Acte necesare pentru înscrierea la grădiniță și calendar util în acest proces

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 4 minute Vizualizari: 61

Acte necesare pentru înscrierea la grădiniță și calendar util în acest proces

Ai ajuns și la momentul acesta, în care cel mic nu mai e atât de mic și e timpul să meargă la grădiniță. E un moment deosebit, emoționant și care aduce noi provocări în viața unei familii cu copii, de la problemele de adaptare ale copilului care va merge într-un mediu nou, desprinzându-se pentru câteva ore de părinții și de mediul cunoscut și până la introducerea în programul părinților a unei noi rutine zilnice. Sunt multe lucruri de spus, dar, deocamdată, lucrurile trebuie abordate în ordine și vei începe cu înscrierea la grădiniță și procedurile formale care trebuie urmate pentru acceptarea dosarului și admiterea puiului tău într-o grupă de copii prescolari de aceeași vârstă cu el.

Vei avea în vedere, desigur, o grădiniță aflată în apropierea locuinței, în același cartier, și o unitate adaptată nevoilor familiei, cu program normal sau program prelungit. Citește rândurile următoare pentru a afla care sunt actele necesare pentru înscrierea la grădiniță și în ce perioadă a anului trebuie depus dosarul, pentru anul școlar următor, care va debuta în septembrie.

Calendarul înscrierii la grădiniță în anul școlar 2022-2023

Ce s-a întâmplat deja:

Afișarea la sediul grădiniței a informațiilor privind capacitatea acesteia (pentru ce număr de copii a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2022-2023, pe grupe de vârstă: mică, mijlocie și mare. Intervalul: 11.05-13.05.2022.

Reînscrierea copiilor care au frecventat până acum grădinița: 16.05-27.05.2022.

Pentru copiii care frecventează deja grădinița și părinții decid să continue la aceeași unitate de învățământ, reînscrierea a început deja pe 16.05.2022, iar cererile tip de înscriere se completează de către părinți sau susținătorii legali și se depun până pe 27.05.2022, ora 12.00. În cursul zilei de 27 mai se afișează lista cu numerele de înregistrare ale fiecărui dosar al copiilor reînscriși și numărul de locuri rămase disponibile.

 Ce se întâmplă:

Înscrierea la grădiniță a copiilor nou-veniți

Etapa I de înscriere – 30.05 – 15.06.2022

După reînscrierea copiilor care continuă programul educațional la aceeași grădiniță și publicarea locurilor rămase libere, începe prima etapă a procesului de înscriere. Unitatea de învățământ primește cu prioritate toate solicitările pentru grupa mare, indiferent de numărul de locuri disponibile.

  1. Colectarea cererilor de înscriere: 30.05 – 10.06.2022
  2. Procesarea cererilor de înscriere: 14.06 -15.06.2022
  3. Afișarea listelor cu preșcolarii admiși la grădiniță: 15.06.2022

 Dosarul de înscriere la grădiniță

  1. cererea de înscriere. Se poate descărca de pe site-ul unității de învățământ preșcolar sau se poate ridica direct de la secretariatul acesteia.
  2. copie certificat de naștere copil;
  3. copie CI părinte/tutore/ reprezentant legal;
  4. hotărâri judecătorești (dacă este cazul, în situații speciale). Spre exemplu, părinţii divorţaţi depun la înscriere o copie a hotărârii judecătoreşti definitive din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului.
  5. declarația-acord de înscriere la unitatea solicitată, semnată de ambii părinți/tutore/reprezentant legal;
  6. adeverința de salariat (doar pentru unitățile cu program prelungit);
  7. fișa medicală completată potrivit reglementarilor în vigoare, eliberată de medicul de familie. Aceasta se poate depune și la momentul începerii anului școlar.
  8. avizul Inspectoratului Școlar Județean sau al Municipiului București pentru copiii care nu vor fi înscriși la clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023, din motive medicale;
  9. documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale sau specifice.

În cazul în care grădinița nu are locuri disponibile suficiente potrivit cererii, există copii care au prioritate în funcție de anumite criterii de departajare. Criteriile generale includ: copiii cu un grad de handicap dovedit prin certificat medical; copiii orfani de ambii părinți sau care provin de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial dovedit prin documente; copiii orfani de un părinte, cu prezentarea actelor doveditoare; copiii care mai au un frate sau o soră înmatriculați la unitatea de învățământ respective. După analizarea actelor care dovedesc unul dintre criteriile generale, dacă și aici există cerere excedentară sau în absența cazurilor prevăzute de criteriile generale, se vor lua în calcul criterii specifice fiecărei unități de învățământ. Spre exemplu, unele grădinițe au drept criteriu existența domiciliului părinților/tutorelui/reprezentantului legal în raza unității de învățâmânt preșcolar.

Admiterea copiilor la grădiniță se va face în limita locurilor disponibile, uneori existând posibilitatea suplimentării, cu respectarea numărului maxim de copii în grupă stabilit de art. 63. alin (l) litera b) din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, cu modificările si completările ulterioare: “grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20”.

Etapa a II-a de înscriere – 16.06 – 30.06.2022

Dacă în urma primei etape de înscriere la grădiniță, unitatea mai are locuri disponibile, se organizează o a doua etapă de admitere.

  1. Colectarea cererilor de înscriere: 16.06 – 24.06.2022.
  2. Procesarea cererilor de înscriere: 27.06 – 30.06.2022
  3. Afișarea listelor finale cu preșcolarii admiși la grădiniță: 30.06.2022.

Părinții copiilor rămași fără loc în grădiniță după prima etapă au posibilitatea alegerii unei grădinițe care are locuri disponibile și înscrierea copilului în cea de-a doua etapă. Indiferent de grădinița la care va fi admis în cele din urmă cel mic, așteaptă-te la o perioadă plină de provocări și experiențe noi atât pentru copil, cât și pentru tine, ca părinte.

 

Sursa foto:
https://unsplash.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.