Copilul la 1 an și 5 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 9623

Copilul la 1 an și 5 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

E o perioadă extrem de solicitantă din viața de părinte această vârstă a copilului, când pur și simplu vrea să exploreze totul în jur, să cunoască tot, se expune pericolelor și îți testează în permanență vigilența. Merge bine, aleargă și ajunge departe de tine înainte ca tu să ai timp să te ridici, este deosebit de vocal și reacționează zgomotos când este înlăturat din locul sau de lângă obiectul de interes. În același timp, te încântă când își manifestă inteligența și perspicacitatea imitând comportamentul adulților, vrea să gătească, să spele, să vorbească la telefon și când identifică relații de cauză-efect. Și în această etapă trece prin multe transformări, astfel încât anumite aspecte din comportamentul său te pot bulversa. Citește articolul de mai jos și află ce obiceiuri și ce abilități ar trebui să aibă acum copilul tău, la vârsta de 1 an și 5 luni.

Somnul copilului la 1 an și 5 luni

Orele de odihnă ale copilului nu ar mai trebui să fie o problemă la această vârstă. Cel mic doarme neîntrerupt de-a lungul nopții, la care se adaugă somnul de după-amiază, în una sau două reprize. În total, copilul are nevoie de 13-14 ore de somn pentru o creștere armonioasă și pentru a nu fi irascibil și nemulțumit în timpul zilei. Oboseala celor mici se poate manifesta diferit de cea a adulților. Dacă cei mari tind să devină apatici și să nu mai dea randament din punct de vedere al atenției și concentrării, copiii pot deveni hiperactivi, extrem de zgomotoși și irascibili. Uneori, cu cât vor fi mai obosiți, cu atât le va fi mai greu să adoarmă. Pentru a nu te confrunta cu astfel de situații, încearcă să menții o rutină zilnică a activităților copilului și a somnului, atât cel de după-amiază, cât și cel din timpul nopții. Deja cunoști preferințele puiului tău de acum, așa că îți va fi tot mai ușor să introduci la momentul potrivit păturica sau jucăria de care s-a atașat, povestea care îi place, cântecelul care are un efect liniștitor asupra lui.

Ce mănâncă un copil la 1 an și 5 luni

Meniul unui copil la această vârstă este foarte asemănător cu acela al unui adult care respectă principiile unei alimentații sănătoase. Așadar, asigură-te că dieta lui conține proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale și fibre, nutrienți pe care să îi poată lua din carne slabă, de vită, pui, găină, curcan, pește, iaurt și brânză de vaci, ouă, legume și fructe, cereale. Are în continuare nevoie de o cantitate de 400-500 ml de lapte pe zi. Dacă este alăptat, se poate continua hrănirea la sân a copilului, dacă este confortabil pentru mamă. Dacă cel mic bea lapte din formulă, păstrează acest obicei până la vârsta de 2 ani, dar ar trebui să bea acum dintr-o căniță cu cioc și nu din biberon, care poate duce la apariția cariilor. Exclude din alimentația celui mic carnea grasă de porc, prăjelile, afumăturile, mezelurile, brânzeturile grele, procesate precum brânza de burduf, brânza topită, specilitățile cu mucegai, maioneza, condimentele iuți, sucurile acidulate, preparatele fast food.

Mesele unui bebe de 1 an și 5 luni

În această etapă de creștere, copilul ar trebui să aibă trei mese principale și două gustări. Va consuma carne de patru sau cinci ori pe săptămână, ou de două sau trei ori pe săptămână, iar lactate, legume și fructe, zilnic. Laptele poate fi dat simplu sau în combinație cu cerealele. Este vârsta primilor molari superiori, a dinților 11 și 12. Uneori erupția acestora poate fi dureroasă și poate provoca o lipsă a poftei de mâncare. Identifică o cauză și nu îți face probleme dacă cel mic are zile în care mănâncă mai puțin. Necesarul de calorii se calculează însumând consumul pe mai multe zile. De asemenea, este vârsta la care poate refuza cu încăpățânare anumite alimente și poate alege repetat același aliment pentru mai multe mese sau zile. Nu îl forța, va renunța singur la aceste obiceiuri. Asigură-te că are totul la dispoziție, îi vede pe ceilalți membri ai familiei consumând preparatele pe care vrei să i le dai și lui și va fi tentat să le încerce.

De la această vârstă, un orar regulat al meselor poate ajuta la crearea unei rutine zilnice benefice atât pentru cel mic, cât și pentru tine.

  • prima masă – 07:30 – 08:30 (micul dejun);
  • a doua masă – 10:30 – 11:30 (gustare);
  • a treia masă – 13:30 – 14:30 (masa de prânz);
  • a patra masă – 16:30 – 17:30 (gustare);
  • a cincea masă – 19:30 – 20:00 (cina).

Suplimente pentru copiii de 1 an și 5 luni

Administrarea vitaminei D sub formă de picături face parte în continuare din rutina zilnică. Copilul are încă o creștere accelerată, oasele și mușchii se dezvoltă permanent, se fortifică, așa că prezența acestui compus care ajută la absorbția calciului este esențială pentru o funcționare optimă a aparatului locomotor. Deși are o alimentație diversificată și este posibil să își ia vitamina D din expunerea la soare, nu se poate ști cu certitudine ce cantități se sintetizează cu adevărat în organismul celui mic. Așa că vitamina D ca supliment este o soluție optimă pentru sistemul imunitar și prevenirea rahitismului, temuta afecțiune care se manifestă prin deformarea oaselor.

Activitățile copilului la 1 an și 5 luni

Un copil la 1 an și 5 luni este deosebit de energic, curios și temerar, punându-ți vigilența și răbdarea la încercare. Este modul lui de a explora lumea înconjurătoare, de a învăța și de a se familiariza cu abilitățile propriului corp. La această vârstă, cel mic are câteva abilități noi pe care le dezvoltă în paralel cu evoluțiile sale în celelalte activități.

  • Aleargă deja foarte bine.
  • Se cațără, dezvoltă o fascinație pentru urcatul scărilor, urcatul pe mobilier, explorarea de la înălțime a spațiilor.
  • Înțelege ce i se spune și execută comenzi simple.
  • Poate trasa o linie cu creionul. Este etapa în care s-ar putea să primești surpriza unor creații plastice pe pereți.
  • Începe să fie atras de jocuri, călărește jucării, le potrivește pe forme, culori, e interesat de texturi. Jucăriile și cărțile senzoriale îl pot ajuta să se dezvolte în această perioadă.
  • Pronunță în mod regulat aproximativ cinci cuvinte, dar înțelege peste 100 de alte cuvinte.

E o adevărata aventură viața cu micul tău explorator, în care, exceptând momentele în care doarme liniștit în pătuțul său, trebuie să fii constant în stare de alertă, cu atenția și vigilența crescute. Spune-ne într-un comentariu ce năzbâtie a făcut azi puiul tău. Așa cum i se dezvoltă acum personalitatea, ce grădiniță crezi că i s-ar potrivi felului său de a fi? Spune-ne și nouă ce ai ales, ca să poată vedea și alți părinți opțiunea ta. La rândul tău, și tu te poți informa și inspira din comentariile lor.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.