Cu jucaria preferata la gradinita

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 111

Cu jucaria preferata la gradinita

Aproape orice copil are un animalut de plus care il insoteste peste tot. Acesta are o importanta uriasa si poate contribui enorm la dezvoltarea celui mic. Totusi, este bine sa fie luat peste tot, inclusiv la gradinita? Ce trebuie sa faca un parinte in legatura cu atasamentul mult prea mare al copilului fata de jucarie?

In principiu, nu trebuie sa faca nimic. Atasamentul copilului fata de jucarie este unul cat se poate de normal si poate sa fie mai mare sau mai mic in functie de diverse momente ale vietii.

Spre exemplu, multi copii se ataseaza de jucarii atunci cand mamele lor se intorc mai devreme la munca si au nevoie de un obiect care sa le asigure o doza de confort psihic. Acel obiect este ursuletul de plus si are mai multe roluri:

  • Ii aminteste copilului de mama sa, deoarece poate fi asociat cu momentele in care este tinut in brate, este ingrijit sau hranit;
  • Ii ofera doza de securitate psihica de care are nevoie;
  • Usureaza stresul si construieste increderea in propria persoana. In plus, atunci cand copilul este lasat singur in comunitate ( la gradinita), poate ajuta la dezvoltarea sociala si poate linisti lacrimile;
  • Ofera un instrument terapeutic. Blanita moale este un instrument terapeutic extrem de puternic care satisface nevoile senzoriale ale copiilor. Practic, atunci cand apar situatii stresante, blanita poate sa fie un instrument perfect pentru auto-calmare.

Ce trebuie sa stie orice parinte despre atasamentul copiilor de jucarie?

Majoritatea copiilor se ataseaza de un anumit obiect, insa este un simplu obiect de tranzitie de la grija sporita pe care o poarta parintele, catre o oarecare independenta. In momentul in care copilul incepe sa exploreze lumea, jucaria devine cel mai bun partener care il ajuta sa treaca peste o multime de temeri.

Desi atasamentul fata de jucarie poate sa dureze ceva de timp, nu va dura la nesfarsit. Majoritatea copiilor renunta la acest prieten din plus intre 2 si 5 ani.

Exista situatii in care acest atasament poate deveni o problema?

De regula, nu. Totusi, atunci cand copilul nu se joaca cu ceilalti copii pentru a sta langa jucarie, poate sa insemne ca prichindelul tau trece printr-o perioada mai putin placuta. Intr-o astfel de situatie este bine sa eviti sa il tachinezi si sa insisti sa renunte la plusul favorit, este bine sa stabilesti anumite limite si sa gasesti un loc special in casa pentru jucarie. Spre exemplu, poti stabili ca ursuletul poate fi folosit tot timpul in casa si la gradinita, insa nu si la locul de joaca. Atunci cand mergeti la locul de joaca, plusul trebuie sa ramana la locul lui. De asemenea, trebuie sa stabilesti anumite zile in care jucaria sa fie spalata si pentru a evita drama, trebuie sa cumperi un duplicat.

Daca vrei sa renunte cat mai repede la jucarie, poti sa faci cateva lucruri:

  • Ofera-i cat mai multe imbratisari si asigura-l ca plusul nu este singura lui sursa de consolare;
  • Pastreaza-i mainile ocupate. Cu cat face mai multe activitati interesante, cu atat timpul pentru a se agata de jucaria de plus este mai mic. In felul acesta, poate sa renunte mai repede la ea.

Chiar daca in anumite situatii atasamentul pentru jucaria de plus poate deranja, este bine sa ii cumperi o astfel de jucarie, deoarece beneficiile sunt mult mai mari iar acest lucru il vei vedea in rapiditatea cu care copilasul se dezvolta.

sursa foto: pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.