Copilul la 1 an și 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 8490

Copilul la 1 an și 9 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul se apropie de vârsta de 2 ani și te uimește pe zi ce trece cu progresele pe care le face. Îi place din ce în ce mai mult compania altor copii, îi recunoaște pe unii dintre ei și petrece timp cu ei, are copii preferați dintre cei cu care se întâlnește frecvent la locul de joacă sau la creșă. Contactul și interacțiunile cu aceștia îl ajută să se dezvolte social, să comunice mai bine și mai variat, adaptându-se vârstei interlocutorilor. Observându-l într-un grup de copii, poți remarca trăsături proprii ale personalității lui. Nu te grăbi să îi pui etichete și gândește-te că este într-o continuă transformare. Citește articolul de mai jos și află la ce ar trebui să te aștepți acum, ca părinte al unui copil de 1 an și 9 luni în privința alimentației, suplimentelor nutritive, somnului și activităților specifice vârstei.

Somnul unui bebe de 1 an și 9 luni

La această vârstă cel mic nu se mai trezește pe timpul nopții, deci nu vei mai avea probleme legate de propria odihnă. Are nevoie în continuare de multe ore de somn, aproximativ 13-14 ore pe zi cumulate, somnul de noapte cu cel de după-amiază. La copii, creșterea se realizează și în timpul somnului. Este important să îi asiguri un program regulat de odihnă, cu respectarea orelor de culcare și un ritual pe care el să-l identifice cu momentul mersului la culcare. Somnul din timpul zilei este și el important pentru că favorizează creșterea, asigură energie pentru procesele de învățare, memorare, elimină stresul și previne apariția tantrumurilor, ajută la dezvoltarea cognitivă și îmbunătățește somnul de noapte.

Ce mănâncă un copil la 1 an și 9 luni

Copilul are la această vârstă un meniu diversificat, în care se includ aproape toate alimentele din dieta unui adult care respectă un plan alimentar sănătos. Vor fi evitate alimentele procesate, carne grasă de porc, prăjelile, afumăturile, mezelurile, brânzeturile procesate, maioneza, produsele de fast food, băuturile acidulate, cofeina. Meniul celui mic va conține carne de vită, pui, găină, curcan, pește, lactate și brânzeturi cât mai puțin procesate, ouă, legume, fructe, cereale, pâine, paste. Îi vei oferi în continuare lapte, care îi asigură o mare parte din necesarul de calciu, grăsimi pentru dezvoltarea creierului și proteine.

Mesele copilului la 1 an și 9 luni

Pentru necesarul de nutrienți și o creștere sănătoasă, îi vei oferi celui mic un meniu diversificat, cu patru sau cinci zile în care va consuma carne sau pește, alături de garnituri diverse din legume, ou de două sau trei ori pe săptămână, lactate, o varietate de fructe, cereale, pâine și paste. Programul unei zile va cuprinde trei mese principale și două gustări. Pe lângă calitatea alimentelor și diversitatea lor, contează foarte mult și un orar bine stabilit al meselor, deosebit de important pentru sistemul digestiv și pentru intervalele de somn ale celui mic. Iată cum ar trebui să arate programul meselor:

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii de 1 an și 9 luni

Nevoile de creștere și dezvoltare ale copilului implică consumul de către organism a unor mari cantități de calciu, a cărui sinteză se realizează doar în prezența vitaminei D. Aceasta este implicată și în procesele imunitare, iar administrarea ei sub formă de picături nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Este o formă recomandată de medici în profilaxia rahitismului, o afecțiune care se manifestă prin fragilitate osoasă și deformări ale oaselor. Cel mai adesea este folosită în produse ca Vigantol sau Vigatolette.

Activitățile copilului la 1 an și 9 luni

Este o perioadă de învățare intensă printr-un comportament mimetic, așa că ai grijă ce cuvinte folosești și de asemenea la tonul adoptat. Copilul învață nu numai de la părinți, dar și de la frații mai mari sau de la prietenii de joacă. Învață-l cu blândețe și răbdare și evită să râzi la comportamentele negative, oricât de haioase ar fi. Faptul că te amuză va constitui un stimulent puternic al viitoarelor acțiuni. Laudă-i explicit și zgomotos progresele și faptele bune. La această vârstă, copilul își adaugă alte abilități și acțiuni în palmares:

  • Este capabil să învețe zilnic două sau trei cuvinte noi. Jocul și repetiția, indicarea obiectelor, stimularea celui mic să le arate în imagini pe cărți sau albume vor fi deosebit de interesante pentru el, iar tu vei vedea ce capacități nebănuite are de a repeta și învăța lucruri noi.
  • Cu puțin ajutor, poate să urce scările, îi place și va abuza de această nouă abilitate.
  • Vei observa că este tentat să pună jucăriile una peste cealaltă, să facă turnulețe, să le potrivească formele.
  • Își propune și reușește să atingă ținte ușoare, să pună o jucărie în cutie, să ducă un obiect la coșul de gunoi, să aducă ceva părintelui.

Care sunt jucăriile preferate ale copilului tău? Spune-ne într-un comentariu ce îl fascinează pe cel mic și cum construiește cu ajutorul jucăriilor. Îl vezi de pe acum talentat pentru o anumită activitate? Începe cu primul pas spre educația lui și spune-ne ce grădiniță ai ales pentru el și cum crezi că îl va ajuta acest prim ciclu educațional în viață.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.