Sarcina pe trimestre: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 231

Sarcina pe trimestre: somn, lucruri interzise, morfologia fetală, dureri de burtă, alte informații utile

Femeile însărcinate sunt supuse multor schimbări care se manifestă atât la nivel fizic, cât la nivel emoțional, de care trebuie să se pregătească în mod corespunzător. Dacă și tu ești într-o astfel de situație, citește în continuare articolul și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont. De asemenea, accesează secțiunea destinată fiecărui trimestru (1,2 sau 3) și documentează-te responsabil despre fiecare în parte.

Primul trimestru de sarcină este unul dificil, pentru că te vei confrunta cu o dereglare hormonală care va contribui semnificativ la starea de rău fizic și psihic.

Din fericire, al doilea trimestru este mult mai calm și îți va da posibilitatea să te pregătești pentru ultimul trimestru, cel în care simptomele se acutizează. Iată câteva dintre situațiile cu care te vei confrunta și care sunt firești.

Somnul în sarcină pe trimestre

Fiecare femeie gravidă constată un nivel mai ridicat de oboseală decât de obicei, pentru că somnul îi este tulburat de nevoia exacerbată de a merge la toaletă, dar de durerile resimțite în corp din cauza nivelului ridicat de hormoni.

În primul trimestru, specialiștii recomandă femeilor gravide să doarmă și câte 12 de ore pe noapte dacă reușesc, pentru că doar așa își pot regla nivelul de oboseală. Există și posibilitatea să te confrunți cu insomnii, care se agravează de la o noapte la alta, ceea ce e un fenomen firesc.

În al doilea trimestru, somnul începe să se regleze, iar disconfortul simțit în timpul nopții se diminuează. Cu toate acestea, uterul se află în plină dezvoltare, ceea ce înseamnă că nevoia de a merge la toaletă din timpul nopții nu dispare definitiv, însă, din fericire, se reduce considerabil. Specialiștii recomandă femeilor care se află în trimestrul al doilea să profite de aceste momente, pentru a se odihni în avans pentru trimestrul al treilea, care este marcat de o perioadă agitată.

Al treilea trimestru vine la pachet cu o senzație de oboseală greu de stăpânit, din cauza dereglării hormonale care este experimentată în corp, dar și din cauza multiplelor schimbări care au loc la nivelul organismului. De exemplu, când trimestrul al treilea se apropie de sfârșit, vei experimenta fenomenul de coborâre a copilului în bazin,  lucru care se poate caracteriza printr-o nevoie acută de a urina. Din acest motiv, medicii susțin că singurele călătorii pe care le mai poți planifica sunt chiar cele către toaletă!

Analize în sarcină pe trimestre

După ce ai facut un test de sarcina si ai aflat că ești însărcinată, trebuie să iei în considerare efectuarea setului corespunzător de analize, astfel încât să te asiguri că sarcina evoluează în parametri optimi. Astfel de lucruri trebuie să fie realizate sub atenta observație a medicului obstetrician ginecolog, care poate să recomande anumite forme și tipuri de investigații.

În cadrul primului trimestru, trebuie să se efectueze hemoleucograma, care verifică nivelul hemoglobinei din corp. Aceasta are capacitatea de a identifica o posibilă anemie sau alte probleme de coagulare a sângelui. Se realizează și teste, precum cele HIV/SIDA, de hepatita B, de sifilis, pentru ca medicul să se asigure că bebelușul se dezvoltă în condiții sigure. Se efectuează analize și pentru identificarea grupelor de sânge, dar și a factorului Rh, pentru că este important ca acestea să fie compatibile cu cele ale bebelușului. De asemenea, medicul sugerează și monitorizarea fetală atunci când ajungi la săptămânile 11-14.

Pentru trimestrul al doilea se efectuează în principiu același set de analize, la care se adaugă ecografia și morfologia fetală, potrivite pentru monitorizarea procesului de creștere a bebelușului. De asemenea, se dovedește a fi de o reală importanță și sumarul de urină. Trimestrul al treilea este caracterizat de o mulțime de schimbări la nivelul corpului, ceea ce înseamnă că trebuie să se efectueze toate analizele necesare, cum ar fi examenul ginecologic, testele BCF (Bătăile Cordului Fetal) și MAF (Mișcările Active Fetale), greutatea mamei, dar și tensiunea arterială.

