Ajutor! Copilul meu vorbeste urat la gradinita

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 305

Ajutor! Copilul meu vorbeste urat la gradinita

Chiar daca iti educi copilul foarte bine, atunci cand ajunge in colectivitate sunt sanse ca acesta sa capete anumite obiceiuri nu tocmai frumoase. Spre exemplu, poate sa invete cuvinte urate pe care sa le spuna fara a sti cu exactitate care este impactul pe care il au.

Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru asta. Copiii au tendinta de a reproduce tot ceea ce aud in jurul lor iar acest lucru este o modalitate cat se poate de naturala prin care isi pot imbogati vocabularul. De cele mai multe ori, cuvintele urate sunt folosite intr-un context care nu are nicio legatura cu intelesul lor adevarat.

Este adevarat ca odata ce cresc, copiii incep sa inteleaga semnificatia cuvintelor si pot deveni constienti de caracterul lor ofensiv. Folosirea cuvintelor urate dupa o anumita varsta nu mai este o simpla reproducere, ci este o modalitate prin care copilul incearca sa para mai ” cool ” in fata prietenilor sau pur si simplu prin care incearca rabdarea parintilor.

Cum te descurci cu un copil care vorbeste urat?

Conform specialistilor, este bine sa ai in vedere urmatoarele 7 sfaturi:

  1. Tine cont de varsta celui mic. Daca vorbeste cuvinte urate, insa nu intelege sensul lor, poti pur si simplu sa ignori ceea ce zice. Nu trebuie sa te superi sau sa reactionezi, deoarece nu vei face altceva decat sa ii atragi copilului atentia asupra cuvintelor folosite.
  2. Nu reactiona exagerat. Daca faci asta, ii poti da copilului o arma pe care o va folosi mai tarziu. Atunci cand va dori  sa te scoata din sarite tot ceea ce va face va fi sa rosteasca expresii si cuvinte urate. Acest lucru se poate intampla in cele mai nepotrivite momente, cum ar fi atunci cand esti la cumparaturi si refuzi sa ii cumperi ceva.
  3. Nu reactiona prin ras! Multi parinti aleg sa rada in momentul in care copilul rosteste cuvinte urate. Chiar daca pare amuzant, decizia de a rade nu este cea mai buna deorece un copil care crede ca situatia este distractiva va repeta adesea ceea ce a spus;
  4. Nu ii face copilului predica imediat dupa ce injura. Poti inrautati situatia!
  5. Explica-i din timp celui mic de ce nu este bine sa injure. Spune-i ca un cuvant vulgar ii poate ofensa pe ceilalti si incearca sa faci schimb de roluri si sa ii exemplifici cum s-ar simti daca alte persoana i-ar vorbi lui urat.
  6. Invata-l sa inlocuiasca expresiile urate cu alternative mai acceptabile. Poti sa folosesti cuvinte amuzante care sa inlocuiasca un cuvant vulgar.
  7. Spune-i ca oamenii prefera sa-i evite pe cei care vorbesc urat! Pedeapsa este si ea o solutie, insa doar in cazul in care nimic nu merge. Spre exemplu, daca insista sa injure ii poti limita portia de dulciuri.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a evita o situatie neplacuta?

Incearca sa fii foarte atent la vocabularul de la televizor. De foarte multe ori, cuvintele urate pe care copilul si le insuseste nu sunt de la gradinita sau de la scoala, ci pur si simplu de la televizor.  Copiii pot interpreta gresit anumite informatii primite prin intermediul media, motiv pentru care continutul trebuie sa treaca printr-un filtru al parintilor.

Evident, trebuie sa eviti si tu sa folosesti cuvinte urate in preajma celor mici si ori de cate ori scapi un cuvant ofensator sa iti ceri scuze. In felul acesta, copilul va invata ca nu se poate vorbi urat si ca atunci cand vorbeste urat trebuie sa isi ceara scuze.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.