Grădinița cea mai bună pentru tine și copilul tău – cum o găsești!

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 3 minute Vizualizari: 12

Grădinița cea mai bună pentru tine și copilul tău – cum o găsești!

De cele mai multe ori, alegerea unei grădinițe se face pe baza experiențelor proprii sau ale celor din jur. Totuși, sunt trei mari puncte ce ar trebui să le iei în considerare atunci când alegi grădinița pentru copilul tău. Acestea sunt: locație, program și costuri.

Înainte de a începe “vânătoarea” de grădinițe, este important să clarifici cele trei puncte enunțate mai sus. Degeaba ai găsit grădinița “perfectă” daca petreci o oră în trafic doar pentru a ajunge la ea, ori ai o grădiniță foarte aproape, dar grupele de copii sunt mari și e posibil ca cel mic să nu se simtă în largul său acolo.

Pe perioada grădiniței, copiii își dezvoltă abilitățile sociale, de aceea este foarte important să facem alegerea cea mai bună, atât pentru copil, cât și pentru părinți.

Pentru a nu pierde timp inutil căutând o grădiniță, stabilește-ți o listă cu ceea ce-ți dorești să ofere aceasta (distanța, prețurile, educația și educatorii, program, numărul de copii pentru fiecare educator) și selectează grădinițele care bifează cele mai multe din ceea ce-ți dorești de la ele.

Dacă copilul tău va urma o grădiniță de stat, trebuie să știi că toate costurile suportate de părinte sunt cele ce țin de mese, costurile fiind cuprinse aproximativ între 7 și 12 lei pe zi. Lucrurile se schimbă în cazul grădinițelor private. Aici se plătește de la mesele zilnice, până la recuzite și actul educațional, iar prețul este socotit per copil, per zi. Chiar dacă copilul va lipsi, părinții vor plăti pentru întreaga lună. Este important ca înainte să va înscrieți copilul la o grădiniță privată, să vi se dea detaliat, toate costurile.

Și programul grădiniței este deosebit de important. Astfel, puteți opta pentru program scurt sau program prelungit. Dacă sunteți interesați de o grădiniță cu program prelungit, în general, mai toate încep programul în jurul orei 8 dimineața, iar orarul este structurat astfel:

– 8:00-9:00 / sosirea copiilor
– 9:00-9:30 / micul dejun
– 9:30 – 11:00 / activitate educațională
– 11:00 / gustare
– 11:15 – 12:30 / activitate educațională
– 12:30 – 13:30 / prânzul
– 13:30 – 14:00 / pregătirea pentru somn
– 14:00 – 16:00 / somn
– 16:15 / gustare
– 16:30 – 17:00 – 18:00 / activități opționale

Evident, procesul educațional este deosebit de important. Mai toate grădinițele românești își bazează educația pe joacă, dar sunt și grădinițe ce utilizează un anumit sistem ce dezvoltă anumite calități ale copilului, așa cum este sistemul Montessori (pune accent pe dezvoltarea laturii independente a copilului) și sistemul Waldorf (pune accent pe dezvoltarea creativității copilului). În funcție de sistemul utilizat de grădiniță (în general aceste sisteme sunt disponibile în cazul grădinițelor particulare) este posibil ca și prețurile să difere substanțial.

Copiii vor petrece foarte mult timp cu educatorii. Practic, aceștia vor deveni aproape părinții lor. De aceea este important să mențineți legătura periodică cu aceștia, fie telefonic, fie prin ședințe fie prin e-mail. Este important să simțiți că educatorii își dau silința, sau că emit un vibe plăcut. Copiii sunt fericiți când trebuie să meragă la grădiniță? Toate acestea sunt elemente ce vorbesc despre educatori și despre atenția pe care copilul tău o primește.

Și pentru că tot vorbim de atenție, un alt aspect deosebit de important este numărul de copii la fiecare educator. Cu cât numărul de copii este mai ridicat, cu atât mai puțină atenție primește fiecare dintre ei din partea educatorilor. Cele mai bune proporții de copii la numărul de educatori sunt următoarele: o educatoare la cinci  copii de 2-3 ani, o educatoare la te copii de 3-4 ani (grip[ maxim[ de 14 copii), o educatoare la 15 copii de cinci ani (grupă maximă de 20 copii).

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.