Odată ce copilul împlinește vârsta de 16 luni (1 an și 4 luni) începe să-și dezvolte tot mai mult abilităție cognitive și începe să înțeleagă tot mai multe lucruri din mediul său înconjurător. Acum poate să deseneze, din acest motiv se recomandă achiziționarea unui set de creioane colorate pe care le folosește pentru a mâzgăli pe hârtie.
Tot acum își dezvoltă și teama de zgomotele puternice, astfel, trebuie să ai grijă cu privire la zgomotul provenit de la aspirator, de la sirene sau chiar de la tunete și fulgere. Totodată, este important și să îi arăți că nu are de ce să se teamă și că unele zgomote sunt normale, că nu semnifică apariția unui eveniment premejdios. Citește în continuare dacă vrei să afli mai multe detalii despre comportamentul copiilor care ating această vârstă, pentru a te pregăti cum se cuvine și pentru a-i oferi toate condițiile necesare.
Somnul copilului la 1 an și 4 luni
Copilul la 1 an și 4 luni reușește să doarmă neîntrerupt în timpul nopții, dar și în timpul zilei. Este important ca să se odihnească aproximativ 13 – 14 ore, pentru a fi activ în timpul zilei. De asemenea, somnul de zi se recomandă să fie de relativ 2 – 3 ore. Există și posibilitatea să doarmă 12 ore în timpul nopții. În cazul în care nu experimentează momente de irascibilitate sau de oboseală, este posibil ca cele 12 ore să îi fie suficiente.
Potrivit specialiștilor, copilașii care se află la vârsta de 1 an și 4 luni își dezvoltă din ce în ce mai mult imaginația și își dezvoltă și capacitatea de a visa (uneori plăcut, alteori nu). De asemenea, este foarte important ca atunci când se trezește să fie întâmpinat de mama lui, pentru a nu se simți singur și pentru a nu manifesta teama că este abandonat. Dacă își vede mama de fiecare dată când se trezește, va adormi mult mai liniștit.
Ce mănâncă un bebe de 1 an și 4 luni?
La 16 luni, ai ocazia să introduci o mulțime de alimente în rutina copilașului tău, care să îl ajute să își dezvolte un sistem imunitar puternic. De asemenea, trebuie să te asiguri că are un stil alimentar echilibrat, în care este hrănit la anumite ore din zi, conform unui program bine stabilit. La fel ca la adulți, și copilașii au nevoie de un program de masă care să fie respectat cu rigurozitate. Se recomandă un total de cinci mese, dintre care trei sunt principale, iar două sau maximum trei sunt gustări.
În principiu, trebuie să te asiguri că micuțul tău consumă în fiecare zi 400 – 500 ml de lapte (recomandate ar fi și la masa de dimineață, și la cea de seară), un ou la două – trei zile, carne de vițel, curcan, găină, pasăre în cantități mici (30 – 40g) de trei sau chiar patru ori pe săptămână. De asemenea, nu trebuie să incluzi în rutina sa alimentară preparate care îi pot afecta sistemul digestiv, printre care se numără și mezelurile, mâncarea de tip fast food, conserve, apă minerală, sucuri acidulate sau care conțin cofeină, îndulcitori, margarină, brânză de burduf, brânză topită, fructe de mare, preparate afumate, preparate prăjite sau chiar organe.
Mesele unui bebe la 1 an și 4 luni
La vârsta de 1 an și 4 luni, copilul tău deja trebuie să aibă un program de masă bine stabilit și respectat în întregime, pentru a-și forma obiceiuri sănătoase și pentru a fi hrănit în mod corespunzător. Astfel, trebuie ca acesta să aibă trei mese principale în fiecare zi, iar printre ele se pot strecura gustări (două sau maximum trei). Cele din urmă sunt amplasate după micul dejun și după masa de prânz și constă, de cele mai multe ori, în piure din fructe, lapte cu ovăz sau cereale integrale, fructe etc. Este important de menționat că micuții care au vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, trebuie să consume în fiecare zi doar 100 de kcal, ceea ce înseamnă că trebuie să pregătești porții suficient de mici.
Dacă nu știi ce program de masă să îi stabilești, ia în considerare exemplul de mai jos:
- prima masă (micul dejun) – 07:30 – 08:30;
- a doua masă (gustare) – 10:30 – 11:30;
- a treia masă (masa de prânz) – 13:30 – 14:30;
- a patra masă (gustare) – 16:30 – 17:30;
- a cincea masă (cina) – 19:30 – 20:00.
Suplimente pentru copii de 1 an și 4 luni
Unul dintre suplimentele alimentare care nu trebuie să lipsească din viața unui bebeluș și a unui copilaș de 1 an și 4 luni este chiar vitamina D, responsabilă cu întărirea oaselor, îmbunătățirea sistemului imunitar și prevenirea multiplelor boli periculoase, cum ar fi rahitismul. Îți poți îndrepta atenția către suplimentele Vigantol sau Vigantoletten, dar trebuie să te asiguri că respecți întocmai indicațiile menționate în cadrul prospectului, mai ales cele referitoare la doza zilnică recomandată.
Activitățile copilului de 1 an și 4 luni
1 an și 4 luni este o vârstă la care copilașul începe să capete mai multă forță în mâini și la care se sesizează în mod clar o îmbunătățire a abilităților cognitive, fiind mai capabil să desfășoare activități cu un grad mai ridicat de complexitate. Astfel, pentru a ști la ce să te aștepți, iată care sunt activitățile pe care copilul tău preferă să le pună în practică:
- reușește să întoarcă paginile în momentul în care îi citești;
- ascultă cântecele și le fredonează, încercând să le imite cât mai bine;
- reușește să meargă complet singur, fără niciun ajutor sau sprijin și începe să alerge;
- trece prin crize de plâns (mult cunoscutul tantrum) atunci când ceva nu este pe placul său;
- capătă sentimente puternice de atașament, astfel că poate fi atras foarte mult de o jucărie sau de un obiect care are o semnificație puternică pentru el;
- începe să spună „nu” în mod frecvent atunci când nu îi convine ceva.
Prin urmare, copilul la 16 luni se află în plin proces de cunoaștere a mediului înconjurător, dar și de autodescoperire. Lasă și tu un comentariu în care să ne povestești cum arată o zi din viața lui și ce planuri alimentare îi pregătești pentru ziua de mâine. De asemenea, te încurajăm și să începi căutările pentru o grădiniță, la care să îl înscrii pe micuțul tău în viitorul apropiat.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com