Copilul la 22 de luni (1 an și 10 luni) își exploatează tot mai mult sentimentul de independență, stabilindu-și de unul singur obiective pe care își dorește să le îndeplinească. Astfel, dacă este pus în fața unui puzzle pe care vrea să îl rezolve, va face orice îi stă în putință pentru acest lucru. Tot în această împrejurare apare și încăpățânarea, dar și dorința de afirmare, sentimente care pot fi dificil de gestionat. Se află în etapa din viață în care se confruntă cu cele mai multe accese de furie și în care are crize de plâns (tantrum). Astfel, este esențial să îți asculți copilașul și să îl asiguri că orice se va întâmpla, vei fi acolo pentru el să-l ajuți și să-l sprijini.
Dacă și copilașul tău are 22 de luni, dar nu știi care sunt aspectele cele mai importante de care să ții cont în procesul său de creștere, citește în continuare și află informații utile despre perioadele de somn, alimentație, suplimente și activitățile predominante pe care îi place să le desfășoare.
Somnul copilului la 1 an și 10 luni
Cu toate că micuțul tău se apropie cu pași repezi de împlinirea vârstei de doi anișori, nu există modificări mari în ceea ce privește programul de somn. Singura diferență sesizabilă este că reușește să adoarmă mai devreme, pentru că are foarte multă energie pe parcursul zilei pe care o folosește, de cele mai multe ori, până la epuizare, iar noaptea își „încarcă bateriile” pentru ziua următoare. Va dormi în continuare 13 ore pe zi, dintre care 11-12 ore pe noapte și 1-2 în timpul zilei.
Tot aceasta este vârsta la care va refuza de multe ori somnul de după amiază, însă este important să te asiguri că petrece cel puțin o oră dormind la prânz, pentru că ajută semnificativ la dezvoltarea organismului.
Ce mănâncă copiii la 1 an și 10 luni?
Alimentația este unul dintre cele mai importante aspecte din viața copilului tău al cărui organism se află în plină dezvoltare și, pentru a fi sănătos, trebuie să consume numai alimente bogate în proprietăți nutritive, vitamine și minerale. De asemenea, este important să se respecte și un anumit număr de mese. De obicei, se recomandă trei mese principale pe zi alături de care se mai adaugă două sau maximum trei gustări.
Printre alimentele care nu trebuie să lipsească din rutina lui se numără și: 400 – 500 ml de lapte pe zi, consumate dimineața sau seara; un ou la aproximativ 2 – 3 zile, aproximativ 40 g de carne de pasăre, curcan, vițel, găină sau chiar pește de relativ trei sau patru ori pe săptămână. De asemenea, se pot adăuga și fructe, legume în fiecare zi, pentru o alimentație cât mai sănătoasă. Bineînțeles, există și câteva alimente care trebuie să fie omise din preparate, cum ar fi: margarină, fructe de mare, mezeluri, mâncare de tip fast food, brânză topită, brânză de burduf, maioneză, apă carbogazoasă, sucuri acidulate care conțin cofeină sau îndulcitori, preparate afumate, preparate prăjite, organe de orice fel.
Mesele copilului la 1 an și 10 luni
Copilașii au nevoie de un program bine stabilit la care să mănânce și să doarmă, pentru ca totul să fie cât mai bine organizat și pentru a-și dezvolta obiceiuri sănătoase. La fel ca adulții, trebuie să aibă trei mese principale: micul dejun, masa de prânz și cina, iar între acestea să fie două gustări, realizate din fructe sau legume. Iată un exemplu de program pe care să îl iei în considerare pentru copilașul tău:
- micul dejun – 07:30 – 08:30;
- gustare – 10:30 – 11:30;
- prânz – 13:30 – 14:30;
- gustare – 16:30 – 17:30;
- cina – 19:30 – 20:00.
Suplimente pentru copiii 1 an și 10 luni
Pentru a crește armonios și pentru a-și dezvolta sistemul imunitar în mod adecvat, astfel încât să fie rezistent în fața bacteriilor, trebuie să te asiguri că îi administrezi micuțului tău suplimente alimentare pe bază de vitamina D în fiecare zi. Este adevărat că vitamina D poate să fie obținută și prin surse naturale, cum ar fi prin expunerea copilului la soare sau prin consumul anumitor alimente (ouă, pește, lapte etc.) Cu toate acestea, medicii pedagogi recomandă tuturor părinților să ia în considerare suplimentele alimentare pentru copiii lor.
Vitamina D este eficientă pentru întărirea sistemului osos și a sistemului imunitar, fiind de un real folos în prevenirea bolilor sau afecțiunilor periculoase, cum ar fi rahitismul, o condiție care este frecvent întâlnită în rândul bebelușilor și copiilor. Fiind în plin proces de creștere, au nevoie ca oasele să fie bine protejate, iar vitamina D este mai mult decât potrivită.
Activități pentru copii de 1 an și 10 luni
Pe măsură ce crește, copilul își dezvoltă noi abilități și capacități atât fizice, cât și cognitive, care îl ajută să desfășoare o mulțime de activități. De asemenea, se află și la vârsta la care are foarte multă energie, astfel încât în timpul zilei este dornic să exploreze și să descopere cât mai multe lucruri care îi îi stârnesc curiozitatea. Printre activitățile la care trebuie să te aștepți se numără și:
- reușește să execute diverse comenzi simple care implică un nivel ridicat de atenție (de exemplu „ia cartea și pune-o pe masă”);
- reușește să imite comportamentul celor din jur, din acest motiv este important să îți înconjori copilașul numai de exemple pozitive care îl pot ajuta să se dezvolte în mod corespunzător;
- este în fiecare zi un aspirator de noi informații și de cuvinte pe care le descoperă cu mare interes;
- se află la vârsta la care își poate controla sfincterul.
Prin urmare, dacă și copilul tău care se află la vârsta de 22 de luni, cel mai probabil nu vei observa schimbări uriașe față de lunile precedente, însă vei descoperi că-și însușește tot mai mult sentimentul de independență. Lasă și tu un comentariu în care ne spui cum arată o zi din viața micuțului tău și ce activități plănuiești pentru ziua următoare. De asemenea, asigură-te că te informezi corespunzător cu privire la grădinița la care îl înscrii.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com