Trimestrul 3 de sarcină: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 7 minute Vizualizari: 5941

Trimestrul 3 de sarcină: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Trimestrul 3 de sarcină este perioada de maximă creștere a bebelușului din burtica ta, în care el se pregătește pentru viața extrauterină. Te poți simți ca un balon acum, ritmul îți este încetinit, nerăbdarea pune stăpânire pe ființa ta, dar în același timp faptul că îți simți în permanență puiul mișcându-se, că poți ști când doarme și când este treaz, când sughiță îți dă un sentiment minunat. Este în interiorul tău, protejat și e un sentiment reconfortant, deși nu ești în cea mai bună formă a ta. În această perioadă este bine să nu îți propui prea multe, să încetinești ritmul, să te odihnești și să te informezi în legătură cu transformările organismului tău, cu nașterea și îngrijirea nou-născutului. Poți găsi detaliat informații utile în articolele referitoare la sarcina în luna 7, la ce trebui să te aștepți în materie de somn, analize, călătorii, care sunt provocările din luna 8 și care este starea normală din luna 9 și ce ar putea să te îngrijoreze.

Somnul în trimestrul 3 de sarcină

În această perioadă poți fi obosită mai tot timpul din cauza excesului de greutate pe care îl porți, din cauză că bebe îți consumă energia cu dezvoltarea lui și, din păcate, calitatea și cantitatea somnului nu este așa cum ți-ai dori sau cum ar avea nevoie organismul tău. Este tot mai greu, pe măsură ce te apropii de luna 9, să îți găsești o poziție confortabilă de somn, mai ales dacă erai obișnuită să dormi pe spate sau pe burtă. Nici nu poate fi vorba să mai încerci, așa că dormitul pe o parte rămâne singura soluție acceptabilă. Obținerea unei poziții comode poate fi facilitată de achiziționarea unei perne speciale, pe care să o ții în brațe și între picioare, pentru a oferi confort și susținere zonei abdominale.

O altă problemă frecventă este legată de faptul că trebuie să mergi des la toaletă și acest lucru te face să te trezești de multe ori pe noapte. Copilul apasă pe vezica urinară și determină nevoia de a o goli frecvent. Uneori cârceii sau crampele musculare la nivelul picioarelor pot provoca dureri ascuțite și vei fi nevoită să te ridici, să faci câțiva pași sau să masezi zona dureroasă.

Dacă ai găsit remedii pentru toate aceste aspecte, o poziție confortabilă, bei mai puține lichide înainte de culcare, nu ai luat prea mult în greutate și nu ai carențe care să îți provoace cârcei, cu siguranță programul de somn al bebelușului din burtică nu va corespunde cu al tău și, când ți-e somnul mai dulce, vei asista la adevărate tumbe prin abdomen, în timpul cărora îți va fi greu să mai dormi.

Încearcă să menții o dietă echilibrată, să nu faci excese, pentru a păstra o greutate corporală normală, pentru a te putea mișca și a dormi cât mai ușor. Odihnește-te ori de câte ori simți nevoia, chiar și în timpul zilei!

Analize în trimestrul 3 de sarcină

În trimestrul 3 de sarcină va trebui să repeți analizele efectuate la începutul sarcinii pentru a verifica parametrii sângelui, ai urinei și al secreției vaginale, astfel încât mama să nu prezinte semne ale unei infecții care pot pune în pericol procesul nașterii și sănătatea bebelușului. Examenul ginecologic, monitorizarea bătăilor inimii fătului și a mișcărilor fetale, verificarea greutății mamei, a tensiunii arteriale, sunt de asemenea necesare. Prin morfologia fetală de trimestru 3 se verifică dimensiunile fătului, prezentația și starea placentei. Această investigație poate să depisteze anomalii cardiace minore, precum și anumite nereguli ale sistemului nervos central sau musculo-scheletal. Investigația Doppler măsoară fluxul sangvin în anumite zone ale corpului copilului.

Durerile de burtă în trimestrul 3 de sarcină

Specifice trimestrului 3 de sarcină sunt durerile date de contracțiile Braxton-Hicks, așa numite false contracții, cele care nu prevestesc travaliul. Abdomenul devine brusc tare și dureros pentru câteva secunde, însă contracțiile nu au ca efect scurtarea colului uterin și declanșarea nașterii. Pot apărea brusc, sunt neregulate și se resimt asemănător durerilor menstruale. Discută cu medicul ginecolog care îți monitorizează sarcina. Acesta îți poate prescrie medicamente antispastice și progesteron pentru relaxarea musculaturii uterine.

