Prima excursie cu gradinita. Cand iti lasi copilul prima oara singur intr-o astfel de aventura?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 236

Prima excursie cu gradinita. Cand iti lasi copilul prima oara singur intr-o astfel de aventura?

Cu siguranta, atunci cand te suna reprezentantii gradinitei sa iti spuna ca urmeaza sa se organizeze o excursie pentru prichindei te gandesti de 10 ori daca merita sau nu sa iti trimiti copilul intr-o astfel de aventura. Daca se intampla ceva? Daca plange atunci cand este departe de tine? Daca, daca, daca?

Stim ca ti-ai dori sa iti pastrezi copilul intreaga viata langa tine, insa nu se poate. La un moment dat, va trebui sa plece alaturi de colegi in excursii si sa invete sa traiasca de unul singur. Tocmai de aceea, nu trebuie sa refuzi o prima excursie pentru copilas, ci trebuie sa te asiguri ca totul decurge normal. Experienta va fi una pe care cel mic o va indragi si care ii va da o noua perspectiva asupra vietii.

Ce trebuie sa faci tu atunci cand apare prima excursie?

1. Verifica autocarul cu care se circula. Este foarte important sa te asiguri ca acesta are toate elementele de siguranta (centuri, scaune confortabile si verificari la zi) si ca are un sofer bun. Este adevarat ca nu poti sa iti dai seama de cat de bun este soferul dintr-o simpla discutie cu el, insa cel mai probabil a mai participat si la alte excursii si poti avea un feedback de la alti parinti.

2. Discuta cu copilul despre reguli. Atunci cand este in excursie copilul trebuie sa respecte niste reguli. Daca vrei ca totul sa decurga normal este bine sa discuti aceste reguli cu el:

  • Explica-i ca nu poate sa mearga niciunde fara a fi alaturi de cineva din grup, indiferent ca este un copil sau un adult;
  • Explica-i ca nu are voie sa discute cu strainii. Singurele persoane cu care trebuie sa vorbeasca sunt educatorii, insotitorii si colegii;
  • Nu are voie sa plece niciunde fara a anunta un adult din grup;
  • Trebuie sa aiba foarte mare grija la igiena. Explica-i ca trebuie sa se spele atunci cand merge la baie, atunci cand mananca sau dupa ce pune mana pe diverse obiecte.

3. Discuta cu insotitorii. Daca ai un copil cu diverse pretentii culinare, cu anumite obiceiuri si tabieturi sau cu diverse temeri, anunta adultii despre acest lucru pentru a putea sti cum trebuie sa actioneze in anumite conditii.

4. Pregateste-i rucsacelul! Rucsacul pe care cel mic il va purta cu el nu trebuie sa fie doldora cu lucruri, insa trebuie sa aiba niste lucruri elementare. Evident, nu trebuie sa lipseasca sticla de apa, caserola cu mic dejun si eventualele caserole cu pranz si cu fructe si desert. De asemenea, in bagaj trebuie sa existe un pachet de servetele uscate, un pachet de servetele umede si o jucarioara. Pentru ca de multe ori se mai intampla accidente, este bine sa ii pui in ghiozdan si chilotei si sosete de schimb. Umbrela si pelerina de ploaie se pot dovedi si ele ectrem de utile.

Este cam tot ceea ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca totul va decurge normal in excursie. Este normal sa ai emotii, insa nu apela la lucruri extreme, cum ar fi sa urmaresti autocarul pentru a te asigura ca totul este in regula. Copilul va dori sa fie singur, fara parinti in aceasta aventura si nu ii va placea daca va sti ca il urmaresti, mai ales ca toti ceilalti copii vor fi singuri. Daca ai incredere in educatori si in soferul de autocar, totul va decurge cat se poate de bine.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.