La ce vârstă un copil ar trebui să primească primul smartphone?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 39

La ce vârstă un copil ar trebui să primească primul smartphone?

Decizia de a înmâna copilului un smartphone este una importantă. Care este vârsta cea mai bună pentru copil să primească un telefon inteligent?

Orice părinte se lovește de această întrebare. O astfel de decizie poate afecta într-un fel sau altul copilul, de aceea este important să vă informați înainte să faceți acest pas.

Ar trebui să fim îngrijorați când copiii noștri primesc primul smartphone?

Copiii ce primesc un smartphone nu sunt predestinați să cadă în depresie. Nu trebuie să fiți foarte îngrijorați, nu se va prăbuși cerul peste voi. Există totuși studii ca sugerează că cei mici pot fi afectați negativ de utilizarea unui smartphone. Pe lângă studiile psihologice, sunt și studii ce încearcă să observe dacă telefoanele inteligente pot afecta fizic copiii. Astfel de studii se desfășoară pe temen mediu și lung, de aceea datele disponibile în acest moment sunt parțiale. Astfel, până în acest moment nu au fost găsite date care să ducă la concluzia că smartphone-urile pot afecta fizic copiii. Au fost luate în calcul toate posibilitățile, de la luminozitatea display-ului până la radiațiile emise de telefoane și până în acest moment nu au fost găsite dovezi care să ducă la concluzia ca telefoanele afectează corpul uman, fie el și al unui copil.

Studiile psihologice sunt și mai dificile. Totuși, la fel ca și în cazul adulților, orice exces este penalizat. Deși nu s-a putut dovedi ca utilizarea de smartphone-uri poate declanșa depresii, utilizarea în exces a acestor device-uri poate fi un semn de depresie.

Vrem ca cei mici să crească puternici, să aibă relații sănătoase cu cei din jur fără a apela la tehnologie deci, nu e de mirare că decizia de a înmâna un smartphone unui copil este dificilă.

Cutia Pandorei?

Odată ce un copil primește un smartphone, acesta va avea acces la o lume plină de conținut la care copiii nu ar trebui să ajungă. Încercăm să fim atenți și să-i protejăm până când aceștia se maturizează măcar un pic. Totuși, dacă îi înmânați un smartphone, este important să activați controlul parental pe device, pentru a vedea exact pentru ce este utilizat. În plus, nu ar trebui să permiteți copilului accesul la platformele sociale până când nu sunteți siguri că poate face față tuturor provocărilor lansate de aceste platforme.

Dorință vs nevoie

Este important să facem diferența între a vrea și a avea nevoie, deoarece copiii vor dori un astfel de device imediat ce pot avea unul. Asta nu înseamnă că ei au nevoie de un smartphone. O dată ce device-ul a fost dat copilului, acesta cu greu mai poate fi luat înapoi. Un copil de 10 ani de exemplu, căruia i s-a luat telefonul, poate cauza mai multe probleme decât dacă am fi așteptat încă un an sau doi pentru a-i da telefonul.

Nu există vârsta perfectă

Nu există o vârstă perfectă carte odată atinsă, copilul devine brusc destul de responsabil pentru a ține sub control puterea unui smartphone. Cu toții știm că sunt copii de 10 ani mai responsabili ca tineri de 20. Depinde mult de voi să analizați maturitatea copilului și să luați o decizie în funcție de capacitatea acestuia de a face față provocărilor.

Câteva sfaturi vis-a-vis de înmânarea unui telefon, copilului

Primul telefon nu trebuie să fie neapărat un smartphone. Poate fi un telefon cu butoane, așa cum utilizam noi înainte de apariția dispozitivelor inteligente. Un astfel de telefon este perfect pentru că oferă copilului exact ce are nevoie să facă: să dea telefoane și să trimită mesaje. În același timp îl ferește de tentațiile ce vin la pachet cu smartphone-urile cum e internetul și social media, plus jocuri ce au capacitatea de a crea dependență.

Este important să îi explicați copilului ce poate să facă și ce nu poate să faca cu telefonul, fie el smart sau obișnuit. Trebuie să știe care sunt așteptările și limitele, la fel cum trebuie să știe că dacă va depăși limitele, vor exista consecințe, cum ar fi restricționarea accesului la telefon pentru o perioadă de timp.

În final, vârsta la care un copil ar trebui să primescă primul telefon este în jur de 12 ani. Înainte de această vârșta, copiii trebuie să socializeze, să se joace, să creeze relații, pentru că în această perioadă se dezvoltă cel mai mult emoțional. Dacă oferim copilului un device captivant mai devreme, nu va simți nevoia de socilizare, iar asta poate afecta dezvoltarea emoțională, mai ales empatia. Încurajați-vă copiii să-și petreacă copilăria alături de cei de vârsta lor, afară, în parcuri și alte evenimente sociale dedicate lor!

Etichete populare: mobilsmartphonetelefon

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.