Copilul la 2 ani și 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 209

Copilul la 2 ani și 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Transformările copilului nu mai sunt atât de evidente ca în primele luni de viață, iar acum pot trece zile, până la săptămâni până să te uimească făcând ceva nou. Dezvoltarea lui este destul de constantă și continuă în aceste perioade. Ele alternează cu intervale în care învăță într-un ritm accelerat tot felul de lucruri și vrea să ți le arate. Te vei bucura să afli dintr-o dată că poate recunoaște toate culorile principale, că numără bine până la 10 și pronunță și câteva cuvinte într-o limbă străină. Citește articolul de mai jos și afli ce trebuie să știi în linii mari despre viața cu un copil de 35 de luni și ce trebuie să faci pentru a-i asigura cele mai bune condiții referitoare la somn, alimentație, suplimente și activități.

Somnul copilului la 2 ani și 11 luni

La această vârstă, copilul are nevoie de 11-12 ore de somn. Unii copii renunță la somnul de după-amiază, pentru alții este încă o constantă în rutina zilnică. Aflați la o vârstă în care debordează de imaginație și dezvoltă tot felul de frici, printre care și teama de întuneric, copiii pot avea treziri nocturne cauzate de coșmaruri, mai ales dacă dorm singuri în pat și în camera lor. Ajută-l pe cel mic cu o lampă de veghe, o poveste liniștitoare înainte de culcare și explicându-i că ești lângă el ori de câte ori are nevoie de tine. Implică-l în alegerea unei lenjerii cu personajele preferate, a unei pijamale confortabile, pe care să o iubească, încurajează-l să ia cu el o păturică pufoasă sau o jucărie preferată și să transforme astfel spațiul camerei și patul său într-un culcuș sigur și atractiv.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 11 luni

Copilul de aproape 3 ani trebuie să aibă o alimentație diversificată, bifând cu succes tot mai multe alimente din această listă: carne (pui, găină, curcan, vită), pește, ouă, lapte, iaurt, brânză de vaci, smântână, unt, legume și verdețuri, fructe, cereale, paste, pâine, orez. Ține-l cât mai departe de carnea grasă, de alimentele procesate, de dulciurile care îl agită și îi aduc doar un aport caloric, de sosurile grase și condimentate excesiv, de băuturi acidulate, cofeină, fructe de mare. Va avea perioade când va refuza anumite alimente, va insista să le primească pe aceleași și va fi refractar la preparatele noi din meniul său. Sunt doar etape, gusturile lui încă se definitivează și îi poți propune ace aliment peste câteva zile sau o săptămână. Vei avea surpriza să constați că mănâncă.

Mesele copilului la 2 ani și 11 luni

Cinci mese pe zi, împărțite în trei mese principale și două gustări alcătuiesc un plan alimentar care să-i suplinească eșalonat nevoile de hrană ale copilului la aproape 3 ani. Adaugă în meniul zilnic alimente cât mai diversificate, atent și echilibrat combinate și vei implementa obiceiuri alimentare sănătoase încă din fragedă copilărie. Oferă-i carne de patru sau cinci ori pe săptămână, ou – o dată sau de două ori pe săptămână, legume și fructe zilnic. Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentația celui mic, deoarece sunt bogate în calciu și vitamina D și se asimilează ușor de către copii. Împărțirea orientativă pe mese și ore la un copil de 2 ani și 11 luni arată cam așa:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii la 2 ani și 11 luni

Administrarea vitaminei D pentru copiii de această vârstă se va face doar în lunile de iarnă, marcate de prezența literei “r” în denumirea lor. În această perioadă lipsește expunerea pielii copilului la soare, fie că cerul este înnorat adesea, fie că hainele groase acoperă aproape în totalitate pielea. În lunile de vară, cel mic, prin ieșirile zilnice și îmbrăcămintea sumară, își asigură necesarul de vitamina D din expunerea la ultraviolete și din alimentația diversificată. Ai grijă ca expunerea la soare pe timpul verii să fie făcută la ore sigure, adică dimineața până în 11.00 și după ora 17.00 după-amiază. Protejează întotdeauna capul copilului cu o pălărie, șapcă, bandană. La plajă vei folosi și o cremă de protecție UV cu factor ridicat.

Activitățile copilului de 2 ani și 11 luni

La această vârstă, copilul comunică din ce în ce mai bine cu ajutorul vorbirii, își coordonează foarte bine mișcările, dar pierde din elasticitatea de bebeluș a ligamentelor. Juliturile, zgârieturile și vânătăile vor fi la ordinea zilei, mai ales în sezonul cald, când hainele subțiri nu amortizează căderile și loviturile. Înainte de vârstă preșcolară, copilul ar trebui să facă următoarele progrese:

  • să poată sta într-un picior, fie și numai câteva secunde;
  • să îl poți înțelege în proporție de 75% și să aibă în vocabular până la vârsta de 3 ani aproximativ 900 de cuvinte. Dar cine stă să le numere?
  • își dezvoltă paleta de sentimente, de la anxietate până la entuziasm, pe care le comunică zgomotos;
  • interacționează în mod constant cu ceilalți copii la locul de joacă și începe să împartă jucăriile;
  • se poate îmbrăca singur;
  • plânge tot mai puțin;
  • dezvoltă preferințe pentru unul sau altul dintre părinți în îndeplinirea unor activități și jocuri.

Cu cine se joacă mai mult puiul tău, cu mami sau cu tati? Spune-ne într-un comentariu care este jocul vostru preferat. Vârsta grădiniței se apropie cu pași repezi. Spune-ne și nouă ce grădiniță ai ales pentru copil și ajută-i pe ceilalți părinți să se decidă mai ușor.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Etichete populare: activitati copii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.