Rețete pentru copii cu ficăței de pui

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 4094

Rețete pentru copii cu ficăței de pui

Unul dintre cele mai importante alimente cu un conținut nutrițional ridicat este chiar ficatul de pasăre, care poate să fie introdus în alimentația bebelușului încă de la vârsta de 8 luni. Ficățeii de pui sunt cunoscuți pentru cantitatea lor ridicată de fier, proteine și vitamina A, dovedindu-se a fi o alegere înțeleaptă pentru alimentația copilașului, ferindu-l și prevenindu-l de anemie.

Astfel, pentru a va bucura de o alimentație sănătoasă și echilibrată in timpul diversificarii bebelusului, nu trebuie să pierzi din vedere ficatul de pui, care are o valoare nutritivă generoasă. Citește în continuare și informează-te corespunzător cu privire la beneficiile ficatului de pui, dar și a rețelelor pe care le poți prepara.

Care este valoarea nutritivă a ficatului pentru rutina alimentată a copiilor?

Indiferent de modul de preparare, ficățeii de pui reușesc să asigure o mulțime de proprietăți nutritive pentru organismul uman, mai ales pentru cel al copiilor, care se află în plină dezvoltare. Iată care sunt substanțele nutritive care se regăsesc la baza unui astfel de preparat delicios:

  • vitamina A, alfa și betacaroten, licopen, adecvate pentru o vedere sănătoasă;
  • vitamina B12, recunoscută pentru capacitatea sa de a echilibra și sprijini producerea globulelor roșii;
  • vitamina B2 (riboflavina), eficientă pentru dezvoltarea tuturor țesuturilor corporale, printre care se regăsește și pielea;
  • magneziu, fosfor și zinc, capabile să îmbunătățească sistemul imunitar;
  • conținut ridicat de proteine, adecvate pentru menținerea sănătoasă a părului, pielii și a unghiilor;
  • seleniu, eficient în echilibrarea nivelului de iod din organism, ceea ce asigură o funcționare ireproșabilă a glandei tiroide.

Aspecte de care să ții cont în ceea ce privește prepararea ficatului

Odată ce bebelușul a atins vârsta de 8 luni și a început să consume atât carne, cât și ouă, se poate introduce în alimentație și ficatul de pasăre, însă este necesar să se respecte câteva reguli importante, printre care se numără și:

  • prepararea unui singur ficățel pe zi de doar 2 ori pe săptămână, care este amestecat și cu legumele;
  • prepararea sa se realizează separat de legume;
  • nu trebuie ca ficatul să fie servit în zilele în care bebelușul a consumat deja preparate realizate din carne sau ou;
  • asigură-te că folosești de fiecare dată ficat proaspăt;
  • asigură-te că distrugi orice fel de bacterii sau virusuri care ar putea exista la nivelul ficatului printr-o preparare adecvată la temperaturi ridicate;
  • optează pentru ficatul de pasăre asupra căruia nu a existat nicio intervenție hormonală.

Cele mai delicioase rețete cu ficat adecvate pentru copilași 

  1. Ficat de pasăre cu piure de legume

Pentru prepararea ficatului de pasăre cu piure de legume vei avea nevoie de: un morcov, un dovlecel, un cartof, 20 g de unt gras, 100 g de ficat de pui, câteva fire de pătrunjel (după preferințe).

Modul de preparare:

După ce ai spălat și curățat legumele, pune-le la fiert pentru aproximativ 30 de minute. Separat, pui și ficatul la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Ulterior, scurgi atât ficatul, cât și legumele de apă pe care le așezi apoi într-un vas. După aceea, adaugi untul și pasezi până când toată compoziția se omogenizează. Aceeași rețetă poate să fie aplicată și la ficățeii la cuptor, mai ales în momentul în care copilașul își dezvoltă masticația.

  1. Pate de casă pentru bebeluși

Pentru prepararea unui pate de casă delicios adecvat pentru copii vei avea nevoie de: un dovlecel, 100 g de conopidă, un păstârnac, 50 g de unt gras și 150 g de ficat de pasăre.

Modul de preparare:

Pentru început, trebuie să speli și să cureți legumele, pe care le adaugi apoi la fiert. Separat, pui și ficatul la fiert. Ulterior, scurgi și ficatul și legumele de apă, pe care le adaugi într-un blender. Peste acestea adaugi și untul și lași blenderul să funcționeze până când obții o pastă cremoasă.

  1. Ficăței de pui cu sos de roșii

Ficățeii de pui cu sos sunt o altă variantă delicioasă pentru copilași. Pentru prepararea ficățeilor cu sos de roșii îți vor fi necesare următoarele ingrediente: 300 g ficat de pui, un ardei capia, două-trei roșii zemoase, trei-patru căței de usturoi, sare după preferințe.

Modul de preparare:

Adaugi ficățeii de pui în apa clocotită pe care îi lași pentru aproximativ trei-cinci minute. Ulterior, se aruncă apa fiartă și completezi cu apă rece atât cât să acoperi ficățeii, pe care îi lași la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Tai roșiile, ardeiul capia și pisezi usturoiul. Compoziția obținută o adaugi peste ficăței. Le mai lași aproximativ 15 minute pentru a se întrepătrunde și gata. Preparatul poate să fie servit cu piure de morcovi sau de cartofi.

  1. Ficăței la tigaie

Ficățeii la tigaie sunt un alt preparat care va încânta papilele gustative ale copilașului și care îl vor ajuta să dezvolte un sistem imunitar puternic. Poți lua în considerare, astfel, ficățeii cu ceapă, rețetă de patru persoane, pentru care vei avea nevoie de: 500 g de ficăței de pui, o ceapă, două fire de usturoi verde, 100 ml ulei, sare și piper după preferințe, zeamă de lămâie (opțional).

Modul de preparare:

Speli ficățeii după care îi tai în bucăți relativ mari și îi adaugi în tigaia cu ulei încins. Se amestecă la foc mediu aproximativ 4 minute, până în momentul în care încep să își schimbe culoarea. Ulterior, cureți și  tai ceapa în felii alături de usturoi. Inițial, adaugi doar ceapa peste ficăței, pentru a se prepara cât mai bine, iar ulterior adaugi și usturoiul verde. După aceea, stingi focul și așezi un capac peste preparat pentru a se răci treptat. De asemenea, poți adăuga și zeamă de lămâie peste ficatul cu ceapă la tigaie.

Dacă vrei să gătești preparate cu care nu vei da greș pentru copilașul tău poți lua în considerare retețele delicioase cu ficăței menționate anterior în articol. Lasă și tu un comentariu și spune-ne cum ai personalizat preparatele și care este rețeta preferată a copilului tău.

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.