posibilă gripă sau o indispoziție a corpului. Există șanse uriașe ca organismul tău să te anunțe că deja se formează în interiorul tău o altă inimă care o să bată neîntrerupt și care o să aducă numai bucurie în jurul său. 

Cu alte cuvinte, dacă suspectezi că ești însărcinată datorită simptomelor pe care le experimentezi și datorită menstruației care pare să fi uitat să te mai viziteze, va trebui să faci un test de sarcină pentru a afla concret cu ce te confrunți. Este prima dată în viața ta când faci un test de sarcină? Nu-ți face griji, rămâi în continuare și citește articolul de mai jos pentru a vedea cum să interpretezi în mod corect rezultatele obținute și ce înseamnă fiecare în parte.

Rezultat pozitiv

Rezultatul pozitiv, cel redat, de regulă prin două linii afișate în dreptul literelor C și T, înseamnă că ești gravidă. Odată ce ai aflat că ești însărcinată, nu mai pierde niciun moment și programează-te la medicul obstetrician ginecolog atât pentru confirmarea sarcinii, cât și pentru verificarea stării de sănătate. Există o mulțime de complicații care nu pot fi identificate în faza incipientă; din acest motiv, se recomandă ca investigațiile să fie realizate constant pentru a fi sigură că nu ai o sarcină cu probleme.

Rezultat fals-pozitiv

Există și cazuri extrem de rare, în care testul de sarcină afișează un rezultat fals-pozitiv. Cu alte cuvinte, deși nu ești gravidă, testul afirmă că ai fi. Un astfel de rezultat poate să fie influențat și de  administrarea anumitor medicamente, cum ar fi calmantele, hipnoticele, anticonvulsivantele. De asemenea, rezultatul obținut poate să fie afectat și de un tratament pe bază de hormoni hCG eficient în stimularea perioadei de ovulație. Alte cauze care pot determina afișarea unui rezultat fals-pozitiv:

  • avort spontan – oprirea sarcinii din evoluție sau pierderea sa poate să afișeze un rezultat fals-pozitiv. Deși cantitatea hormonului hCG se diminuează treptat, aceasta nu dispare în întregime dintr-odată, ci are nevoie de puțin timp, caz în care testul poate să indice în continuare prezența unei sarcini;
  • sarcină ectopică – cunoscută și sub denumirea de sarcină extrauterină, poate favoriza apariția unui rezultat fals pozitiv. Deși aceasta nu se dezvoltă în interiorul uterului, hormonul sarcinii tot se secretă în organism. Din păcate, o astfel de sarcină nu poate să fie dusă până la capăt, pentru că singurul loc în care fătul poate să se dezvolte sănătos este doar în uter;
  • sarcină chimică – sarcina chimică are loc atunci când ovulul fecundat nu poate să se prindă de peretele uterului, motiv pentru care sarcina nu poate să se dezvolte. Astfel, are loc fenomenul, așa cum este cunoscut de toată lumea, de pierdere a sarcinii. Cu toate că este o problemă pe care multe femei o experimentează, nu poate să fie anticipată printr-un test de sarcină și nici prin alte metode de investigație;
  • afecțiuni – știai că există și anumite afecțiuni care pot genera un rezultat fals-pozitiv? Din păcate, problemele tractului urinar, chisturile ovariene, afecțiunile renale și cancerul ovarian sunt cele care pot afecta rezultatul obținut;
  • folosirea nepotrivită a testului.

Rezultat fals-negativ

Rezultatul fals-negativ, ilustrat printr-o liniuță în dreptul literei C, poate să fie afișat din mai multe cauze, printre care se numără și:

  • ai folosit testul de sarcină deși a depășit perioada de valabilitate;
  • nu ai respectat cu atenție instrucțiunile de folosire menționate pe prospectul sau ambalajul testului;
  • testul a fost efectuat într-o perioadă neadecvată; nu ai așteptat suficient de mult de la perioada de concepție, iar acesta nu a putut să detecteze nivelul de hCG din corp;
  • ai băut prea multe lichide înainte de efectuarea testului, ceea ce înseamnă că ai urina mult prea diluată;
  • folosești anumite tratamente medicamentoase, precum antihistaminicele sau diureticele.

Din acest motiv, este recomandat ca testul de sarcină să fie repetat și ziua următoare, pentru a te asigura că rezultatul obținut este cel corect.

Rezultat negativ

Ai observat că ți-a întârziat menstruația, dar rezultatul testului de sarcină pe care l-ai făcut este negativ? Este recomandat să îl refaci la câteva zile distanță pentru a vedea dacă obții același rezultat. În cazul în care rezultatul este tot negativ, dar te confrunți cu simptome asemănătoare cu cele de sarcină, programează-te la o consultație cu medicul obstetrician ginecolog. Există riscul să te confrunți cu anumite afecțiuni ginecologice pe care ar fi bine să le identifici la timp.

Rezultat invalid

Rezultatul invalid este afișat, de regulă, printr-o liniuță în dreptul literei T sau prin nicio liniuță. De regulă, obții acest rezultat în cazul în care testul nu a fost efectuat corect, nu ai colectat suficient de multă cantitate de urină sau, pur și simplu, testul este expirat, ceea ce i-a afectat buna funcționare. Astfel, poți repeta testul la câteva zile distanță.

Ce trebuie să știi înainte de efectuarea testului de sarcină?

  • Momentul potrivit

Înainte de a face testul de sarcină, asigură-te că respecți toate condițiile menționate la instrucțiuni, printre care se numără și efectuarea sa la momentul potrivit. Conform medicilor, se recomandă realizarea testului după aproximativ o săptămână de la menstruația întârziată. 

  • Verifică rezultatele la timp

Majoritatea testelor de sarcină care pot fi făcute acasă au instrucțiuni explicite cu privire la efectuarea lor și la citirea rezultatelor. De obicei, se recomandă să verifici rezultatul după 5 minute de așteptare, nici mai mult, nici mai puțin.

  • Să nu consumi cantități mari de lichide 

Potrivit cercetărilor realizate, s-a descoperit că o cantitate mult prea mare de lichid consumată înainte de efectuarea testului de sarcină poate să ducă la diluarea urinei și, implicit, la afectarea rezultatului obținut. 

  • Să faci testul dimineața

Prima urină de dimineață este cea care conține cel mai înalt nivel al hormonului hCG. Astfel, dacă ești cu adevărat gravidă și vrei să obții un rezultat precis, ține cont de această informație.

Interpretarea rezultatelor obținute la testele de sarcină nu este o procedură dificilă. De cele mai multe ori, acestea sunt precise, dar există și excepții. Astfel, pentru a te asigura că obții un rezultat exact, mai cumpără și alte câteva modele pe care să le faci la o distanță de câteva zile și vezi dacă rezultatul obținut este același de fiecare dată. 

unsplash.com
pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.