Copilul la 3 ani: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 35

Copilul la 3 ani: somn, alimentație, suplimente, activități

Copilul de 36 de luni (3 ani) se află la vârsta la care își creează prieteni imaginari, un aspect care îngrijorează un număr mare de părinți. De fapt, nu este nimic îngrijorător la copiii care au prieteni imaginari. Conform specialiștilor, este o dovadă clară a faptului că micuții sunt creativi, sociabili și independenți, fiindu-le mult mai ușor să se integreze în diverse grupuri de prieteni.

Bineînțeles, un aspect foarte important de care trebuie să ții cont este și modul în care copilul interacționează cu prietenul său imaginar. Este o metodă bună prin care se pot dezvălui temeri, frici, motive de anxietate, despre care trebuie să vorbești liber. De asemenea, vârsta de trei anișori mai vine la pachet cu o nouă schimbare în viața copilului, și anume preșcolaritatea. Este momentul în care învață să fie responsabil și leagă prietenii cu copii de vârsta lui. Dacă vrei să afli informații cu privire la schimbările care au loc la nivelul procesului său de dezvoltare, citește în continuare articolul și află care sunt aspectele cele mai importante pe care trebuie să le iei în considerare.

Somnul copilului 3 ani

În ceea ce privește somnul copilului de 36 de luni, nu se sesizează modificări mari. Are nevoie să doarmă 10 – 12 ore, care au loc în cea mai mare măsură în timpul nopții, renunțându-se treptat la somnul de zi. Cu toate acestea, se recomandă ca somnul din timpul zilei să fie în continuare menținut, pentru ca micuțul tău să se odihnească în mod corespunzător.

Din păcate, coșmarurile încă mai sunt prezente și îi tulbură somnul copilului, însă, partea bună este că vor dispărea cu timpul, mai ales când primește afecțiunea și înțelegerea de care are nevoie. Cu timpul, o să înțeleagă că fantomele sau monștrii din vise sunt doar rodul unei imaginații foarte bogate și că nu se află, de fapt, în niciun fel de pericol.

Ce mănâncă un copil de 3 ani?

Alimentația copilului care a împlinit vârsta de trei anișori este foarte asemănătoare cu cea a adultului, însă este foarte important ca preparatele gătite să fie sănătoase și să-i asigure aportul nutrițional potrivit. Astfel, legumele și fructele se dovedesc fi o variantă pe care trebuie să o iei în considerare atunci când planifici planul alimentar pentru micuțul tău. De asemenea, un alt aspect important constă în respectarea celor trei mese principale, alături de care poți adăuga gustări sănătoase (fructe, lapte cu fulgi de ovăz, fulgi de porumb etc.)

Pentru că nu are o capacitate de concentrare bine dezvoltată, specialiștii recomandă ca masa să dureze aproximativ 20 – 30 de minute, pentru că altfel există riscul ca micuțul să fie ușor de distras și să nu îi mai fie foame. Printre alimentele pe care trebuie să le iei în considerare se numără laptele (400-500 ml), ouăle (o dată la două sau trei zile) și carnea de pasăre, curcan, găină, pește (de aproximativ 3 – 4 ori pe săptămână). De asemenea, trebuie să te asiguri că excluzi alimentele care sunt nocive pentru sănătatea sistemului digestiv, cum ar fi: mezelurile, fructele de mare, brânza de burduf, apa minerală, brânza topită, conservele, margarina, maioneza, sucurile carbogazoase care conțin cofeină și îndulcitori artificiali, preparate afumate, prăjite sau mâncarea de tip fast food, (care este nesănătoasă chiar și pentru adulți).

Mesele copilului la 3 ani

Când este în plin proces de formare și creștere, este esențial ca orice copilaș să aibă la dispoziție trei mese principale, însoțite de două gustări, după micul dejun și după masa de prânz. Este necesar să se respecte în fiecare zi un anumit program alimentar, care să îl ajute pe copilaș să-și dezvolte obiceiuri sănătoase. De asemenea, pentru a-l ajuta să înteleagă importanța procesului de hrănire, poate să fie așezat la masă lângă ceilalți membri ai familiei, pentru a-și însuși un sentiment plăcut de apartenență. Iată un exemplu de orar alimentar pe care îl poți lua în considerare și pe care este nevoie să-l respecți în fiecare zi:

  • prima masă (micul dejun) – 07:30 – 08:30;
  • a doua masă (gustare) – 10:30 – 11:30;
  • a treia masă (prânz) – 13:30 – 14:30;
  • a patra masă (gustare) – 16:30 – 17:30;
  • a cincea masă (cina) – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii de 3 ani

Vitamina D se numără printre cele mai importante suplimente alimentare ale unui copil și trebuie să fie administrată în fiecare zi, conform recomandărilor medicului pediatru, astfel încât micuțul să se bucure de oase puternice. De asemenea, utilizarea regulată a acestui supliment reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor de oase, cum ar fi și rahitismul, o afecțiune care circulă în rândul copiilor și care trebuie să fie evitată cu orice preț.

Bineînțeles, există și posibilitatea extragerii în mod natural a unei cantități generoase de vitamina D prin expunerea copilului la razele solare, dar și prin consumarea anumitor alimente, cum ar fi lactatele sau carnea de pește.

Activitățile copilului de 3 ani

Vârsta de 3 anișori vine la pachet cu un set generos de energie din partea copilașului care se află în plin proces de cunoaștere și descoperire atât a propriilor abilități, cât și a mediului înconjurător. Cel mai probabil te vei confrunta cu urmatoarele comportamente:

  • reușește să stea într-un picior pentru câteva momente;
  • îi place să danseze și-și etalează mișcările pe melodiile favorite;
  • își dezvoltă un vocabular de aproximativ 1000 – 1500 de cuvinte, devenind un partener iscusit de conversații;
  • este foarte curios de toate lucrurile care se desfășoară în jurul lui, manifestându-și neclaritățile prin întrebarea „de ce”;
  • învață să folosească pluralul cuvintelor și poate să numere până la 10;
  • își dezvoltă abilitățile de socializare cu ceilalți copii;
  • se află la vârsta la care poate să meargă la grădiniță;
  • își dezvoltă un interes tot mai mare pentru sexul opus;
  • devine din ce în ce mai empatic și mai curios de comportamentul persoanelor din jur;
  • poate să se concentreze o perioadă mai mare de timp.

În concluzie, dacă și copilul tău are 3 anișori, vei vedea că fiecare zi presupune o nouă aventură, în care cel mic descoperă cu sete și curiozitate o mulțime de lucruri noi. Lasă un comentariu și spune-ne și nouă care sunt activitățile pe care micuțul tău le desfășoară într-o zi normală și care sunt pasiunile lui. Bineînțeles, dacă ești în căutarea unei grădinițe (https://kid.ro/), asigură-te că îl înscrii la cea potrivită.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Etichete populare: activitati copiiimunitate copii

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.