Copilul la 1 an și 6 luni: activități, somn, alimentație, suplimente

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 200

Copilul la 1 an și 6 luni: activități, somn, alimentație, suplimente

Copilul la 18 luni (1 an și 6 luni) începe să își dezvolte tot mai mult sentimentul independenței, fiind foarte energic și dornic să descopere cât mai multe lucruri din mediul înconjurător. Astfel, se află la vârsta la care trebuie să vii cu noi idei de activități interesante, pe care să le practice și care să îi aducă împlinire sufletească, să simtă că partea sa de contribuție este importantă și că a fost de un real folos pentru cineva. Din fericire, există o mulțime de joculețe care îi pun la încercare creativitatea, imaginația, dar și gândirea analitică (precum puzzle-urile sau joculețele de strategie).

Capătă o stabilitate mai mare pe propriile picioare și mai multă forță în mâini, reușind să se plimbe fără să fie susținut și apucând obiectele care îi atrag atenția. Dacă și tu vrei să te informezi corespunzător cu privire la activitățile pe care copilașul tău tinde să le de desfășoare la vârsta de 1 an și jumătate, citește  în continuare acest articol și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.

Somnul unui copilul la 1 an și 6 luni

Conform medicilor pediatri, copiii care au vârsta de 18 luni trebuie să doarmă aproximativ 12 -13 ore pe zi pentru a se odihni în mod corespunzător și pentru a putea să fie energici. Astfel, în timpul nopții dorm între 11 și 12 ore, iar  în timpul zilei aproximativ o oră, în funcție de cât au nevoie. De asemenea, timpul pentru dormit în timpul zilei este redus față de cel din primele luni de viață și există și cazuri în care dispare de tot. Cu toate acestea, medicii recomanda ca somnul din timpul zilei să nu fie eliminat, pentru că ajută semnificativ la dezvoltarea adecvată a copilașului. Chiar dacă este redus la o oră, acesta tot trebuie să fie respectat în fiecare zi.

Pentru că micuțul tău începe să fie din ce în cel mai independent și să meargă singur, trebuie să te asiguri că ești mereu în alertă. Atunci când se trezește dimineața, își va dori să coboare singur din pătuț și să exploreze toate împrejurimile. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în timpul nopții, din acest motiv este important să te asiguri că încă doarme în pătuțul de bebeluș, pentru a nu se expune pericolelor.

Ce mănâncă un bebe de 1 an și 6 luni?

18 luni este o vârstă relativ permisivă în ceea ce privește alimentația copilului tău, spre deosebire, de exemplu, de primele luni de viață, când acesta consuma doar formule de lapte sau lapte de sân. Din fericire, micuțul tău se află la vârsta în care poate să mănânce singur. Desigur că încercările sale de a se hrăni se vor solda, în cele mai multe cazuri, cu mâncare scăpată pe jos, însă este la vârsta la care își dorește să devină cât mai stăpân pe propriile forțe.

De asemenea, trebuie să te asiguri că respecți programul meselor, pentru a-l ajuta pe copilaș încă de mic să-și formeze obiceiuri sănătoase și pentru a-i obișnui stomăcelul să primească mâncare constant, la ore bine stabilite. Mesele sale trebuie să includă alimente sănătoase, care să îi stimuleze sistemul digestiv să funcționeze în parametri optimi și care să îi îmbunătătească sistemul imunitar. Printre acestea se numără și: 400 – 500 ml lactate în fiecare zi, un ou la 2 – 3 zile, aproximativ 40 g de carne de pasăre, curcan, găină, vițel de trei – patru ori pe săptămână.

Bineînțeles, este necesar și să eviți anumite alimente, care îi pot dăuna copilului tău. Printre acestea se numără și: mezelurile, maioneza, mâncarea de tip fast food, conserve, apă minerală, sucuri acidulate, mai ales dacă au în componența lor cofeină sau îndulcitori artificiali. De asemenea, trebuie să eviți și fructele de mare, brânza de burduf, brânza topită, preparate afumate, preparate prăjite.

Mesele copilului de 1 an și 6 luni

Este necesar ca programul de masă să fie respectat în fiecare zi, astfel încât copilașul să nu experimenteze probleme de sănătate. Mai ales când se află în plin proces de dezvoltare, este imperios necesar să se respecte orarul alimentar. Iată un exemplu de program de masă pe care îl poți respecta în fiecare zi:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii de 1 an și 6 luni

Suplimentele alimentare sunt foarte importante atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii cu vârste fragede. Cea mai importantă dintre ele se dovedește a fi vitamina D, care este responsabilă cu îmbunătățirea sistemului osos și imunitar, dar care contribuie semnificativ și la prevenirea bolilor periculoase, printre care se numără și rahitismul, o afecțiune comună în rândul bebelușilor și copiilor.

Conform medicilor pediatri, este necesar să se acorde copilului vitamina D în fiecare zi,urmând cu atenție indicațiile prospectului.

Activități pentru copii de 1 an jumate

La vârsta de un an și jumătate este normal ca micuțul tău să își dorească să cunoască lumea înconjurătoare, astfel că trebuie să te pregătești în mod adecvat cu privire la activitățile pe care tinde să le desfășoare în fiecare zi. Printre acestea se numără și:

  • începe să fie mofturos în ceea ce privește mâncarea, având anumite preparate favorite;
  • își dezvoltă sentimentul independenței, astfel că își va dori să mănânce singur;
  • își extinde vocabularul, având capacitatea de a vorbi 10 – 20 de cuvinte și de a înțelege aproximativ 200;
  • reușește să alcătuiască propoziții;
  • poate să lovească mingea cu piciorul și pot să arunce diverse jucării și obiecte;
  • reușește să urce scările fără să aibă nevoie de ajutor;
  • începe să exploreze obiectele din jurul său împingând mobila, deschizând ușile, agățându-se de anumite obiecte sau apucându-le, mutându-le din locul în care se află;
  • colorează pereții;
  • își ia la revedere de la cunoscuți;
  • indică spre animalele sau obiectele pe care le știe;
  • își suge suzeta sau degetul atunci când este obosit.

Astfel, odată ce împlinește vârsta de 1 an și 6 luni, copilul începe să se destindă tot mai mult și să se simtă cât mai independent. Lasă și tu un comentariu în care ne spui care sunt activitățile favorite ale copilașului tău și ce preparate îi pregătești pentru ziua de mâine. De asemenea, te încurajăm să începi de acum căutările pentru grădinița potrivită, la care îl vei înscrie în viitorul apropiat.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.