Sunt diferite simptomele din a doua sarcina fata de cele din prima?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 695

Sunt diferite simptomele din a doua sarcina fata de cele din prima?

Nicio sarcina nu seamana cu alta, iar acest lucru poate sa fie confirmat de orice mama care are mai multi copii. Desi nu exista niste reguli foarte clare in acest sens, statisticile arata ca, in a doua sarcina, anumite simptome difera de cele intalnite la primul copil.

Care sunt principalele lucruri pe care le vei observa drept simptome la a doua sarcina?

  1. O burtica proeminenta aparuta mai devreme. La al doilea copil, burtica se va vedea mult mai repede, explicatia fiind niste muschi abdominali deja slabiti. Daca ai ramas insarcinata cu al doilea copil, asadar, trebuie sa iti pregatesti din timp hainutele de gravida.
  2. Vei simti mult mai devreme contractiile Braxton Hicks. Sunt contractii care se simt pentru o perioada de pana in doua minute si te pot pregati pentru momentul travaliului. In mod normal, aceste contractii incep din trimestrul al doilea, insa la femeile care sunt la a doua sarcina pot sa apara ceva mai devreme.
  3. Miscarile copilului sunt si ele simtite mai devreme. Acest lucru nu este pentru ca al doilea bebelus se misca mai repede, ci pur si simplu pentru ca le constientizezi mult mai repede. Femeile care sunt la prima sarcina confunda primele miscari cu niste gaze intestinale, insa cele aflate la a doua stiu, deja, ce trebuie sa simta.
  4. Nasterea este mult mai usoara. Cel de-al doilea copil se naste mai usor, daca se naste natural, travaliul fiind mult mai scurt. Acest lucru este datorat unui corp deja obisnuit cu contractiile si cu durerea.
  5. Oboseala este mai accentuata. Este un lucru cat se poate de normal, in conditiile in care pe langa sarcina trebuie sa ai deja grija de un copilas. Daca la prima sarcina te bucuri de o multime de momente de rasfat, la a doua s-ar putea ca acestea sa fie ceva mai putine. Placerea sarcinii si fericirea sunt, insa, aceleasi.
  6. Dureri accentuate. Majoritatea femeilor care au avut dureri in prima sarcina experimenteaza dureri mai mari la a doua. Venele varicoase, durerile de spate, constipatia, hemoroizii sau vergeturile sunt ceva mai accentuate. Durerile pot continua si dupa nastere, deoarece contractiile de la nivelul uterului, care incearca sa revina la forma initiala, sunt mult mai puternice.
  7. Exista riscul de aparitie a complicatiilor. Sunt sanse mai mari sa apara nasterea prematura sau probleme precum preeclampsia, mai ales daca ai avut probleme la primul copil. Daca primul copil s-a nascut fara probleme, riscul la al doilea este mult mai mic.
  8. Scurgeri la nivelul sanilor. Aparitia colostrului, laptele din care se va hrani bebelusul in primele luni de viata, este mult mai rapida la a doua sarcina si poate sa duca la scurgeri la nivelul sanilor. Nu este o problema foarte mare, insa poate sa fie neplacuta.
  9. Slabirea se face mai greu. Vei reveni ceva mai greu la greutatea initiala si va trebui sa faci eforturi sustinute pentru a-ti tonifia muschii.
  10. Bebelusul poate avea o alta personalitate. Copiii se manifesta diferit in burtica. Daca primul a fost foarte calm, al doilea poate fi mai agitat, sau invers. De asemenea, loviturile pot aparea in momente diferite ale zilei.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.