Copilul la 1 an și 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 2087

Copilul la 1 an și 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

La această vârstă copilul este omniprezent în activitățile tale, vrea să vadă tot, să imite tot și să se implice în tot ceea ce fac părinții. Apar noi descoperiri, noi cuceriri și noi provocări pentru tine. Devine fascinat de copiii mai mari, stă în preajma lor, încearcă să le imite comportamentul. Îi place să petreacă timp alături de alți copii, dar se joacă încă în paralel. Jocurile devin mai complexe, îi poți observa imaginația cum lucrează. Își manifestă zgomotos voința și te poți aștepta la adevărate ieșiri nevoase. Explică-i cu blândețe și fii alături de el atunci când este supărat, frustrat și pregătit de un tantrum și încearcă să îl distragi de la motivul disconfortului.

Un ritual bine definit al zilei îl poate ajuta pe cel mic să treacă mai ușor peste fluctuațiile emoționale specifice vârstei. Citește articolul de mai jos și află tot ce trebuie să știi despre provocările acestei perioade în materie de alimentație, somn și activități ale celui mic.

Somnul copilului la 1 an și 11 luni

Este minunat să ai un copil care doarme neîntrerupt toată noaptea, nu-i așa? O parte din oboseala părinților în primul an de viață al bebelușului este dată de trezirile nocturne. Cu cât mai dese, cu atât mai obosit va fi părintele. A trecut această perioadă grea. Cel mic are nevoie acum de 11-12 ore de somn pe timpul nopții și de aproximativ două ore de somn după prânz. Tulburările de somn și situațiile în care copilul se mai trezește noaptea și plânge pot fi cauzate de mai mulți factori, printre care se includ: lipsa unei rutine zilnice cu program bine stabilit de odihnă, supraalimentarea înainte de culcare, suprasolicitarea nervoasă determinată de expunerea la imagini pe dispozitive electronice, conținutul violent al unor imagini pe care copilul le poate percepe în timp ce trece prin camera în care adulții se uită la un film, de exemplu, dar și starea de anxietate și certurile din familie.

Ce mănâncă un copil la 1 an și 11 luni

Meniul unui copil de 1 an și 11 luni seamănă tot mai mult cu meniul adulților din casă. Condiția este ca aceștia să respecte un program alimentar sănătos. Se evită produsele greu de digerat, cu aditivi, conservanți, excesiv prelucrate și condimentate, grăsimile nesănătoase și preparatele de tip fast food. Se recomandă ca în meniul celui mic să existe carnea de vită, pui, găină, curcan, peștele, ouă, lapte și produse lactate sănătoase, legume, fructe, cereale, pâine, paste. Laptele nu trebuie să lipsească, fiind un aliment esențial în creșterea și dezvoltarea copilului până la 2 ani. O cantitate de 400-500 ml este optimă. Pentru sete se administrează apă și nu sucuri de fructe sau lapte.

Mesele copilului la 1 an și 11 luni

La această vârstă, copilul va avea trei mese principale și două gustări pe zi. Meniul va conține carne sau pește de patru sau cinci ori pe săptămână, cu garnituri de legume, ou de două sau trei ori pe săptămână, fructe, cereale, produse lactate. Îi poți da drept gustări iaurturi, fructe, biscuiți, ca atare sau în amestecuri. Orele meselor sunt adevărate aventuri în care cel mic încearcă să experimenteze cu toate simțurile alimentele din farfurie. Mănâncă singur, se joacă în timpul meselor cu mâncarea, se murdărește pe sine și totul în jur. Este o etapă trecătoare, prin care învață să mănânce, descoperă gusturi și texturi diferite. Îl poți ajuta cu răbdare, explicându-i, lăudându-l și oferind ca exemplu propriul comportament la masă.

O rutină a meselor duce și la o rutină a somnului și la o dezvoltare armonioasă a celui mic, astfel încât vei dori să păstrezi un orar al intervalelor destinate hrănirii.

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii de 1 an și 11 luni

Vitamina D este în continuare de bază ca supliment necesar copilului la 23 de luni. Este încă în plină dezvoltare și creștere intensivă, nu poți ști câtă vitamina D asimilează din alimente și expunerea la soare, așa că vei dori să ai siguranța că faci ce este mai bine pentru sistemul lui imunitar, dezvoltarea și funcționarea creierului, creșterea oaselor și mușchilor și pentru protecția împotriva rahitismului, o boală a oaselor care le face fragile și le imprimă o tendință de a se deforma. Suplimentul se administrează sub formă de picături de Vigantol sau Vigantolette, doza fiind recomandată de medicul de familie, medicul pediatru sau chiar de farmacist.

Activitățile copilului la 1 an și 11 luni

La 1 an și 11 luni ai deja un mic ajutor în activitățile casnice. Copilul imită foarte bine tot ce fac persoanele din jurul lui, vrea să facă la fel, să vorbească, imită chiar tonul vocii, se preface că răspunde și dă replici la telefon și este extrem de drăgălaș și haios în încercările sale. Face tot mai multe progrese, presărate însă inegal în timp. Uneori are zile în care stagnează, alteori schimbările se succed rapid, într-un interval mic de timp. Iată ce ar trebui să facă, în linii mari, un copil de 23 de  luni:

  • Recunoaște figuri, animale în albume și cărți.
  • Poate să coboare scările cu puțin ajutor din partea adulților sau a fraților mai mari.
  • Arată părțile corpului, nas, gură, ochi, burtică, picioare, mâini.
  • Dezvoltă interes pentru puzzle și organizarea unor obiecte.

Cu ce “te-a ajutat” azi cel mic? Spune-ne într-un comentariu cum gestionezi tu dorința lui de a se implica în tot ceea ce faci și ce sarcini îi încredințezi. Acum, că ai intuit ce personalitate ar putea avea copilul, ce grădiniță crezi că i s-ar potrivi? Spune-ne și nouă ce criterii de alegere ai avut în vedere și ajută-i astfel și pe părinții indeciși să se hotărască.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.