Copilul la 2 ani și 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 195

Copilul la 2 ani și 7 luni: somn, alimentație, suplimente, activități

Viața cu omulețul plin de personalitate din casa ta a devenit din ce în ce mai complexă, pe măsură ce el își definește tot mai bine personalitatea, își diversifică activitățile, dezvoltă apetență pentru anumite povești sau jocuri. La 2 ani și 7 luni este încă dependent de părinți, dar progresele în privința folosirii oliței și faptul că doarme singur sau își procură în mod independent anumite obiecte te fac să îți amintești de viața ta de adult cu preocupări proprii, în care nu erai non-stop pregătit/-ă să intervii să susții nevoile unui copil mic. Ca părinte preocupat de creșterea și dezvoltarea armonioasă a celui mic, vei dori să depui toate eforturile de a-l înțelege și a-i satisface nevoile în mod optim. Citește articolul de mai jos și află ce trebui să știi despre somnul, alimentația, suplimentele și activitățile unui copil care se apropie de vârsta de 3 ani.

Somnul copilului de 2 ani și 7 luni

Dimensiunile vechiului pătuț de bebeluș sau tentația de a-l escalada a copilului te pot face să iei în calcul mutarea într-un pat mai mare, de copil. Libertatea dată de acesta și noutatea lui, mai ales dacă cel mic doarme de acum singur în camera sa, îl pot face să se trezească peste noapte. Fie că te caută, fie că are nevoie la oliță, ieșirea din pătuț este o aventură nouă pentru el și o va practica mai ales dacă are de regulă un somn mai dificil, adică adoarme greu și se trezește des. Respectarea programului zilnic de somn, fermitatea părinților la orele de culcare, precum și încurajarea copilului să-și ia cu el jucăria de pluș și păturica preferată pot fi de ajutor.

Ce mănâncă un copil de 2 ani și 7 luni

Deși apar tot felul de preferințe alimentare, refuzuri și respingeri ale unor ingrediente la această vârstă, trebuie să știi că cel mic este pregătit să mănânce aproape tot ce se găsește în meniul unui adult care respectă principiile unei alimentații sănătoase. Chiar dacă este refractar la preparate noi, exemplul personal al adulților din casă sau al fraților mai mari îi va stârni curiozitatea. Vei evita în continuare carnea grasă de porc, carnea procesată, afumăturile, organele, brânzeturile foarte grase precum brânza topită, brânza de burduf, specialitățile cu mucegai, conservele, maioneza, băuturile acidulate sau care conțin cofeină, fructele de mare. Există suficiente combinații care se pot realiza din carnea de pui, găină, curcan sau vită, ouă, pește, legume, brânzeturi, fructe și cereale. Dacă refuză un aliment pentru o perioadă mai mare de timp, încearcă să-i oferi un element de noutate, o textură diferită a lui, combinații cu alte ingrediente sau chiar o farfurie interesantă, cu personajul preferat din cărți sau desene animate.

Mesele copilului la 2 ani și 7 luni

Un copil de 2 ani și 7 luni va avea cinci mese pe zi, repartizate în trei mese principale și două gustări. Are nevoie în continuare de lapte (400-500 ml) pe zi, de 30-40 g carne de patru sau cinci ori pe săptămână, un ou de două sau trei ori pe săptămână, brânzeturi, iaurt, legume și fructe zilnic, cereale. Copilul începe să ceară tot felul de gustări de aici înainte, ce vede în magazine, în reclame sau la ceilalți copii din parc. Cu răbdare și fermitate vei reuși să respecți programul meselor. Iată cum ar trebui să arate un orar orientativ al meselor celui mic:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii la 2 ani și 7 luni

Copilul de 2 ani și 7 luni are nevoie în continuare de un supliment de vitamina D. Acesta va fi administrat însă numai în lunile cu “r”, adică septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie și aprilie și nu în lunile de vară, când expunerea la soare îi aduce celui mic o cantitată însemnată din acest compus esențial creșterii sănătoase. Ieșirile zilnice la aer se realizează acum fără căruciorul de bebe și faptul că puiul tău aleargă, se mișcă foarte mult, atât la soare, cât și la umbră, îi asigură în sezonul cald necesarul de vitamina D alături de cea luată din alimentația diversificată.

Activitățile copilului de 2 ani și 7 luni

La aproape 3 ani, diferențierea bine delimitată pe luni în creșterea copilului, nu mai este însoțită de progrese specifice fiecăreia dintre luni, ci pe repere mai generale.

  • Copilul își stăpânește foarte bine mersul, alergatul, tălpile picioarelor putând fi folosite și pentru mersul pe vârfuri. În timp ce aleargă, se poate opri dacă este atenționat asupra unor pericole, se uită în stânga și în dreapta.
  • Merge pe tricicletă, bicicletă cu roți de siguranță, trotinetă.
  • Dacă i se dă un creion, este capabil să traseze linii drepte, orizontale sau verticale și chiar cercuri.
  • Folosește olița, ține la curățenia sa, se poate controla pe timpul nopții.
  • Își manifestă afecțiunea, este gelos pe frații săi în manifestările de iubire în care sunt implicați și părinții.
  • Vocabularul s-a dezvoltat până la 500-1000 de cuvinte; a început să folosească pronumele: eu, tu, mie etc.

Care sunt activitățile preferate ale copilului tău? Spune-ne într-un comentariu ce jocuri îi plac cel mai mult la această vârstă. Ar fi de ajutor celorlalți părinți dacă ne-ai spune și ce grădiniță ai ales pentru cel mic și ce criterii ai avut în vedere în acest sens.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.