Contracțiile puternice care nu se atenuează la administrarea de antispastice pot fi simptomul unei complicații cum ar fi hematomul retroplacentar. De asemenea, atunci când contracțiile sunt însoțite de sângerare sau de pierdere de lichid amniotic, trebuie să mergi la medic sau la unitatea de primiri urgențe a spitalului din apropiere.

Pe parcursul sarcinii, mai poți experimenta dureri abdominale care nu au legătură cu sarcina. Afecțiuni ale sistemului digestiv sau ale tractului urinar pot determina astfel de dureri. Dacă le experimentezi și sunt însoțite de febră, greață, vărsături, amețeli, tulburări de vedere, nu ezita să mergi la medic!

Pentru a ușura simptomele de sarcină în trimestrul 3, odihnește-te suficient, rezumă-te la activitate fizică ușoară și moderată și menține o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Ecografia de morfologie fetală în trimestrul 3 de sarcină

În trimestrul 3 de sarcină, părțile corpului și organele bebelușului sunt dezvoltate corespunzător vieții extrauterine, de aceea prin examenul de morfologie fetală se pot observa acum optim părțile corpului copilului și evoluția normală. Medicul determină de asemenea vârsta gestațională și va estima data nașterii, cu o eroare de 16-21 de zile, în funcție de parametri utilizați. Greutatea fetală poate fi identificată cu o aproximație de + sau – 15%. Aspecte precum poziția placentei, colul uterin și lichidul amniotic sunt esențiale pentru naștere, pentru a determina cum se va desfășura aceasta și ce provocări ar putea apărea.

Fiind bine dezvoltat acum, fătul poate fi observat cu ușurință și se pot identifica eventuale anomalii, cum ar fi absența cerebelului și a encefalului, buza de iepure, un defect de perete abdominal care face ca intestinul sau ficatul să se dezvolte în exterior, lipsa membrelor sau dimensiunea anormală a acestora, splina bifidă, probleme de structură a rinichilor, hernie diafragmatică, prezența lichidului cefalo-rahidian în cavitățile creierului, sindromul Edwards, sindromul Patau, anomalii cardiace.

Lucruri interzise în trimestrul 3 de sarcină

Ține cont, pe tot parcursul sarcinii, de starea specială în care te afli, de nevoile specifice ale organismului, precum și de binele bebelușului care se dezvoltă în pântecul tău. Întreabă medicul în care că ai nelămuriri și vrei să faci o anumită activitate sau să consumi un anumit aliment. De asemenea, nu lua medicamente sau suplimente nutritive fără recomandarea medicului.

Grija pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă pare să conteze în trimestrul 3 mai mult decât oricând. Înțelegi acum importanța de a nu lua prea mult în greutate. Mănâncă mai puțin și mai des dacă simți nevoia și nu te suprasolicita la o masă cu o cantitate mare de mâncare, care îți va umfla stomacul și va apăsa pe celelalte organe și așa înghesuite, provocând și dificultăți de respirație. Evită tutunul, chiar și fumatul pasiv, alcoolul, drogurile, cafeaua, precum și alimente grele, prăjite, afumate, îndelung procesate. Unele alimente insuficient preparate pot provoca boli, așa că stai departe de laptele nepasterizat, de brânzeturile din lapte crud, precum brânza cottage, Brie și Camembert, de peștele cu un conținut mare de mercur   (rechin, macroul rege, peștele spadă), de fructele de mare, de ouăle crude sau moi, de carnea crudă sau gătită în sânge, de fructele și legumele nespălate.

Exercițiile fizice trebuie să fie adecvate condiției tale. Evită sporturile de contact sau prea solicitante, dar nu renunța definitiv la mișcare. Optează pentru plimbări regulate și exerciții ușoare.

Băile fierbinți, prelungite sau sauna, pot declanșa hipertermie, o stare care duce la anomalii congenitale ale fătului. De asemenea, în această perioadă, se poate înmuia dopul gelatinos al canalului cervical, ceea ce poate provoca pierderea barierei naturale care nu permite pătrunderea microbilor în uter și chiar o naștere prematură.

Sexul în această perioadă de sarcină nu este interzis cu desăvârșire, dar este mai problematic. Dacă medicul îți dă voie să faci sex în anumite poziții confortabile în lunile a 7 și a 8-a, în luna a 9-a ar trebui să eviți sexul. Unii medici apreciază că prostaglandina din lichidul seminal al bărbatului poate induce nașterea înainte de termen sau la termen.

Tu cum te simți în trimestrul 3 de sarcină? Lasă-ne un comentariu în care să ne spui în ce lună ești, cum reușești să treci peste provocările acestei perioade și ce planuri ai referitor la sarcină.

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Un cometariu la articolul "Trimestrul 3 de sarcină: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile"

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.