Bebelușul la 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 11612

Bebelușul la 11 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

bebe 11 luni

A mai rămas doar o lună până când bebelușul tău va împlini vârsta de un an și, comparativ cu primele momente din viață, acum este mult mai energic, are un nivel ridicat de curiozitate față de toate lucrurile din jurul său și are un sistem imunitar mai puternic. Astfel, poate să consume mai multe tipuri de mâncăruri, fără să mai fie limitat doar la formulele de lapte sau laptele de sân. De asemenea, are capacitatea de a desfășura mai multe activități, să se joace, să indice către obiectele pe care și le dorește, să aibă preferințe alimentare etc.

Dacă și bebelușul tău se află la această etapă din viață, asigură-te că îi pui la dispoziție tot ce are nevoie pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Astfel, citește în continuare și informează-te corect cu privire la lucrurile pe care trebuie să le știi despre bebelușul tău de 11 luni.

bebele la 11 luni

Somnul bebelușului la 11 luni

Somnul bebelușului care are vârsta de 11 luni este puternic influențat de activitățile pe care le desfășoară în timpul zilei. De exemplu, dacă pe parcursul zilei tinde să fie energic, merge mult de-a bușilea, aleargă, se agită, cel mai probabil va avea nevoie de mai multe ore de somn în timpul nopții pentru a-și reface energia. În cazul în care bebelușul tinde să fie mai liniștit în timpul zilei, cel mai probabil nu va avea nevoie nici de prea mult timp la dispoziție pentru a dormi.

Când se apropie de vârsta de un an, este important să te aștepti că bebelușul va dormi aproximativ 10 – 12 ore pe noapte, fiind necesar să se odihnească și aproximativ 2 ore în timpul zilei, chiar dacă tinde să nu-și dorească acest lucru. Cu toate acestea, în cazul în care doarme în cursul dimineții, nu mai este nevoie să doarmă și la prânz.

Vezi si articolul: Top 5 produse pentru somnul bebelușului care elimină problemele 

Ce mănâncă un bebeluș la 11 luni?

Pe lângă alimentele pe care le-ai introdus deja în alimentația bebelușului tău, poți lua în considerare și adăugarea cașcavalului nesărat pentru o diversitate mai mare din punct de vedere alimentar. Se sugereaza, bineînțeles, înlocuirea piureului fin cu cel zdrobit cu furculița, în care poți adăuga, în funcție de preferințele sugarului, următoarele legume: cartofi, morcovi, spanac, dovlecei, fasole verde, salată fiartă, conopidă, sfeclă, mazăre verde etc.

În timpul sezonului rece, este recomandată prepararea pilafului, în care orezul este foarte bine fiert. În ceea ce privește zarzavatul, se poate adăuga și unt, pentru un rezultat mai delicios, de care bebelușul tău se va îndrăgosti imediat. Acesta poate să consume și fructe crude, printre care se numără și zmeură, afine, mere, piersici fără coajă etc. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este că niciun fel de piure nu trebuie să conțină sare sau zahăr. Fiind în plină dezvoltare, organismul copilașului trebuie să extragă doar proprietățile nutritive ale fiecărui preparat.

Mesele bebelușului la 11 luni

Cu toate că a mai crescut, este foarte important ca programul meselor să fie respectat cu rigurozitate, astfel încât bebelușul să fie hrănit în mod adecvat și să se dezvolte armonios. Ai posibilitatea de a îmbina mai multe variante și retețe care să îi stârnească interesul și apetitul bebelușului tău. Astfel, între mesele principale îi poți oferi mici gustări delicioase. Iată cum ar trebui să arate organizarea meselor din fiecare zi pentru ca totul să funcționeze în parametri optimi:

  • prima masă – 06:00;
  • a doua masă (gustare care poate consta în suc de morcovi sau fructe) – 10:00;
  • a treia masă – 14:00;
  • a patra masă (gustare care constă în lapte cu cereale integrale) – 18:00;
  • a cincea masă – 21:00.

Suplimente pentru bebeluși de 11 luni

Bebelușii sunt la o etapă fragilă din viața lor, în care sunt supuși la multe pericole. De exemplu, există multe cazuri de copii care suferă de rahitism, din cauza faptului că nu le-a fost administrată suficientă vitamina D, responsabilă pentru întărirea oaselor și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Bineînțeles, organismul bebelușilor reușește să-și extragă această proprietate atât prin expunerea la soare, cât și prin alimentele pe care le consumă, însă medicii recomandă și suplimentele alimentare pe baza de vitamina D, care asigură tot aportul necesar.

Este recomandat ca în fiecare zi să se acorde doza necesară de vitamina D. Doza este stabilită împreună cu medicul specialist; aceasta poate fi modificată în zilele de iarnă.

bebelusul la 11 luni

Activitățile bebelușului de 11 luni

Pe măsură ce crește, bebelușul începe să-și însușească un număr tot mai mare de abilități, care îl pot ajuta să desfășoare din ce în ce mai multe activități. Astfel, pregătește-te pentru următoarele situații pe care o să le întâmpini suficient de frecvent:

  • poate să imite rostirea câtorva cuvinte, printre acestea numărându-se și „mama” sau „tata”;
  • își ia la revedere de la anumite persoane, făcându-le cu mâna;
  • reușește să bată din palme atunci când se bucură de un anumit eveniment;
  • poate să stea în picioare câteva momente fără să se sprijine de nimic;
  • poate să se joace diverse jocuri care sunt specifice vârstei lor și care au capacitatea de a-i dezvolta latura cognitivă, analitică;
  • reușește să rostogolească o minge dacă i se solicită acest lucru;
  • se întristează și se supără în momentul în care nu reușește să îndeplinească o anumită sarcină, având expresiile faciale foarte bine conturate și definite.

Uite și un video util:

În concluzie, odată ce bebelușul atinge vârsta de 11 luni, fiind atât de aproape de primul său anișor din viață, poate să desfășoare o mulțime de activități, mai ales dacă este susținut în mod adecvat de părinții săi. Lasă și tu un comentariu în care să ne spui care e activitatea favorită a bebelușului tău, câte luni are și ce plan alimentar intenționezi să îi pregătești pentru ziua de mânie. Bineînțeles, nu e niciodată prea devreme să începi căutarile pentru o grădiniță potrivită, unde o să îți poți înscrie copilașul când mai crește puțin.

Ti-ar putea fi de folos următoarele articole:

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.