Informatii utile despre testul de sarcina. Ghid de utilizare

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 379

Informatii utile despre testul de sarcina. Ghid de utilizare

Testul de sarcina este una dintre cele mai utilizate inventii ale societatii noastre. Aproape orice femeie l-a folosit la un moment dat si a trait momente fericite sau mai putin fericite din cauza lui. Un test de sarcina este mai complex decat ai crede, permitandu-ti nu doar sa afli daca esti insarcinata, ci si daca ai un nivel prea ridicat de HCG sau daca sarcina se dezvolta normal in primele doua luni.

Cu toate ca foarte multe femei utilizeaza teste de sarcina, putine stiu cu exactitate ce este si cum functioneaza.

Ce este testul de sarcina?

Este un dispozitiv foarte simplu care masoara cantitatea de HCG din corpul femeii. HCG este un hormon denumit si gonodotropina corionica umana sau hormonul sarcinii si este prezent in urina si in sange dupa 10-14 zile de la conceptie.

Cum se face testul de sarcina si care sunt limitele care spun ca esti sau nu esti insarcinata?

Exista doua variante de utilizare a unui test de sarcina: prin testarea urinei si prin testarea sangelui. Testul de urina poate sa fie facut oriunde, deoarece este prezent peste tot prin farmacii si este extrem de simplu de utilizat. Practic, acesta necesita plasarea urinei pe o banda chimica si ofera rezultate in maxim 2 minute.
Testul de sange, in schimb, poate sa fie folosit doar in spital. Tocmai de aceea, majoritatea femeilor apeleaza la testul pentru urina, care este gasit in farmacii in diverse variante.

In functie de brand, modul in care testele spun rezultatele sunt diferite. Astfel, unele teste isi schimba culoarea, altele ofera raspunsuri digitale in timp ce altele ofera raspuns printr-una sau doua linii.

Din punct de vedere al eficientei testul de sange este cel mai bun, in conditiile in care poate detecta o sarcina inca de la inceput. Acesta este mai costisitor, insa, si poate fi facut doar in cabinetul medical.

Sunt precise testele de sarcina din comert?

Da! Nu este o precizie 100%, insa acuratetea se apropie de 97% pentru majoritatea testelor pe care le gasesti in farmacii. Pentru o acuratete mare insa, testul trebuie sa fie facut corect, pe baza indicatiilor citite pe prospect.

Cand trebuie facut testul de sarcina?

Pentru a avea rezultate relevante, trebuie sa astepti pana apare o intarziere a ciclului menstrual si sa te asiguri ca au trecut minim 14 zile de la posibila conceptie.

Daca ai simptome ale sarcinii, insa testul este negativ, este bine sa il repeti peste o saptamana sau sa mergi la medic.

Testul de sarcina este bine sa fie facut cu prima urina din zi si sa te asiguri ca produsul nu este expirat, deoarece poate sa influenteze rezultatul. In general, se intampla foarte rar ca rezultatele sa fie fals pozitiv, insa daca nu se face testul corect de multe ori este fals negativ. Un rezultat fals pozitiv este posibil sa indice alte probleme medicale, cum ar fi cele ale ficatului sau ale ovarelor.

Istoria testelor de sarcina

Testele de sarcina moderne sunt prezente in societatea noastra de doar 50-60 de ani si doar de 30 pot fi achizitionate din farmacii. Pana la momentul aparitiei lor, se foloseau tot felul de solutii mai mult sau mai putin interesante. Primul test de sarcina se pare ca a fost folosit in Egiptul Antic, atunci cand femeile urinau pe seminte de orz si de grau, asteptand ca acestea sa incolteasca. Daca incoltea graul urma sa se nasca o fata, iar daca incoltea orzul, un baiat. Ceea ce este interesant este faptul ca 70% dintre rezultate erau veridice.

Mult mai tarziu, in anii 1890 au aparut testele cu iepuri, broaste si soareci. Erau destul de complexe si presupuneau injectarea urinei femeii in aceste animalute. In cazul in care femeia era insarcinata, se constatau modificari la nivelul organelor genitale ale animalului.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.