Adaptarea treptata la cresa, protejata de lege

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 135

Adaptarea treptata la cresa, protejata de lege

Adaptarea la cresa poate sa fie dificila pentru orice copil. Tocmai de aceea, legea din Romania le permite parintilor sa isi insoteasca prichindelul timp de 15 zile, indiferent de ceea ce spune regulamentul intern al unelor crese. 

Copiii trebuie sa se desprinda in ritmul lor de parinti, motiv pentru care in primele 15 zile parintii pot ramane pe hol sau in curte. Dupa 15 zile, majoritatea celor mici raman la cresa fara lacrimi si fara probleme.

Indiferent ca respecti legea HG 1252/2012 care spune ca poti sa iti insotesti copilul pentru adaptare sau ca nu o respecti, daca vrei sa ai un copil fericit chiar si atunci cand este lasat la cresa trebuie sa respecti cateva reguli:

1. Nu grabi cresa! De regula, copiii sunt pregatiti pentru comunitate dupa varsta de 3 ani. Pana atunci este mai bine sa fie lasati cu o persoana de incredere.

2. Bucura-te de momentul cresei sau al gradinitei! Bucuria ii va fi transmisa si copilului, care va fi foarte curios de tot ceea ce se intampla acolo.

3. Povesteste-i si citeste-i cat mai multe lucruri despre gradinita! Inainte de a ajunge aici este bine sa stie ceea ce il asteapta. Ajuta extrem de mult daca vizitezi cu copilul gradinita, inainte de a fi obligat sa isi petreaca timpul acolo!

4. Ajuta-l sa se acomodeze la fata locului! In primele zile stai cu el! Este posibil sa nu fie nevoie, in conditiile in care sunt copii care se acomodeaza foarte repede, insa este foarte posibil sa fie nevoie de acomodare.

5. Analizeaza cu atentie gradinita sau cresa! Aceasta trebuie sa respecte intru totul perceptia ta asupra unei astfel de institutii. Atunci cand pleci, trebuie sa iti stii copilul in deplina siguranta.

6. Gaseste cea mai buna formula! Ai tot timpul sa incerci sa creezi o rutina care sa fie cat mai usor acceptata de catre copil.

7. Nu neglija refuzul copilului de a merge la gradi. Acesta poate sa aiba motive intemeiate, cum ar fi frica de o educatoare.

8. Comunica cu personalul gradinitei! Este bine sa ii oferi cat mai multe informatii despre copil, in asa fel incat sa stie cum sa il aline si cum sa ii ofere activitatile care ii plac!

9. Incurajeaza copilul sa aiba o relatie apropiata cu un alt copil de la gradinita. Eventual, incearca sa formezi o relatie si in afara orelor.

10. Lasa-l pe copil sa ia tot timpul cu el la gradinita o jucarie!

11. Incearca sa faci diminetile cat mai placute: fara agitatie si fara stres! Este greu, insa nu imposibil.

12. Incearca sa faci drumul la gradinita cat mai placut. Cantecelele ajuta foarte mult.

13. Joaca-te cu copilul de-a mersul la gradinita inainte de a incepe aceasta rutina!

14. Fa cumparaturile pentru gradinita impreuna cu cel mic!

15. In seara de dinaintea primei zile de gradinita stai ceva mai mult cu copilul, alege hainele impreuna cu el, pregateste creioanele, cariocile si prelungeste rutina de somn!

16. Incearca sa gasesti un ritual de ramas bun. Pupici, cantecele, nasucuri frecate, etc. Nu conteaza care e ritualul, atata vreme cat va reprezinta.

17. Zambeste! Chiar daca ai emotii atunci cand iti lasi copilul pentru prima data la gradinita, zambeste. Ajuta foarte mult.

18. Explica-i copiluluui ca este in regula sa se teama si sa fie agitat in primele zile de gradinita si ca toti copiii sunt la fel!

19. Incurajeaza-l si aminteste-i de alte perioade in care a stat fara tine si s-a descurcat excelent. Asigura-l ca este un copil competent si puternic!

20. Incearca sa faci un transfer de incredere de la tine catre personalul gradinitei!

Cu siguranta, inceputurile sunt grele. Orice copil se adapteaza, daca ii este oferita incredere si intelegere ajunge sa ii placa la cresa sau la gradinita.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.