Cum invatam sa impartim jucariile?

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 217

Cum invatam sa impartim jucariile?

Cum invatam sa impartim jucariile

De regula, copiii tind sa refuze sa imparta jucariile (chiar si pe cele pe care le folosesc mai putin) cu fratii sau cu prietenii lor. Si nu, nu este egoism. Este un lucru absolut normal ca cei mici sa fie posesivi cu jucariile lor. Abilitatea de a imparti se dezvolta in timp. Asadar, niciun parinte nu ar trebui sa fie surprins ca isi vede copilul apucand o jucarie urland ca este a lui. Intr-un grup de mai multi copii, vei sesiza ca mai toti tind sa faca astfel de lucruri.

Sa incercam sa intram in pielea copilului.

Urmarind cu atentie dinamica grupurilor de copii de circa 2-3 ani, putem observa ca impartirea oricarui lucru, nu numai a jucariilor, nu sta in firea acestora. La aceasta varsta frageda, impartirea este un concept pe care micutul inca nu il are deprins.

Putem observa, de asemenea, ca cei mici devin extrem de concentrati atunci cand se joaca cu ceva, indiferent ca jucaria pe care o folosesc este o masinuta, un ursulet de plus sau o simpla lingura de lemn.  In momentul in care se joaca, intreaga lume se invarte in jurul obiectului ce le capteaza atentia. Deoarece joaca este una dintre activitatile esentiale ale copiilor, este normal ca jucariile lor preferate sa devina lumea lor.

Principalul motiv pentru care copilasii nu reusesc sa perceapa conceptul de impartire a jucariilor este acela ca nu pot vedea lucrurile din mai multe perspective. Sa nu uitam ca ei abia au invatat sa mearga si sa vorbeasca. Iar empatia, aceasta abilitate de a te pune in locul celor din jur si de a lua in calcul si alte puncte de vedere necesita multi ani pentru a fi inteleasa si deprinsa, succesul ei nefiind intotdeauna garantat (foarte multi adulti sunt in continuare lipsiti de empatie si egoisti).

Cum putem, totusi, sa ii invatam pe cei mici sa imparta jucariile cu cei din jurul lor?

Copilasii trebuie invatati, inainte de toate, ce sunt sentimentele si ce impact au asupra celorlalti. Ai putea face acest lucru printr-un exercitiu simplu: cand mananca fructe, cere-i o capsuna, de exemplu, din bolul lui si spune-i cat de fericit(a) te face faptul ca a vrut sa imparta fructele cu tine.

De asemenea, concentreaza-te prin a-i cere permisiunea si prin a-i spune “multumesc” cand vrei sa utilizezi ceva ce nu este al tau (in cazul acesta, fructele sau jucariile copilului tau). Tot repetand aceste vorbe, copilul se va obisnui sa le auda si, in final, ii vor intra in reflex, urmand sa le foloseasca la randul lui atunci cand va dori sa ia jucariile celorlalti copii.

Nu uita, copiii invata cel mai bine imitand ceea ce vad la parinti si la persoanele cu care isi petrec cea mai mare parte a timpului, asadar ofera-i ocazia de a invata sa imparta chiar de la tine. Invita-l sa guste din mancarea ta sau lasa-l sa te ajute la gatit. Explica-i ca prin aceste invitatii, tu imparti ceva cu el si ca este bine ca si el, la randul lui, sa faca acest lucru cu oamenii din jurul sau.

Chiar si asa, multi copii tind sa refuze in continuare sa imparta jucariile cu ceilalti. Pentru a evita eventualele situatii neplacute in urma refuzului copilului tau de a imparti jucariile cu ceilalti copii, sugereaza-i sa puneti deoparte impreuna jucariile lui preferate inainte de venirea musafirilor. Spune-i ca aceste jucarii nu trebuie neaparat sa le imparta daca nu isi doreste si ca le separati pentru ca ele sa fie in siguranta, insa toate celelalte jucarii trebuie lasate la indemana tuturor.

De retinut! Copiii mici nu trebuie pedepsiti niciodata in cazul in care nu doresc sa imparta jucariile. Sigur, parintii pot sa se arate dezamagiti sau tristi in fata lor, dar nu mai mult. Aceste dispute ar putea fi chiar ignorate, iar copiii lasati sa se descurce singuri. In cele din urma, cei mici isi vor da seama ca prietenii lor se vor simti tristi daca sunt refuzati sa le foloseasca jucariile si ca prietenia nu este o treaba usoara si necesita empatie si generozitate.

sursa foto :unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.