Gradinita de stat sau particulara? Ce alegem?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 70

Gradinita de stat sau particulara? Ce alegem?

Desi ti-ai dori ca prichindelul tau sa ramana mic intreaga viata, nu se poate. Acesta creste si ajunge la varsta la care trebuie sa intre in colectivitate. Acest lucru inseamna, aproape inevitabil, gradinita.

Inceputul este greu pentru orice copil si pentru orice parinte, insa cu timpul, gradinita devine o rutina zilnica. Pentru ca aceasta rutina sa fie cat mai placuta insa, parintele trebuie sa se asigure ca alege o gradinita cat mai buna, cu educatori buni, cu dotari excelente si cu un program de invatamant foarte bun.

Primul pas important in alegerea gradinitei este daca optezi pentru o gradinita particulara sau alegi una de stat.

Gradinitele de stat

Sunt preferate de multi parinti pentru costurile reduse pe care le genereaza. Nu doar costurile sunt atractive insa. O gradinita de stat poate veni cu multe alte avantaje cum ar fi experienta educatoarelor care sunt bine pregatite si au studii de specialitate, acreditarile sau constructiile cu spatii largi.

Majoritatea gradinitelor de stat sunt acreditate MECT, dispun de asistenta medicala permanenta, ofera o masa calda gatita in bucataria proprie ceea ce poate fi un urias avantaj si au un cost mult mai redus decat gradinitele particulare.

Este adevarat ca marea ingrijorare este legata de dotarile vechi si de faptul ca exista un numar mult prea mici de educatori pentru numarul mare de copii, insa lucrurile incep sa se schimbe. In ultima vreme s-a investit destul de mult in modernizarea gradinitelor iar gradinitele de stat au ajuns sa fie din ce in ce mai atractive.

Raman totusi o serie de dezavantaje:

  • Exista un numar mic de materii optionale;
  • Metodele de predare sunt vechi iar educatoarele nu sunt foarte bine motivate;
  • Sunt impuse anumite reguli pentru copii. Spre exemplu, nu sunt acceptati cei mai mici de 3 ani si este conditionata absenta pampersului;
  • Vacantele sunt foarte lungi. Poate fi un mare dezavantaj pentru parintii care lucreaza foarte mult;
  • In ciuda unor modernizari, majoritatea gradinitelor functioneaza in spatii construite in urma cu mai bine de 20 de ani si au un mobilier destul de vechi si neatractiv.
  • Programul este unul scurt. La foarte multe gradinite de stat acesta se termina la ora 5 dupa amiaza, lucru care poate sa puna in dificultate unii parinti.

Gradinitele particulare

Sunt, fara doar si poate, prima optiune pentru parintii care doresc tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor, insa au un mare dezavantaj: costul. In general, costurile pentru o astfel de gradinita incep de la 600 de lei pe luna si ajung la peste 600 de euro. Avantajele pe care le ofera pot face suma investita sa merite:

  • Grupele sunt mai mici, fiind maxim 12-15 copii intr-o grupa. De regula, la fiecare grupa sunt minim 2 educatoare, ceea ce face atentia asupra fiecarui copil sa fie maxima;
  • Educatoarele sunt tinere si au o viziune cat se poate de noua asupra modului de predare. De regula, acestea stiu mai multe limbi straine si pot fi foarte apropiate de copii;
  • Mobilierul si materialele educationale sunt noi si sunt performante.
  • Exista o multime de cursuri optionale. Copiii pot invata sa picteze, sa sa danseze, sa inoate, sa cante sau sa faca tot felul de sporturi interesante;
  • Exista gradinite particulare care ofera posibilitatea de a urmari copilul prin intermediul camerelor video si care asigura transport de la gradinita si catre gradinita.
  • Majoritatea gradinitelor functioneaza pe tot parcursul anului iar copiii sunt primiti in gradinita chiar si de la varste de 2 ani, fara a exista conditionarea pampersului.

Dezavantajele gradinitei particulare sunt date de costuri, de spatiul destul de limitat si de rotatia mare de personal. Adeseori, educatoarele se schimba o data la cateva luni, ceea ce poate sa fie destul de neplacut pentru cei mici. Un alt punct negativ poate fi spatiul exterior limitat.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.