Sa mearga la gradinita sau sa mai astept? Este pregatit?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 56

Sa mearga la gradinita sau sa mai astept? Este pregatit?

     

Parintii isi trimit copiii la gradinita la varste diferite si din diverse motive. Cei mai multi aleg aceasta cale pentru micutii lor, fie pentru ca trebuie sa mearga la serviciu, fie pentru ca nu isi permit sa angajeze o bona. Celelalte motive includ aparitia unui al doilea sau al treilea copil in familie, dorinta ca cel mic sa socializeze mai mult, dorinta parintilor de a avea mai mult timp pentru ei insisi (pentru a socializa, pentru a incepe un nou proiect sau, pur si simplu, pentru a se relaxa mai mult).

Gradinita este un capitol fericit in viata oricarui copil, avand o sumedenie de beneficii pentru formarea sa atat in viata personala, cat si in viata sociala. Insa petrecerea timpului in afara caminului cu care este obisnuit nu este deloc usoara pentru un copil de doar 2 sau 3 ani. Cand incepe sa mearga la gradinita, copilul trebuie sa faca fata mai multor schimbari:

– sa se separe de persoanele care il ingrijeau in fiecare zi;

– sa se adapteze la un nou program, cel de gradinita, care presupune implicarea unor alti adulti in educatia sa, dar si acceptarea colegilor de grupa, impartirea rechizitelor, dar mai ales a atentiei educatoarei (in conditiile in care, acasa, copilul este obisnuit sa primeasca intreaga atentie a tuturor celor din jur).

Prin urmare, fiecare mamica, inainte de a merge sa viziteze gradinitele, trebuie sa isi puna cateva intrebari:

– Cum va suporta copilasul ideea despartirii de parinti pentru cateva ore pe zi (in special la inceput)?

– Copilasul este timid sau extrovertit?

– Poate sa inteleaga cerintele celorlalti adulti sau inca are nevoie de o “traducere” a parintilor?

– Cat de usor se va adapta unei rutine zilnice mai riguroase decat cea de acasa?

– Este incantat sa auda de gradinita si de faptul ca aceasta va fi de acum incolo o parte esentiala a vietii sale?

– Poate sa acorde atentie unei activitati pentru o perioada de circa 15 de minute sau se plictiseste repede?

In functie de gradinita unde cel mic va fi inscris, parintii trebuie sa ia in calcul si alte cerinte:

– Mai este copilul dependent de olita? (aceasta este, de regula, una dintre conditiile acceptarii in grupa mica la gradinitele de stat);

– Poate micutul sa doarma singur? Multe dintre gradinite au program de somn dupa amiaza, lucru ce poate fi nou pentru un copil obisnuit doar cu o mica siesta in prima parte a zilei. Unii copii au inca doua somnuri asadar tranzitia va fi simtita mai puternic de acestia.

Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa ia in seama si urmatoarele cerinte:

– Perioada in care copilul va fi inscris la gradinita. La gradinitele de stat, copiii pot fi inscrisi doar in luna septembrie, in timp ce la gradinitele private, inscrierea este posibila in orice perioada a anului.

– Bolile copilariei: primavara si iarna sunt perioadele in care cei mici tind sa faca unele dintre cel mai des intalnite boli ale copilariei (rujeola, rubeola, scarlatina). De asemenea, ei racesc mai usor iarna,decat toamna si primavara. S-a observat ca cei din grupa mica fac mai multe otite, insa pe de alta parte, ei tind sa dezvolte mai putine alergii mai tarziu in viata decat copiii care nu merg deloc la gradinita.

– Unul dintre marile avantaje ale mersului la gradinita la varste fragede este acela ca adaptarea la mediul academic de mai tarziu va fi mult mai usoara. Urmatorul ar fi dezvoltarea sociala a copilului, invatand lucruri ca empatia, colaborarea si socializarea.

Intrebarile si cerintele de mai sus trebuie luate in seama de toti parintii care se gandesc sa isi inscrie prichindeii la gradinita. Cu toate acestea, pentru a afla daca cel mic este cu adevarat pregatit sa inceapa acest nou capitol in viata este de a va gandi serios, ambii parinti, la abilitatile sociale, emotionale, psihice si cognitive ale acestuia, sa cereti sfatul apropiatilor care au deja copii de gradinita, sa consultati medicul si, nu in ultimul rand, sa cereti parerea copilului insusi.

sursa foto :unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.