Bullying: cum să reacționeze părinții și cum să-și ajute copiii

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 105

Bullying: cum să reacționeze părinții și cum să-și ajute copiii

Din nefericire bullying-ul pare că a luat amploare, dar în mod sigur nu este un fenomen nou. Acest fenomen a existat, există și va exista pentru multă vreme. Totuși, lumea se schimbă, iar bullying-ul se schimbă și el. Cum pot părinții să intervină și mai ales cum să-și ajute copiii?

Identificarea bullying-ului

Cei mai mulți copii au parte de șicanări, din partea fraților, din partea prietenilor. În mod normal aceste șicanări nu dăunează când este făcut într-un mod jucăuș, prietenesc, sunt reciproce și ambii copii le găsesc amuzante. Când șicanările devin însă neplăcute și constante, atunci se depășește linia, se transformă în bullying și trebuie oprit.

Bullying-ul este intenționat, “ținta” fiind agresată fizic, verbal sau psihologic. Acesta poate fi sub formă de lovituri, amenințări, extorcarea de bani sau alte bunuri. Bullying-ul poate să-și facă apariția și pe social media sau prin mesaje electronice.

Trebuie acordată maximă atenție acestui fenomen, iar părinții nu trebuie să adopte o atitudine gen “copilul trebuie să se îmbărbăteze”. Efectele pot fi serioase, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la tragedii cum ar fi sinuciderea.

Semne de bullying

De cele mai multe ori este dificil să ne dăm seama când copilul este ținta bullying-ului. Asta dacă nu cumva copilul decide să se destăinuie părinților.

Totuși, sunt semne de avertizare. În cazul în care copiii se comportă diferit, au stări de anxietate, nu mănâncă ca de obicei, nu dorm bine sau nu mai fac lucruri ce în mod normal le place, evită să iasă afară sau devine tot mai nervos când trebuie să meargă la școală, atunci este bine să luați în considerare faptul că ar putea fi victima unei agresiuni de tip bullying.

În astfel de cazuri puteți deschide o discuție cu acesta. Trebuie să-i explicați copilului faptul că dacă este victima unei astfel de agresiuni sau a fost martor, trebuie să discute cu un adult despre asta.

Cum să-ți ajuți copilul

În cazul în care copilul se destăinuie, reacția parinților trebuie să fie una calmă, să-i asculte să le ofere confort și suport. Totuși, în cele mai multe cazuri, copiii evită să spună părinților astfel de lucruri. Motivele sunt multe. Ar putea crede că dacă agresorul află, lucrurile se vor înrăutăți, ori poate că părinții vor fi dezamăgiți de ei, ori poate că părinții nu vor considera asta o problemă.

Dacă afli că cel mic este o astfel de victimă, pasul următor este să aflați cine este agresorul. Dacă e de la școală, atunci puteți vorbi cu profesorii sau chiar directorul. Dacă e cineva din anturajul copilului, atunci trebuie să discutați cu părinții acestuia. Deși primul instinct este să vorbiți direct cu agresorul, această acțiune trebuie evitată. În cel mai rău caz, dacă altfel nu se poate rezolva această situație, trebuie luată legătura cu autoritățile. Siguranța copilului tău este absolut necesară.

Fără doar și poate, copilul ce suferă în urma bullying-ului ăși va vedea încrederea în sine prăbușită, de aceea părinții trebuie să fie acolo pentru a-l ajuta. Poți face asta încurajundu-l să iasă cu prieteni ce au o influență pozitivă. Poți organiza ieșiri în aer liber, puteți merge la evenimente sportive sau culturale. Petreceți timp cu el sau ea, oferiți-i timp să se refacă emoțional și mai ales, copilul trebuie să știe că se bucură de suportul vostru.

Etichete populare: abuzcopiii si bullyingviolent

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.