Micul tău explorator își consolidează progresele și prinde viteză acum. Pașii îi sunt din ce în ce mai stabili, ceea ce îl face să prindă curaj și să se avânte pe orice suprafață denivelată, fără a ține cont de pericole. Este etapa căzăturilor frecvente, a încălcării oricăror interdicții și a vigilenței crescute a părinților. Oricât de solicitantă ar fi această perioadă, nu uita că orice experiență a copilului, chiar și cele mai puțin plăcute și dureroase, fac parte din procesul de maturizare, de dezvoltare cognitivă și motorie. Laudă-i progresele, fii acolo când se lovește, cu empatie, fără a dramatiza și încearcă să anticipezi pericolele îndepărtând obiectele care l-ar putea răni pe cel mic.
Informează-te în permanență, pentru a ști ce la ce să te aștepți din partea celui mic. Începe cu articolul de față și află care sunt caracteristicile acestei etape de creștere din punct de vedere al rutinei zilnice a copilului, somn, alimentație, administrarea de suplimente, activități.
Somnul copilului la 1 an și 3 luni
Copilul ar trebui să doarmă neîntrerupt pe parcursul întregii nopți la această vârstă. Nevoile lui de somn însumează 13-14 ore din 24, împărțite între noapte și o repriză sau două de somn după amiază. Asigură-i în fiecare seară un ritual bine stabilit, prin care să se simtă în siguranță și să îi creezi toate condițiile unui somn liniștit și neîntrerupt. Între obiceiurile benefice recomandate se numără baia de seară și folosirea unor produse de curățat și îngrijire cu efect relaxant, cu lavandă naturală de exemplu. Citește-i povestea preferată, redu lumina din cameră, asigură-te că are așternuturile curate, netede și moi, că are păturica sau plușul preferat alături și va dormi liniștit. La această vârstă anxietatea de separare are niveluri maxime, deci una dintre cauzele trezirilor nocturne ar putea fi faptul că nu te simte aproape. Arată-i că ești lângă el, chiar și când nu dormiți în aceeași cameră, mângâie-l până adoarme din nou și vorbește-i șoptit.
Ce mănâncă un bebe de 1 an și 3 luni
Micuțul tău poate mânca acum aproape toate alimentele din meniul unui adult, ceea ce te scutește de gătitul separat. Cu puțină grijă, puteți consuma aceleași alimente la masă. Evită carnea de porc, prăjelile, afumăturile, mezelurile, organele, brânzeturile procesate cum ar fi brânza topită sau brânza de burduf, margarina, maioneza, produsele de fast food, fructele de mare, băuturile acidulate, cofeina. Copilul la 1 an și 3 luni poate consuma carne de vită, pui, găină, curcan, pește, ouă, iaurturi și brânză de vaci, puțin unt, smântână, fructe, legume, cereale, pâine, paste, biscuiți. La această vârstă, trebuie să bea și o cantitate potrivită de lapte, 400-500 ml zilnic.
Mesele copilului 1 an și 3 luni
Cel mic își descoperă acum și propria voință, puterea de a spune “Nu” și este posibil să se manifeste în acest sens și în timpul meselor. O rutină zilnică este de folos și aici. Asigură-te că nu se satură din gustări înainte de mesele principale și că îi este foame când îl așezi la masă. Trei mese principale și două gustări îi asigură necesarul de energie pentru o zi plină de activități și pentru o creștere armonioasă. Carne sau pește ar trebui să aibă în meniu de 4-5 ori pe săptămână, iar ou de 2-3 ori. Să nu îi lipsească din alimentație fructele și legumele și, bineînțeles, laptele. Dacă nu a devenit o povară pentru mamă, alăptarea este în continuare benefică. În acest caz, dacă suge mult, copilul are tendința să înlocuiască hrana solidă cu laptele matern, deci este probabil ca un copil alăptat să prezinte mai puțin interes la masă decât un copil hrănit cu formulă.
La această vârstă se recomandă respectarea unui program al meselor, altfel încât orele să devină o rutină care să îl te ajute atât pe tine ca părinte, cât și pe cel mic să își formeze deprinderi și un ceas biologic cu funcționare optimă.
- prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
- a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
- a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
- a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
- a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).
Suplimente pentru copiii de 1 an și 3 luni
Se va continua administrarea vitaminei D sub formă de picături, întrucât este esențială pentru creștere și dezvoltare, pentru dinți, oase și mușchi puternici, pentru sistemul imunitar al copilului. Nu se poate ști cu siguranță câtă vitamina D își ia copilul din alimentație, cât din aceasta este asimilată de organism sau cât reușește să sintetizeze prin expunerea la soare, de aceea forma de picături asigură o cantitate optimă din acest compus și este esențială în profilaxia rahitismului, afecțiune care apare din cauza carenței de vitamina D și se manifestă printr-o tulburare de mineralizare a oaselor, care nu mai au duritatea necesară, se deformează și ce pot chiar fractura.
Activitățile copilului de 1 an și 3 luni
Activitatea copilului în această etapă se diversifică, se intensifică și îți pune la încercare vigilența și răbdarea. Faptul că a devenit autonom, se poate deplasa singur, merge din ce în ce mai bine, aleargă chiar, iar piciorușele nu sunt atât de stabile, îți fac inima să tresară la orice căzătură, la orice colț și obiect dur din calea sa. Vorbirea se dezvoltă treptat, se consolidează abilitățile și vei dori să știi dacă puiul tău se află în standardele dezvoltării psiho-motorii pentru vârsta lui. Iată ce ar trebui să poată face un copil de 15 luni (1 an și 3 luni):
- Este din ce în ce mai stabil în privința mersului, poate face pași chiar și înapoi.
- Vorbește pe limba lui, mono sau bisilabic, are în vocabularul curent aproximativ 10 cuvinte, dar înțelege altele 100.
- Poate să aducă obiectele solicitate de adulți, să indice cu degetul ce dorește, să arate persoanele cunoscute.
- Urcatul și coborâtul scărilor, cu un singur picior sau în patru labe sunt activități distractive. Poate să îngenuncheze, de asemenea.
- Înțelege situațiile amuzante din jurul lui, râde cu poftă, zgomotos.
- Se joacă cu mingea, aruncă, dă cu șutul.
- Dacă îi dai un creion și o hârtie, mâzgălește foaia.
- Poate să bea dintr-o cănuță cu picurator.
- E fascinat de cutii, orificii, introduce degetele. În această etapă ar trebui să te asiguri că nu are acces la prize sau, dacă acestea sunt la vedere, au capace de siguranță.
Puiul tău se schimbă de la lună la lună, devine mai puternic, mai sigur pe el, iar personalitatea i se manifestă tot mai pregnant. Va trebui să te obișnuiești cu fermitatea lui „Nu” rostit de el și cu ignorarea lui “Nu” spus de părinți. Încearcă întotdeauna să îl distragi de la lucrurile periculoase, angrenându-l în alte puncte de interes, jocuri și activități. Spune-ne într-un comentariu cum îl distragi pe cel mic de la locurile și obiectele riscante și ce îl atrage acum cel mai mult. Te-ai gândit deja la o grădiniță potrivită pentru copilul tău? Împărtășește-ți alegerea într-un comentariu astfel încât ceilalți părinți să se poate decide mai ușor.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com