Copilul la 1 an și 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 7470

Copilul la 1 an și 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Manifestările ferme și zgomotoase ale voinței, faptul că nu stă locului o clipă, interesul crescut pentru interacțiunile cu ceilalți copii, primele propoziții simple sunt doar câteva dintre lucrurile noi pe care le poți observa la copilul tău la vârsta de 1 an și 7 luni. Este vremea când este recomandat ca cel mic să își facă prieteni, să identifici o familie care are copii de o vârstă apropiată puiului tău și să vă invitați reciproc sau să mergeți în fiecare zi la același loc de joacă pentru a putea dezvolta prietenii. Poți observa acum, în raport cu ceilalți copii, ce tip de personalitate are copilul tău, dacă are un temperament introvertit sau extrovertit, dacă este mai autoritar sau mai împăciuitor cu ceilalți, dacă este flexibil sau încăpățânat.

Poți observa, de asemenea, că unii copii sunt mai avansați în anumite privințe, alții încă descoperă activități pe care cel mic al tău le face de mult timp cu ușurință. În această privință, îți va fi de folos articolul de mai jos. Citește-l și află care sunt parametri dezvoltării psiho-motorii la copilul de 1 an și 7 luni și la ce trebuie să te aștepți în privința somnului, alimentației, suplimentelor și activităților micuțului tău.

Somnul copilului la 1 an și 7 luni

La această vârstă, somnul nu mai ridică probleme. Copilul doarme neîntrerupt 11-12 ore pe noapte, la care se adaugă și somnul de după-amiază, încă două ore. Dacă este odihnit, șansele de a avea tantrumuri specifice vârstei scad. Ar putea fi momentul potrivit să renunți la pătuțul de bebeluș și să îl transferi pe cel mic într-un pat de copil, în care să se poate urca să poată coborî singur. Este la vârsta la este fascinat de înălțimi și îi place să se cațere, așa că este posibil ca vechiul pătuț de bebeluș să îl tenteze pentru o escaladare periculoasă peste marginile înalte. La început poate fi reticent la schimbare și va dori să se joace în pat la ora de culcare, mai degrabă decât să doarmă. Jucați-vă blând, citește-i povestea preferată, pune-i cântecelul care îl liniștește și se va obișnui cu noul loc de dormit.

Ce mănâncă un copil 1 an și 7 luni

Meniul celui mic ar trebui să fie cât mai diversificat, să conțină aproape toate alimentele pe care le mănâncă un adult în mod obișnuit și care fac parte dintr-o alimentație sănătoasă. În mod probabil va avea alimente preferate și va respinge unele produse, va avea obiceiuri proprii de consum privind forma alimentelor, modul în care sunt tăiate și până la culoarea farfuriei și modelul linguriței. Respectă-i aceste obiceiuri, renunță să insiști cu unele alimente pentru o săptămână – două dacă le refuză cu obstinență, apoi prezintă-i-le din nou. Este foarte posibil să îi placă. Oricum paleta de opțiuni este foarte variată, nu mai seamănă cu supele și piureurile de bebeluș, ceea ce îți permite să încerci mai multe combinații. Alimentele de bază sunt carnea (pui, găină, curcan, vită), peștele, ouăle, legume de toate felurile, fructe cât mai multe și mai diverse, lapte și produse derivate precum iaurt, brânză de vaci, smântână, unt, cereale, pâine, paste. Evită carnea grasă de porc, alimentele procesate, afumate, mezelurile, produsele de fast food, sosuri grele ca maioneza, margarina, condimentele picante, sucurile acidulate, cofeina.

Mesele unui bebe de 1 an și 7 luni

Copilul are trei mese principale și două gustări la această vârstă. Mesele principale vor conține carne sau pește de patru sau cinci ori pe săptămână, ou de două sau trei ori pe săptămână, legume, cereale, paine, paste, lapte, brânzeturi sănătoase. Gustările vor fi alcătuite din fructe, fie ca piureuri, fie bucățele, biscuiți, iaurturi. Este o vârstă potrivită să îi dai fructe din care să poată observa tot mai multe caracteristici, culori, forme, texturi, gust. Dentiția e formată aproape integral, deci ai putea să îi dai chiar fructul întreg să muște din el, acolo unde se poate. Ar trebui să consume în continuare lapte, de la sân sau din formulă, chiar lapte de vacă pasteurizat, iar cantitatea va fi de 400-500 ml zilnic.

Pentru a crea o rutină zilnică benefică celui mic, îți poate fi de ajutor următorul program orientativ:

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii de 1 an și 7 luni

În trecut rahitismul era afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor. astăzi, după ce medicii pediatri au decis că administrarea suplimentelor de vitamina D este necesară copiilor de la naștere și până la vârsta de 5 ani, cazurile de rahitism sunt din ce în ce mai rare, iar acestea apar la copiii care nu își iau necesarul din acest compus deosebit de important în creștere. Doza recomandată astăzi, în țara noastră este de 4000 de unități zilnic. Medicul sau farmacistul îți poate spune cu siguranță cum se traduce această doză în număr de picături de Vigantol sau Vigantolette. Rolul vitaminei D este legat de activitatea creierului, de sistemul imunitar, de prevenirea bolilor autoimune și de funcționarea aparatului locomotor.

Activitățile copilului de 1 an și 7 luni

În această perioadă de creștere, copilul este greu de stăpânit, mereu în mișcare, în permanență explorând, căutând puncte și lucruri de interes. Se joacă mult, singur sau cu părinții, își găsește jucării în cele mai diverse obiecte, pe care începe să le folosească potrivit destinației lor. În materie de jucării, este bine să îi procuri obiecte cât mai colorate, cu texturi și forme diferite, care să îi solicite cât mai mult simțurile, ajutându-l să descopere lumea. Față de lunile trecute, cel mic își adaugă progrese în palmaresul activităților sale.

  • Poate și vrea să mănânce singur cu lingurița, chiar dacă se murdărește atât pe el, cât și locul în care ia masa.
  • Este capabil să mânuiască periuța de dinți și, cu puțin ajutor, are grijă de igiena orală.
  • Face legături între cuvinte și încearcă să alcătuiască primele propoziții simple.
  • Este interesat de treburile gospodărești și vrea să te ajute. Îi poți da mici sarcini care să îl facă să se simtă implicat în activitățile tale, să mute, să aducă diverse obiecte sau să arunce la coșul de gunoi ceva, să își pună jucăriile în coș.
  • Este în continuă mișcare, alegând mult și bine.

Spune-ne într-un comentariu care este cea mai recentă poznă a puiului tău, ce descoperiri a mai făcut zilele acestea? Te-ai gândit la o grădiniță care l-ar putea să se dezvolte și să învețe cât mai multe lucruri folositoare? Scrie-ne ce alegere ai făcut pentru a-i ajuta pe ceilalți părinți să se hotărască și citește și tu ce au scris ceilalți.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.