Primul trimestru de sarcina. Simptome la care trebuie sa te astepti

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 253

Primul trimestru de sarcina. Simptome la care trebuie sa te astepti

Femeile insarcinate trec prin modificari incredibile ale corpului, ceea ce duce la aparitia unor simptome mai mult sau mai putin vizibile. Fiecare sarcina este diferita, insa exista anumite semne de sarcina care sunt prezente la majoritatea gravidutelor.

Daca ai ramas insarcinata sau urmeaza sa o faci, iata la ce trebuie sa te astepti in trimestrul 1 de sarcina:

  1. Greturi matinale

Nu se stie cu exactitate de ce apare starea de voma, insa ceea ce este cert este faptul ca peste 85% dintre femeile insarcinate au parte de ea. In general, se crede ca hormonul hCG este responsabil de starea mai neplacuta, mai ales ca este o legatura stransa intre nivelul de hormon si starea resimtita. Desi nu este placut sa iti fie rau, este o dovada destul de clara a unei sarcini care functioneaza bine.

Pentru a micsora pe cat posibil starea de rau este bine sa consumi ghimbir sau vitamina B6.

  1. Pofte alimentare

Majoritatea femeilor insarcinate au pofte, care sunt foarte accentuate in primele 3 luni de sarcina. Pe langa pofte, pot sa apara si aversiuni alimentare. Daca ai pofte este bine sa le dai frau liber, fara sa exagerezi, insa. Tine sub control consumul de prajeli sau de dulciuri procesate, deoarece iti poate face destul de mult rau.

In ceea ce priveste aversiunile, fa-ti o lista cu alimentele pe care nu le suporti si inlocuieste-le cu ceva la fel de nutritiv.

  1. Simt olfactiv mai puternic

Atunci cand esti insarcinata ai un miros mult mai bine dezvoltat. Acesta este motivat de faptul ca trebuie sa descoperi orice aliment toxic, care ar putea sa ii faca rau bebelusului. Este un super simt pe care il ai doar in primele 3 luni de sarcina, asadar, bucura-te de el.

  1. Oboseala

Este un simptom neplacut, cu care trebuie sa te obisnuiesti pe parcursul intregii perioade de sarcina. Corpul va oferi nutrienti atat pentru tine ,cat si pentru bebelus, ceea ce va fi istovitor. Poti sa iei suplimente alimentare sau sa consumi multe alimente cu fier pentru a elimina pe cat posibil senzatia de oboseala.

  1. Urinari frecvente

Este un alt simptom specific. Vei simti nevoia sa mergi la baie foarte des si este bine sa nu te abtii, deoarece exista riscul de a dezvolta infectii urinare. Nu trebuie nici sa renunti la lichide, deoarece sunt foarte sanatoase, insa daca vrei sa nu ai probleme cu urinarea in timpul noptii, poti sa nu bei lichide cu doua ore inainte de culcare.

  1. Acnee

In prima perioada a sarcinii va aparea acneea. Din fericire, aceasta va disparea in cea de-a doua perioada, cand fata va fi stralucitoare si frumoasa.

  1. Dificultati de respiratie

S-ar putea sa respiri mult mai greu sau sa treci prin momente in care simti ca nu mai ai aer. Nu trebuie sa te sperii, in conditiile in care este cat se poate de normal.

  1. Migrene

Schimbarile de la nivelul metabolismului duc la scaderea nivelului de glicemie si la cresterea numarului de hormoni. Acestea duc la dureri de cap, deloc placute insa cat se poate e normale. Inainte de a lua pastile impotriva migrenelor este bine sa iti consulti doctorul.

  1. Schimbari de dispozitie

Emotii multe si cat se poate de intense. Femeile insarcinate se lupta adeseori cu schimbari bruste de dispozitie, care pot fi neplacute atat pentru ele cat si pentru cei din jur.

  1. Tulburari de vedere

Un alt simptom neplacut este iritarea ochilor. Schimbarile hormonale pot provoca acest lucru. Este bine sa renunti la lentilele de contact, daca porti si sa folosesti picaturi cu ser fiziologic pentru a elimina senzatia de ochi iritati.

  1. Sani umflati

Inca din prima luna de sarcina sanii incep sa se umfle si sa fie sensibili la atingere. De asemenea,  pot sa prezinte dureri, insa nu este nimic de speriat. Poarta bustiere din bumbac si incearca sa iti asiguri un somn cat mai confortabil pe timp de noapte.

  1. Libidou foarte mare sau foarte mic

Hormonii din sarcina pot sa duca la un apetit sexual foarte crescut sau la unul extrem de scazut. Daca ai apetit crescut, nu trebuie sa te feresti de sex. Acesta poate sa iti aduca o multime de beneficii.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.