Ecografii de morfologie fetală pe trimestre

Ecografia de morfologie fetală care este realizată în primul trimestru este o metodă fidelă care reușește să identifice precis anomaliile cromozomiale cu o rată de reușită care atinge 90%. Tot în cadrul unei astfel de investigații, medicul poate să identifice numărul de bebeluși, în cazul în care te confrunți cu o sarcină multiplă, dar și vârsta sarcinii, stabilită în funcție de lungimea fătului. Se poate estima data de naștere, dar și dacă există posibilitatea experimentării anumitor sindroame genetice, detectând cu succes anomaliile fetale.

Ecografia realizată în trimestrul al doilea reușește să îndeplinească multe investigații, principalele dintre ele fiind:

  • stabilirea sexului copilului;
  • analizarea organelor fetale pentru ca medicul să se asigure că totul funcționează în parametri optimi;
  • se localizează placenta;
  • se identifică și verifică lichidul amniotic, dar și colul uterin;
  • se evaluează fluxurile sanguine;
  • se identifică posibilele sindroame genetice;
  • se depistează malformațiile sau anomaliile fetale.

Trimestrul al treilea este ultimul și cel în care experimentezi un șoc hormonal, pentru că momentul nașterii se apropie cu pași repezi. Astfel, și ecografia devine de-a dreptul esențială. Prin intermediul examinării realizate în trimestrul al treilea, vei putea să investighezi:

  • organele fetale și procesul lor de dezvoltare;
  • rata de creștere a copilașului;
  • greutatea bebelușului care este apreciată cu o eroare de aproximativ +/- 15%;
  • placenta și poziția sa;
  • identificarea și verificarea lichidului amniotic, dar și a colului uterin.

Durerile de burtă pe trimestre de sarcină

Durerile de burtă pot să varieze în intensitate în funcție de trimestru și de evoluția sarcinii, multe dintre femei fiind conștiente că, cel puțin la început, sunt supuse riscului de a experimenta un avort spontan. În primul trimestru, pentru că uterul își începe procesul de creștere, deplasându-se către abdomen, se pot experimenta dureri neplăcute și un disconfort abdominal. Multe femei se confruntă cu spasme și cu dureri pelvine care sunt de-a dreptul neplăcute.

Trimestrul al doilea este mai liniștit din toate punctele de vedere, ceea ce înseamnă că durerile își reduc din intensitate și devin din ce în ce mai localizate. Pentru că uterul este într-o plină expansiune, ligamentele rotunde care susțin uterul au de suferit din cauza presiunii care se exercită asupra lor. Din fericire, medicii pot sugera antispastice care să amelioreze durerile resimțite.

În cadrul trimestrului al treilea durerile tind să se intensifice, fiind și foarte aproape de intrarea în travaliu. Durerile pelvine apar brusc și, din păcate, nu dispar după ce au fost administrate antispasticele. Din acest motiv, este recomandat să iei legătura imediat cu medicul ginecolog pentru a verifica dacă totul funcționează în parametri optimi sau nu.

Lucruri interzise pe trimestre de sarcină

Odată ce ai rămas gravidă, trebuie să știi că multe dintre obiceiurile nesănătoase pe care le-ai practicat înainte trebuie să înceteze, pentru ca bebelușul să se dezvolte în siguranță. Astfel, iată ce trebuie să iei în considerare:

  • renunță la fumat (nu este acceptat nici fumatul pasiv);
  • renunță la alcool; în schimb, poți opta pentru băuturi nonalcoolice;
  • nu lua niciun medicament dacă nu este prescris de medicul specialist;
  • renunță la cafeină în cantități mari;
  • renunță la alimentele nepasteurizate;
  • nu te gândi sub nicio formă să consumi fructe sau legume nespălate;
  • nu consuma carne sau ouă decât în cazul în care sunt pregătite foarte bine;
  • renunță la peștele gras;
  • renunță la zahăr.

Prin urmare, indiferent de trimestrul în care te afli, este necesar să te documentezi în mod corespunzător, astfel încât copilul tău să se dezvolte adecvat. De aceea, se recomandă menținerea unei legături strânse cu medicul obstetrician ginecolog, pentru efectuarea tuturor analizelor potrivite. De asemenea, este indicat să îți monitorizezi sarcina și lunar. Cu cât se identifică mai rapid anumite probleme de sănătate, cu atât sunt mai ușor de vindecat sau gestionat.

 

Sursa foto:
https://stock.adobe.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.