Prima dată la grădiniță? Cum să te pregătești!

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 5

Prima dată la grădiniță? Cum să te pregătești!

Când copilul va merge pentru prima dată la grădiniță, vor exista schimbări substanțiale, atât pentru copil, cât și pentru părinți. Avem pentru tine câteva sfaturi pentru a pregăti cât mai bine această tranziție.

Planifică o vizită la noua grădiniță

Vizitând noua clasă sau noua grădiniță alături de copilul tău, îl va ajuta pe acesta să fie mai pregătit pentru această provocare. Dacă este posibil, încearcă să incluzi în această vizită atât clasa, cât și locurile de joacă, sala de mese și dormitorul în cazul în care se optează pentru o grădiniță cu program prelungit. Evident, este important să încercați să întâlniți și noua educatoare, astfel încât copilul să se familiarizeze mai ușor. Este un pas important și este necesar ca acest sfat să fie urmat.

Informează-te constant cu ceea ce se întâmplă la grădiniță

Pentru că în general educația la grădiniță este una mai puțin personalizată pe fiecare copil și, evident, este posibil ca experiența copilului să nu fie extraordinară încă de la început. De aceea este important ca părinții să fie informați despre modul în care se dezvoltă copilul în această perioadă, pentru a lua măsurile necesare când acestea se impun. Mergeți cât mai des la grădiniță, discutați cu părinții copiilor din aceeași clasă, vorbiți cu educatoarele. Acest schimb de informații este deoasebit de important.

Stabiliți rutina mersului la culcare

Cu aproximativ o lună înainte de începerea grădiniței, încercați să stabiliți un orar de culcare, pentru a face tranziția mai ușoară cu mersul la grădiniță. Orele de culcare târzii trebuie să fie excepții și în nici un caz o regulă. Pe măsură ce se apropie ziua de începere a grădiniței, copilul trebuie să se apropie cât mai mult de un orar de somn normal, care să coincidă cu mersul la grădiniță. Astfel, copilul se va trezi mai ușor dimineața și va fi mai odihnit. În acest fel se va acomoda mai ușor la grădiniță, va fi mai sociabil și va acumula mai ușor cunoștințe.

Stabiliți o rutină matinală

Așa cum spuneam mai sus, este bine să faceți “exerciții” de mers la grădiniță. Puteți simula mersul la grădiniță, ieșind alături de copil la o scurtă plimbare, pentru a se obișnui cu orele matinale. Țineți cont de faptul că pregătirea zilnică de mers la grădiniță de multe ori durează mai mult decât vă așteptați, iar în acest fel vă obișnuiți atât voi, cât și copilul.

Micul dejun

În funcție de opțiunile oferite de grădinița aleasă, micul dejun se va serci ori acasă, ori la grădiniță. Dacă grădinița nu are această opțiune, copilul trebuie să învețe să ia micul dejun la ore mai matinale. De aceea este important să începeți pregătirea din timp, pentru a nu întâmpina probleme când chiar va trebui să meargă la grădiniță.

Somnul de la prânz

Din nou, acesta este un pas ce necesită timp. Dacă grădinița este cu program prelungit, discutați cu educatoarea pentru a ști la ce oră va avea loc somnul de după-amiază pentru a stabili același orar și acasă, în avans. Dacă este grădiniță cu program normal, încercați să reduceți gradual somnul de la prânz, până la eliminarea totală. Faza finală trebuie să aibă loc cu cel puțin două săptămâni înainte de începerea grădiniței.

Rechizite

În mod sigur educatoarea vă va înmâna o listă cu cele necesare copilului. Chiar dacă acestea nu sunt opționale, când mergeți la cumpărături, luați și copilul. Lăsați-l pe acesta să aleagă culorile rechizitelor și ghiozdănelul. În felul acesta, el va fi mult mai nerăbdător să vină prima zi de mers la grădi.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.