Câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să se adapteze mai ușor la grădiniță

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 16

Câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să se adapteze mai ușor la grădiniță

Fără îndoială, primele luni de grădiniță pot fi destul de dificile și emoționale pentru întreaga familie, nu doar pentru copil. Câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să se adapteze mai ușor la grădiniță credem că sunt binevenite.

Așa cum spuneam în cuvintele de început, mersul la grădiniță pentru prima dată nu este ușor nici pentru părinți, nici pentru copil. Chiar și cu pregătirea anticipată de 4-5 săptămâni așa cum spuneam într-un articol anterior, tot nu este ușor când trebuie să lași copilul pentru prima dată. Poate fi un moment extrem de stresant emoțional. În plus, dacă părintele este neliniștit și nu prezintă încredere, atunci și copilul va prelua această stare, iar în momentul în care va trebui să vă despărțiți, acesta va plânge pentru că nu este sigur de ce se întâmplă. De aceea este foarte important să vă păstrați calmul și să prezentați încredere și veselie.

Vă va lua câteva luni să intrați în ritmul de grădiniță. Iată totuși câteva sfaturi care să ajute la integrarea mai ușoară a copilului la grădiniță.

Nu programați prea multe activități copilului la grădiniță.

La început, copilul va consuma foarte multă energie psihică cu acomodarea, iar aceasta duce și la mai puțină energie fizică. Copilul va fi mai obosit decât de obicei și din acest motiv se va acomoda mai greu la grădiniță, sau pur și simplu nu îi va face plăcere să meargă acolo. De aceea, pentru început, cel mai bine ar fi , dacă este posibil, să-l înscrieți pentru program scurt.

Luați cina mai devreme

Deși nu pare mare lucru, este un aspect important. Chiar dacă a mâncat la grădiniță. E posibil să nu fi mâncat cât trebuie. Știm cu toții că de multe ori, până se obișnuiesc, copiii pot fi extrem de selectivi când vine vorba de mâncare. De aceea, at fi bine să luați cina în jur de ora șase dacă copilul merge la o grădiniță cu program scurt, iar mai târziu, înainte de culcare, îi mai puteți oferi o gustare ușoară. Dacă merge la o grădiniță cu program prelungit, este ok să îi mai oferiți o gustare.

Nu-i puneți prea multe întrebări

Asta este o încercare grea pentru părinți, pentru că vrem să aflăm tot ce este de aflat despre ziua lui la grădiniță. Totuși, nu insistați cu prea multe întrebări. Îi poate fi dificil să răspundă, iar asta poate adăuga un plus de stres. Lăsați copilul să vă povestească cum a fost!

O zi liberă nu strică

Dacă simțiți că cel mic este mai stresat după o perioadă de mers la grădiniță, nu strică să-i oferiți o zi liberă în plus. Mergeți la cumpărături cu el, pentreceți timp în aer liber! Va face minuni cu psihicul copilului. Totuși, nu faceți un obicei din asta, doar oferiți-i din când în când o zi de relaxare alături de părinți!

Fiecare copil are ritmul lui, de aceea nu trebuie să faceți comparații cu alți copii când vine vorba de adaptarea la grădiniță. Unii copii de adaptează extrem de repede, alți copii se adaptează după mai multe săptămâni. În general, media de adaptare este de o lună jumătate, așa că nu trebuie să vă faceți prea multe griji. Fiți alături de copil, inspirați-i încredere și totul se va rezolva de la sine.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.