Grădinița și școala sunt extrem de importante, dar asta nu înseamnă că acestea sunt singurele locuri unde copii pot învăța. Iată câteva sugestii ce pot deschide apetitul copiilor pentru învățare!
- Educația dincolo de școală
Nu este obligatoriu ca cei mici să fie în apropierea caietelor, ghiozdanelor, tablelor sau testelor pentru a învăța. A învăța cu adevărat nu este doar despre memorarea datelor istorice și rezolvarea de probleme matematice. Învățarea este un proces interactiv, de a analiza, de a pune întrebări și de a discuta, de a dezbate. Învățarea trebuie să fie despre găsirea de noi înțelesuri și de o aplicare unică a cunoștințelor, indiferent de situația întâlnită.
Lumea este o mare de întrebări, de locuri și de oameni: încearcă să-ți expui copiii la cât mai multe experiențe ce îi vor face să descopere noi lucruri. În acest fel, cunoștințele lor vor ocupa mai multe arii, educația timpurie se va îmbunătăți și le va cultiva tipul de conștientizare și apreciere ce nu poate fi învățat din manualele școlare.
- Bibliotecile și librăriile
Este important să le deschizi copiilor apetitul pentru lectură, de aceea ar fi foarte bine să vizitați împreună bibliotecile și librăriile, mai ales librăriile ce au program de citire de cărți cu publicul. Dragostea de carte se cultivă în timp, iar beneficiile sunt extrem de ridicate: imaginația se dezvoltă și bagajul de cunoștințe crește. O zi pe săptămână ar trebui dedicată citirii de noi cărți, fie la bibliotecă, fie la o librărie sau chiar acasă.
- Explorează împreună cu cei mici
Chiar dacă sunt mici, vacanțele în familie pot pune bazele viitoare educație. Evident, pe măsură ce copilul crește, astfel de vacanțe sunt mai mult decât recomandate. Chiar și o ieșire de un weekend poate aduce beneficii majore copilului tău. Le poți vorbi despre istoria locurilor vizitate, despre geografie, despre diversitatea de culturi, tradiții și obiceiuri. Toate acestea trebuie ambalate frumos, pentru a nu lăsa impresia de lecții. Modul în care familia ta călătorește, poate da naștere la curiozitate și conversații din partea copilului tău.
- Educație în fiecare zi
Deși nu pot să pară extraordinare, activitățile zilnice le pot deschide ușa copiilor către noi lecții ce nu pot fi surprinse la grădiniță sau școală. Implică-i în activitățile tale! De exemplu, poți găti împreună cu el. O astfel de activitate îi poate explica în mod practic cum se utilizează matematica, știința din spatele gătitului și nutriția. Participă alături de copil la evenimente sportive. În felul acesta îi poți deschide apetitul pentru mișcare, îi poți explica regulile ceea ce îl va ajuta să înțeleagă mai ușor că nu orice este permis. Lucrurile simple, de zi cu zi pot crea diferențe majore pentru copilul tău, când acesta va crește mare.
- Cultură, peste tot găsești cultură
Expune-ți copilul la cât mai multe evenimente artistice și sociale! Muzee, grădina zoologică, locații istorice și chiar evenimente culturale cum sunt piesele de teatru, operă sau balet, iar concertele sunt o modalitate grozavă de a-ți distra copilul. Pentru copil, participarea la astfel de evenimente este mult mai plăcută decât școala, e ca o aventură pentru ei. În felul acesta își lărgesc orizontul și poate își vor găsi hobby-uri, pasiuni și interese ce le vor puta în suflet întreaga viață.
- Folosește-te de tehnologie, dar cu grijă!
Tehnologia este parte integrantă a vieții de zi cu zi și îmbunătățiri sunt aduse acesteia în fiecare zi. Asta înseamnă că cei mici vor putea accesa informații și își pot satisface curiozitatea aproape instant. Deși este în regulă să încurajezi copilul să caute răspunsurile la întrebările sale pe internet, foarte important este să îi explici cum să filtreze informațiile, astfel încât acestea să fie reale, precise și ușor de susținut. În același timp este important să monitorizezi activitatea lui online, pentru a-l proteja.
- De fiecare dată când auzi întrebarea “de ce?”, încearcă să răspunzi!
Știm, de multe ori această întrebare poate fi exasperantă, dar importanța ei nu poate fi diminuată. De fiecare dată când auzi această întrebare, înseamnă curiozitate din partea copilului, curiozitatea duce la imaginație, iar imaginația la orizonturi mult lărgite. De aceea este important să răspunzi de fiecare dată la această întrebare. Copiii trebuie expuși la activități care să ducă la iminența întrebării “De ce?”
Acești șapte pași se pot rezuma foarte ușor într-o simplă frază: implică-te în viața copilului tău și implică-ți copilul în viața ta! Să petreci timp alături de copilul tău este deosebit de important, mai ales perioada grădiniței și a claselor din școala elementară. Urmând pașii de mai sus, copilul se va dezvolta atât intelectual cât și emoțional.