Copilul la 2 ani și 5 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 60

Copilul la 2 ani și 5 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul la 2 ani și 5 luni se află la vârsta la care nu poate accepta o înfrângere și la care nu este dispus să împartă din lucrurile pe care le deține. Astfel, se conturează tot mai mult calitatea de a fi posesiv cu jucăriile, mâncarea sau chiar cu oamenii. De asemenea, îl poți lăsa temporar în grija bunicilor, pentru a te putea relaxa cum se cuvine după o perioadă încărcată. Cu toate acestea, va fi tentat să te îndemne să nu pleci, pentru că sentimentul despărțirii îi provoacă o senzație de disconfort, de teamă și de profundă tristețe.

Pentru a combate astfel de comportamente este necesar să te înarmezi cu răbdare și cu înțelegere. Dacă ai nedumeriri în ceea ce privește procesul de creștere a copilului tău odată ce împlinește doi anișori și cinci luni, citește articolul în continuare pentru a afla informații utile.

Somnul copilului la 2 ani și 5 luni

Un copil de 29 de luni are nevoie, de regulă, de un somn de aproximativ 13 ore pe zi, așa că nu o să te confrunți cu o situație nouă din acest punct de vedere. 9 – 10 ore sunt distribuite pentru somnul din timpul nopții, iar 1 – 2 pentru somnul din timpul zilei. Durata de somn poate să fie diferită de la un copilaș la altul, în funcție, bineînțeles, și de activitățile pe care le desfășoară în timpul zilei. În cazul în care te confrunți cu un copil care este energic, agitat, cel mai probabil va avea nevoie de mai mult somn pentru a-și reface energia pierdută. Dacă micuțul tău nu are un nivel ridicat de energie și este mai liniștit, cel mai probabil nu va avea nevoie de multe ore pentru a se odihni în mod corespunzător.

Frica de întuneric și teama de a rămâne singur în cameră sunt doar câteva dintre problemele cu care copilul tău o să se confrunte. Din acest motiv, este necesar să îl asiguri că nu are motive să se teamă și că se află într-un loc sigur, ferit de pericole. Cel mai important aspect este totuși să adoarmă la ora stabilită în rutina de somn.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 5 luni?

Alimentația copilului de aproape doi anișori și jumătate trebuie să conțină preparate bogate în proprietăți nutritive, minerale, vitamine, astfel încât să se dezvolte armonios și să se bucure de un sistem imunitar puternic. Micuțul poate să fie hrănit cu aproape toate alimentele pe care le consumă și un adult, fiind nevoie să se respecte cele trei mese principale alături de două gustări.

Un aspect foarte important este ca masa să nu dureze mai mult de o jumătate de oră, pentru că există posibilitatea să-și piardă răbdarea și să nu se mai bucure de preparate. De asemenea, pentru a-i insufla ideea că hranirea este un moment important al zilei, trebuie să îl așezi la masă alături de ceilalți membri ai familiei, oferindu-i totodată și un sentiment plăcut de apartenență. Din alimentația sa nu trebuie să lipsească sub nicio formă lactatele (400 – 500 ml pe zi), ouăle (unul la 2 – 3 zile) și 30-40 g de carne (în special de pasăre, curcan, găină, vițel sau pește).

Bineînțeles, la fel cum pentru un adult este periculos să consume anumite preparate nesănătoase, este recomandat și în cazul copilului să eviți să-l hrănești cu: mezeluri, maioneză, conserve, apă minerală, sucuri carbogazoase care conțin cofeină sau îndulcitori artificiali, mâncare de tip fast food, fructe de mare, preparate prăjite, afumate, brânză de burduf, brânză topită, margarină sau organe de orice fel.

Mesele copilului de 2 ani și 5 luni

Respectarea unui orar alimentar bine stabilit în fiecare zi este un aspect important în procesul de creștere a copilului tău, care are nevoie de o regularitate a meselor. Astfel, medicii pediatri recomandă trei mese principale alături de două gustări. Iată un exemplu de orar după care te poți ghida:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copiii de 2 ani și 5 luni

Copiii pot extrage toate proprietățile de care au nevoie din alimentele pe care le consumă. Astfel, este esențial să-ți hrănești micuțul doar cu preparate sănătoase. Cu toate acestea, medicii specialiști recomandă administratea vitaminei D sub formă de suplimente alimentare, datorită nivelului ridicat de eficiență obținut.

Vitamina D poate să fie extrasă atât din expunerea la soare, cât și din alimentele consumate, printre care se numără și: uleiul de pește, untul de cacao, sardine, ton, cacao pudră, gălbenuș de ou, ficat, ciuperci, lapte sau chiar unt. În completarea lor, pot veni suplimentele alimentare pe bază de vitamina D, care contribuie semnificativ la îmbunătățirea sistemului osos și imunitar. Doza pe care trebuie să i-o administrezi copilului tău în fiecare zi trebuie să fie recomandată de medicul specialist.

Activitățile copilului de 2 ani și 5 luni

La aproape doi ani și jumătate, copilul devine din ce în ce mai capabil să desfășoare o mulțime de activități care îi provoacă un grad ridicat de interes și care îl ajută să se dezvolte în mod adecvat. Cele mai frecvente activități la care trebuie să te aștepți sunt următoarele:

  • știe cum se numesc diverse părți ale propriului corp, dar și ale păpușii;
  • își dezvoltă latura cognitivă astfel încât să formeze diverse propoziții compuse din peste patru cuvinte;
  • reușește să se dezbrace și să se îmbrace în mare parte singur, fără să aibă nevoie prea mult de ajutorul părinților;
  • începe să devină din ce în ce mai stabil, existând un risc tot mai scăzut de a cădea în timp ce aleargă;
  • poate să urce și să coboare scări;
  • începe să utilizeze clanța ușii pentru a intra în diverse camere;
  • descoperă jocuri interesante în nisip;
  • reușește să bea apă din cană;
  • are în continuare nevoie de ajutor atunci când mănâncă, pentru că există riscul să se murdărească;
  • începe să interacționeze cu ceilalți copii.

Odată ce copilul tău împlinește vârsta de 29 de luni, este necesar să te înarmezi cu multă răbdare, pentru că debordează de energie și de nevoia de a cunoaște tot ce se află în mediul înconjurător. Lasă și tu un comentariu în care să ne spui ce planuri alimentare îi pregătești copilului tău pentru ziua de mâine și care este activitatea sa favorită. Pe lângă acest aspect, te încurajăm să începi căutările pentru o grădiniță la care să îl înscrii și în cadrul căreia să cunoască prieteni noi.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.