Metoda Montessori: pro și contra

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 323

Metoda Montessori: pro și contra

S-au făcut foarte multe studii în ultimii ani despre educația timpurie. Deja știm că cei mici învață diferit, așa că este oarecum normal că vor fi implementate diferite teorii de educație în clasele mici.

Una dintre cele mai populare metode de educație este metoda Montessori. Metoda Montessori a fost dezvoltată de Dr. Maria Montessori în 1907. Această metodă este axată pe copil și implică activitățile alese de copil, clase cu copii de diferite vârste și educatori ce încurajează independența.

Această metodă ar putea fi perfectă pentru copilul tău, sau poate vei dori să încerci altceva. Să încerci să alegi o filozofie de învățământ alternativ pentru copilul tău, poate fi dificil și este important să iei în considerare toți factorii.

Ce este Metoda Montessori

Dr. Montessori credea că dacă lăsăm copiii să învețe ce anume vor să învețe, rezultatele vor fi mult mai bune. O clasă ce promovează filozofia Montessori, ar putea fi extrem de diferită față de cea cu care suntem noi obișnuiți. Ce o face unică poate include: diferite bănci de activitate pentru copii din care pot alege pe parcursul zilei; până la 30 elevi de diferite vârste într-o singură clasă; educatori deplasându-se de la un grup la altul și nu stând în fața clasei; un sistem de acordare a notelor neconvențional.

Metoda Montessori: argumente pro

Un altfel tip de învățare

În general, clasele Montessori au un anumit design, cu multă lumină naturală. Acestea arată deosebit și par un loc unde joaca se întâlnește cu lucrul manual. Copiii învață în ritmul lor și nu sunt obligați să urmeze o listă ce trebuie să bifeze constant anumite obiective de îndeplinit.

Interacțiune socială deosebită

Probabil ați observat cum copiii devin captivați de ceea ce fac alți copii. Metoda Montessori capitalizează asta, grupând copii de diferite vârste, în același mediu de învățare. Astfel de grupe mixte în ceea ce privește vârsta, ajută copiii să învețe unii de la alții și în același timp dezvoltă aptitudini cum ar fi incluziunea și acceptarea celor diferiți de ei.

Independența este target-ul

Cele mai multe persoane ce au învățat cu ajutorul metodei Montessori, spun că asta i-a ajutat să devină mai independenți. În fapt, filozofia acestui timp de învățământ se bazează pe dobândirea de către elev a unui spirit independent. Astfel, cei mai mulți elevi Montessori vor dezvolta la maturitate un puternic spirit antreprenorial.

Dezvoltă plăcerea de a învăța

Filozofia Montessori încurajează plăcerea de a acumula cunoștințe. Practic, adepții acestei metode spun că elevii ce urmează cursurile Montessori, în marea lor majoritate, vor dori să ajungă cât mai departe în sistemul educațional. De aceea, spun ei, mulți absolvenți a-i metodei Montessori, au absolvit mai târziu universități prestigioase.

Metoda Montessori: argumente contra

Nu este ieftină

Nu este ușor pentru școlile ce utilizează această metodă să aibă prețuri mici. Materialele utilizate sunt durabile și de calitate foarte bună, implicarea profesorilor este enormă, iar cu cât o școală implementează mai puternic metoda Montessori, cu atât costurile vor fi mai ridicate.

Curriculum diferit

Curriculumul Montessori se bazează pe ideea “alături de copil”. Astfel, e foarte probabil ca curriculumul Montessori să fie mai puțin structurat decât cel din clasele normele. Mulți elevi ce au urmat această metodă au spus că s-au simțit mai puțin pregătiți la stiințele fixe și la matematică și că s-au simțit mult prea pregătiți pe zona artelor și pe ceea ce ține de lingvistică.

Independența nu este întotdeauna un lucru bun

Montessori încurajează puternic independența. Totuși, spiritul independent și cel antreprenorial, nu este întotdeauna compatibil cu lucrul în echipă, sau lucrul într-o companie cu un management mai strict.

Structura liberă a claselor Montessori poate fi intimidată

Pentru mulți copii, rutina și structura pot fi relaxante. Chiar și băncuțele aliniate în rând, pot oferi un anumit suport multor copii. În schimb, clasele Montessori sunt realizate în așa fel pentru a permite o mișcare cât mai lejeră, ceea ce poate ridica nivelul de stres la unii copii.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.