Copilul la 3 ani și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 341

Copilul la 3 ani și 1 lună: somn, alimentație, suplimente, activități

Puiul tău a pășit în etapa vieții preșcolare și conștientizarea acestui lucru te înduioșează. Parcă mai ieri îl aduceai de la maternitate și te confruntai cu o perioadă plină de imprevizibil și necunoscut. Ați parcurs împreună un drum cu multe greutăți și clipe frumoase. Copilul intră într-o etapă nouă a vieții sale, deja te înțelegi mult mai bine cu el, reacționează mult mai rațional, este capabil să deosebească lucrurile lăudabile de cele care îți provoacă nemulțumire, știe în mare parte ce este bine și frumos să facă și ce este rău. Grădinița și adaptarea în acest nou mediu este de acum la ordinea zilei și, fie că ai un pui mai atașat de tine sau mai independent, adaptarea reprezintă o provocare și pentru el, și pentru tine. Vei ști că este pregătit pentru grădiniță din felul în care se comportă la locurile de joacă, dacă cel mic caută compania altor copii și se poate desprinde liniștit de tine atunci când se joacă. Cu cât începe mai devreme să meargă într-o grupă de învățământ preșcolar, cu atât este mai bine pentru dezvoltarea sa.

În privința felului în care ar trebui să îl îngrijești și să-i faci față nevoilor, citește articolul de mai jos și află cu ce te mai poți confrunta acum în materie de somn, alimentație, suplimente și activități la copilul aflat la vârsta de 3 ani și 1 lună.

Somnul la copii de 3 ani și 1 lună

Este etapa în care copilul realizează diferența între personajele negative și cele pozitive, așa că ai grijă la ce se uită în timpul zilei. Încearcă să-l ții pe cel mic cât se poate de mult departe de telefoane mobile, tablete, televizor, pentru că și calitatea somnului va fi influențată de imaginile pe care le vede peste zi. La această vârstă dezvoltă tot felul de frici, printre care și frica de întuneric, temeri care îl vor urmări uneori și noaptea și vei avea parte de treziri nocturne. Arată-i că ești lângă el când are nevoie și nu strica un bun obicei al somnului luându-l în pat lângă tine, dacă până acum a dormit singur în patul său.

Ce mănâncă un copil de 3 ani și 1 lună

De acum înainte poți constata o îmbunătățire a apetitului copilului, precum și faptul că va începe să accepte texturi și gusturi care înainte îi provocau repulsie. Nu mai este la fel de încăpățânat și a trecut de vârsta lui “Nu” necondiționat, deci va fi tentat să încerce preparate noi. Meniul lui nu mai trebuie să fie diferit de al adulților din casă. Puteți găti alimente sănătoase pentru toată familia, evitând carnea grasă, mezelurile, afumăturile, organele, brânzeturile foarte grase sau îndelung procesate, produsele de tip fast-food, maioneza, fructele de mare, băuturile acidulate, cofeina. Îi poți da puiului tău carne de pui, găină, curcan, vită, pește, ouă, lactate, legume, fructe, cereale, pâine, paste, orez, biscuiți, combinate sănătos și echilibrat.

Mesele copilului de 3 ani și 1 lună

Se păstrează obiceiul sănătos al celor trei mese pe zi și două gustări între acestea. Copilul are nevoie de 400-500 ml de lapte zilnic, 30-40 g de carne de patru sau cinci ori pe săptămână, un ou la două-trei zile, legume și fructe zilnic. Gustările pot consta în iaurt, lapte, brânzeturi, simple sau combinate cu cereale ori fructe. De la această vârstă, cel mic va avea preferințe și gustări pe care le va îndrăgi mai mult. Iată cum ar trebui să arate un orar orientativ al meselor copilului la această vârstă:

  • micul dejun – 07:30 – 08:30;
  • gustare – 10:30 – 11:30;
  • prânz – 13:30 – 14:30;
  • gustare – 16:30 – 17:30;
  • cina – 19:30 – 20:00.

Suplimente pentru copii de 3 ani și 1 lună

Întrucât copilăria este perioada în care organismul se definitivează prin creștere și dezvoltare, copilul are nevoie de o cantitate mare de vitamina D care să-i acopere necesitățile. Vitamina D este esențială în susținerea sistemului imunitar, dezvoltarea și menținerea unui sistem osos puternic, susținerea proceselor cognitive ale creierului și ca adjuvant în tratamentul manifestărilor de tip alergic, cum ar fi dermatita atopică. Alimentația nu este întotdeauna echilibrată, iar expunerea la soare este diferită în funcție de lunile anului. Practic aceasta se realizează doar în sezonul cald, în zona climatică în României fiind vorba de doar patru luni în care necesarul de vitamina D ar fi acoperit prin expunerea la ultraviolete: lunile mai, iunie, iulie și august. În restul lunilor, cele cu litera “r” în denumirea lor, este nevoie de suplimentarea aportului de vitamina D. La vârsta de 3 ani se administrează încă sub formă de picături.

Activitățile copilului de 3 ani și 1 lună

Copilul în jurul vârstei de 3 ani poate fi deosebit de drăgălaș, mai ales că acum te poți înțelege mult mai ușor cu el, a devenit cooperant, nu mai bate din picior să se înfăptuiască lucrurile în secunda în care dorește el, a învățat răbdarea. Mama este în centrul universului său și acest lucru se poate observa în desene, povestiri, în felul în care dorește să îi împărtășească toate experiențele și descoperirile sale. Tatăl poate fi preferat acum pentru anumite activități și jocuri. Dacă merge la grădiniță, te va uimi cu progresele sale și cu povestirile despre activități și colegii de grupă. Copilul la 3 ani poate să execute următoarele activități:

  • își ține foarte bine echilibrul, poate să stea într-un picior, sare, se cațără, aleargă, urcă și coboară scările;
  • dansează cu mișcări destul de complexe pe ritmul muzicii;
  • are un vocabular cuprins între 1000 și 1500 de cuvinte, adică numește majoritatea lucrurilor din casă, animalele, persoanele cu care relaționează, alcătuiește propoziții cu elemente de legătură, povestește;
  • poate fi ghidat ușor prin cuvinte;
  • are o mulțime de nelămuriri, întrebarea de ce? fiind foarte frecventă;
  • numără bine până la 10;
  • înțelege aproape tot ce îi spui și poate să răspundă;
  • observă diferențele între băieței și fetițe;
  • vrea să înțeleagă sentimentele celorlalți, întreabă de ce sunt supărați sau de ce râd;
  • crește perioada în care își poate menține concentrarea pe o anumită activitate;
  • poate să execute sarcini simple, cu mai multe etape.

Puiul tău merge deja la grădiniță? Spune-ne într-un comentariu în ce etapă de adaptare sunteți acum și cum ai ales cea mai potrivită grădiniță pentru copil. Ajută-i pe ceilalți părinți să învețe din experiența voastră.

 

Sursa foto: https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.