Bebe la 1 an (12 luni): somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2241

Bebe la 1 an (12 luni): somn, alimentație, suplimente, activități

bebe 12 luni

Primul anișor din viața bebelușului tău este o etapă foarte importantă, care trebuie să fie sărbătorită ca atare. În momentul în care bebelușul împlinește 12 luni de viață, este timpul potrivit pentru ca acesta să facă primii săi pași, să fie independent, fără să fie sprijinit. De asemenea, apar modificări și în ceea ce privește alimentația sa, care se adaptează în funcție de vârstă și care se diversifică pe măsură ce bebelușul își dezvoltă capacitatea de a consuma diverse alimente.

La vârsta de 12 luni, bebelușul tău va avea tendința de a-și dori să se hrănească singur, căpătând un sentiment al independenței din ce în ce mai puternic. Tot la această vârstă, sugarul începe să comunice mai mult, devenind un adevărat partener de conversație. Dacă și bebelușul tău a împlinit un an și îți dorești să te informezi în mod corespunzător, citește în continuare și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont pentru o dezvoltare armonioasă.

bebele la 12 luni

Somnul bebelușului la 12 luni

Este foarte important ca rutina de somn a bebelușului tău să fie stabilită și reglată până la această vârstă, astfel încât să doarmă toată noaptea neîntrerupt. De asemenea, este important să te aștepți că vor exista opuneri în ceea ce privește somnul de după amiază. Cu toate acestea, este recomandat să te asiguri că se odihnește aproximativ două sau chiar trei ore la prânz. Este adevărat că începe să devină din ce în ce mai activ, ceea ce înseamnă că pe timpul zilei va fi energic, va desfășura o mulțime de activități, iar noaptea va avea nevoie să se odihnească.

Dobândind un nivel ridicat de curiozitate, va fi dificil să adoarmă la ora prânzului, pentru că bebelușul este într-o continuă explorare și decoperire a tot ce consideră că este nou pentru el. În tot acest proces de explorare, are nevoie în permanență de părinții săi care să-i explice și să-i justifice constant de ce trebuie să desfășoare anumite activități. Copilașul tău se află deja la vârsta la care absoarbe informații ca un burete.

Vezi si articolul: Somnul bebelușului: cum eviți problemele?

Ce mănâncă un bebeluș de 12 luni?

După ce împlinește vârsta de un an, ai posibilitatea de a introduce în alimentația sa miere, sare (în cantități reduse) și albuș de ou. Multe dintre aceste alimente nu au fost introduse în preparatele de zi cu zi până acum din cauza faptului că sistemul imunitar al micuțului nu se dezvoltase suficient de mult. Cu toate acestea, vârsta de 12 luni este mult mai permisivă, ceea ce înseamnă că poți testa diverse meniuri. În plus, în cazul în care bebelușul nu manifestă în mod ereditar nicio formă de alergie la anumite alimente, atunci le poți integra în alimentație cu încredere.

Se pot prepara și sandvișuri, care să conțină o pastă delicioasă de fructe, fiind servite la micul dejun. Bineînțeles, există și riscul ca acesta să dezvolte anumite reacții sau intoleranțe pe parcurs. Astfel, este necesar să păstrezi o legătură strânsă cu medicul de familie, pentru a preveni orice situație dificilă. Cu toate acestea, nu a venit momentul în care să se renunțe la biberon.

Mesele bebelușului la 12 luni

Așa cum și adulții trebuie să respecte un anumit număr de mese pe zi (cinci mese, dintre care două sunt gustări), este necesar și ca programul bebelușilor să fie respectat strict, pentru a-și forma obiceiuri sănătoase și pentru a se bucura de un sistem digestiv sănătos, ferit de boli și afecțiuni periculoase. Iată un exemplu de program alimentar pe care îl poți lua în considerare pentru bebelușul tău:

  • prima masă – ora 06:00;
  • a doua masă – ora 10:00 (gustare);
  • a treia masă – ora 14:00;
  • a patra masă – ora 18:00(gustare);
  • a cincea masă: – ora 21:00.

Suplimente pentru bebelușii de 12 luni

După ce a împlinit vârsta de 12 luni, este necesar să i se administreze în continuare vitamina D, care are un rol de-a dreptul important în procesul bebelușului de creștere. Există studii referitoare la beneficiile suplimentelor alimentare pe bază de vitamina D, conform cărora aceasta are capacitatea de a îmbunătăți sistemul osos, datorită faptului că stimulează corpul în absorbția calciului și fosforului la nivelul intestinului.

Consumul regulat de vitamina D contribuie semnificativ la evitarea rahitismului, o boală frecvent întâlnită în rândul bebelușilor, a căror oase sunt fragile și al căror sistem imunitar nu s-a dezvoltat în mod corespunzător pentru a-l proteja. Trebuie să se administreze doar cantitatea recomandată de medicul specialist, pentru a se evita riscurile de orice fel.

bebelusul la 12 luni

Activitățile bebelușului de 12 luni

Odată ajuns la vârsta de 12 luni, bebelușul tău începe să dezvolte un set generos de abilități, care îi permite să desfășoare o mulțime de activități și care îl ajută să se dezvolte. Astfel, în calitate de părinte, trebuie să te aștepți că vei întâmpina următoarele situații:

  • reușește să pronunțe și alte cuvinte în afară de „mama” și „tata”, dorindu-și să participe la conversații;
  • reușește să meargă în picioare dacă este sprijinit de o mână;
  • își poate da jos singur șosetele pe care le poartă, mai ales dacă îl incomodează;
  • se poate așeza singur în fund din picioare fără să fie ajutat;
  • începe să încerce suprapunerea a două cuburi de joc și reușește să deschidă cărți, să le răsfoiască;
  • începe să repete aceleași cuvinte;
  • reușește să imite sunete de animale, încurajat mai ales prin tehnica jocului;
  • are capacitatea de a înțelege comenzi cu un grad scăzut de dificultate, însă nu le execută;
  • se află la vârsta la care arată celorlalți membri ai familiei că îi iubește;
  • datorită dezvoltării curiozității, acesta începe să caute obiecte ascunse;
  • simt nevoia de a sta în preajma părinților, mai ales când se află în locuri necunoscute.

Uite și un video util:

Prin urmare, dacă și bebelușul tău a împlinit un anișor de când descoperă mediul înconjurător, asigură-te că te documentezi responsabil și că îi oferi ocazia de a se dezvolta într-un mediu plin de afecțiune. Lasă și tu un comentariu în care să ne povestești despre cum ai grijă de bebelușul tău și despre cele mai haioase pățanii cu el. De asemenea, poți începe oricând căutările pentru grădinița adecvată, la care să îl înscrii atunci când împlinește vârsta potrivită.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.