Educația Waldorf: află dacă este benefică copilului tău!

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 2 minute Vizualizari: 51

Educația Waldorf: află dacă este benefică copilului tău!

Dacă aveți un interes deosebit pentru metode educaționale ce acordă importanță egală a dezvoltării copilului fizic, emoțional, intelectual, cultural și spiritual, atunci metoda Waldorf este ceea ce căutai.

Cu ce diferă o clasă ce utilizează metoda Waldorf față de una obișnuită? În primul rând, clasele Waldorf includ copii de diferite vârste, pentru a promova o structură de tip familial, unde copiii pot învăța unii de la alții. La vârste mai fragede, este petrecut mai puțin timp în activități inițiate de educator și mai mult timp în activități inițiate de copil.

Lecțiile sunt realizate prin exemple, nu prin dictare, iar copiii sunt încurajați să descopere propriile lecții prin joacă. Această metodă de predare ajută copiii astfel:

  • este încurajată dezvoltarea fizică, emoțională, spirituală, cognitivă și socială
  • încurajează joaca deoarece aceasta crează empatie, dezvoltă aptitudinile sociale și mai ales întărește conceptul de a face și a experimenta, decât doar de a învăța despre ceva
  • utilizarea ritmului și repetiției pentru a ajuta la crearea de obiceiuri pozitive.

Educația Waldorf acordă o maximă importanță unui factor: copilul nu trebuie să simtă presiune sau să se simtă grăbit pentru a învăța. Steiner Waldorf este împărțită în trei faze:

  • Prima fază (grădinița) pentru copii cu vârstele cuprinse între trei ani și șase ani
  • A doua fază (școala primară) pentru copii cu vârsta de până în 14 ani
  • A treia fază (liceul) pentru copii cu vârsta de peste 14 ani

La grădiniță, fiecare zi a săptămânii este identificată printr-o activitate, cum ar pictatul. Copiii pot participa la aceste activitați, atâta timp cât sunt interesați de ele. Copiii au diverse programe de socializare, cum ar fi cercul, în care aceștia se țin de mână și cânta, recită versuri ritmice sau joacă diverse jocuri în diferite limbi. Un alt aspect important este joaca în aer liber, în care copiii sunt încurajați să alerge, să se cațere în copaci etc. Apoi există și o secțiune de povești, în care educatorii le spun povești despre natură sau povești ce îi implică și le stimulează imaginația.

Metoda Steiner Waldorf încurajează comuniunea cu natura, îi face pe copii să înțeleagă cât de importantă este această, cât de importantă este reciclarea. Materialele didactice Waldorf utilizează materiale naturale și ecologice, tocmai pentru a oferi copiilor puterea exemplului.

Odată ce copiii intră în faza a doua, aceștia încep lecțiile elementare. Astfel, încep să fie predate limba română, matematica, istorie, geografie, limbi străine etc. Printre aceste materii, copiii participă și la alte activități cum ar sculptura, muzică sau lucru manual.

În faza a treia, elevii sunt încurajați să gândească independent și să exploreze noi idealuri. Curriculumul cuprinde toate materiile esențiale, dar și alte materii alese de elevi, care să-i ajute să se dezvolte.

Dacă sunteți în căutarea unei școli în care totul este despre și pentru copil, o școală ce încurajează atât dezvoltarea umană cât și cea academică, atunci o școală ce urmează filozofia Steiner Waldorf este ceea ce căutați.

Etichete populare: gradinitaliceul waldorfwaldorf

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.