De ce copiii trebuie să petreacă mai mult timp în natură

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 53

De ce copiii trebuie să petreacă mai mult timp în natură

Ar putea să prefere să stea în casă, în fața televizorului sau în fața unui monitor, dar iata de ce este importantă ieșirea în natură!

Studii recente au arătat beneficiile, ba chiar necesitatea, de a petrece timp liber în natură, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Unii vor spune că este nevoie de o ieșire într-o zonă verde, alții vor spune că e nevoie de copaci, alții vor spune că doar o poză cu natura poate fi benefică pentru mentalul privitorului. Lăsând aceste nuanțe deoparte, extrem de marea majoritate a studiilor scot în evidență faptul că, copiii ce se joacă în aer liber sunt mai inteligenți, mai fericiți, mai atenți și cu mai puține stări de anxietate comparativ cu cei ce își petrec timpul liber în interior. Deși încă este oarecum neclar cum îmbunătățirile emoționale și cognitive, sunt câteva lucruri pe care le știm despre cum natura e bună pentru mintea copiilor.

Întărește încrederea în sine

Felul în care copiii se joacă afară, este mai puțin structurat cu felul în care se joacă în casă. Sunt foarte multe modalități prin care poate interacționa cu mediul înconjurător, de la curte până la parcuri, de la vacanțe la munte până la cele de la mare sau la bunici, la țară, copilul decide ce face, cum face, iar asta îi dă o stăpânire de sine mai mare, mai mult curaj și ambiție.

Imaginația și creativitatea sunt cele mai câștigate

Stilul de joacă fără o structură definită, oferă copiilor o interacțiune cu lucrurile de jurul lui, cu mai multă substanță. Se vor simți mai liberi din punct de vedere al gândurilor, își pot crea propriile activități și vor vedea lumea din jurul lor într-un mod mult mai ingenios.

Îi învață responsabilitatea

Lucrurile vii pot muri dacă nu sunt tratate cu atenție sau nu sunt îngrijite, și încredițând unui copil să aibă grijă de lucrurile din mediul ce-l înconjoară, ei vor învăța ce se întâmplă dacă uită să ude o plantă, sau dacă smulg o floare din rădăcini. O discuție ulterioară și rezultatul, îl vor face să înțeleagă mai bine consecințele acțiunilor lor.

Diferite stimulente

Natura poate să pară mai puțin stimulantă comparativ cu un joc video, dar în realitate, activează mai multe simțuri: poate să vadă în jur, poate să audă, poate să atingă, natura îl poate surprinde de nenumărate ori cu gândăcei, flori, păsări. Cum copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în natură, simțurile lor își pierd din acuitate, iar asta duce la reducerea unei experiențe umane bogate. Sunt mai puțin fericiți, nu se mai bucură de micile plăceri, viața devine mai ternă.

Pune copiii în mișcare

Mai mult ca oricând, obezitatea devine o problemă. Natura de ajută să luuptăm cu această problemă. Copiii vor simți nevoia să alerge, să țipe, să fie mult mai activi fizic, iar asta îi ajută fizic. Să se joace cu o minge, să meargă cu bicicleta, toate aceste activități în aer liber duc către un corp sănătos. Iar toate aceste exerciții nu îi ajută doar fizic, ci și mental, pentru că cei care petrec mai mult timp în aer liber se concentrează mai ușor.

Încurajează-ți copilul să se joace în aer liber. Însoțește-l! Plimbați-vă împreună cu bicicletele prin parc! Va face copilul mai fericit dar și voi vă veți simți mai bine.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.