Săptămâna 18 de Sarcină

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 6 minute Vizualizari: 2387

Săptămâna 18 de Sarcină

E timpul să schimbi un pic lucrurile! În săptămâna 18 de sarcină, bebelușul este îndeajuns de mare și greu încât să apese pe venele mari din abdomen, ceea ce poate la presiune arterială scăzută, rezultând în amețeli. Nu e nimic de speriat. Tot ce trebuie să faci e să dormi pe o parte.

Cât de mare este bebelușul tău

Sarcina 18 saptamani

Când am spus că fătul începe să crească accelerat, nu am mințit. În săptămâna 18 are deja 14 cm și cântărește aproximativ 200 grame. Practic, e mare cam cât un ardei gras (vezi intreaga evolutie in – sarcina pe saptamani).

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 18 de sarcina

Abdomenul tău nu mai este la fel de suplu ca în urmă cu o săptămână-două. De acum burtica ta va crește constant și destul de repede. E posibil ca la unele femei însărcinate să nu aibă modificări la nivelul burții (în sensul măririi acesteia). Nu e nevoie să te neliniștești. Fiecare corp reacționează în mod diferit la diverși stimuli, inclusiv la sarcină. Dacă totuși acest aspect te neliniștește, poți vorbi cu medicul tău, iar dacă răspunsul nu te mulțumește, poți cere și o a doua opinie. Din nou, dacă medicul îți spune că nu ai motive de îngrijorare, înseamnă că așa este.

Și greutatea începe să crească, nu numai burtica. În acest trimestru, ar trebui să iei în greutate între cinci și șapte kilograme. Creșterea în greutate nu trebuie privită într-o lumină negativă. Acest lucru ajută atât bebelușul cât și pe tine. Dacă medicul va considera că ai luat prea mult în greutate, îți va spune acest lucru și împreună veți lua cele mai bune măsuri pentru a ajunge la o greutate care să fie sigură atât pentru făt, cât și pentru tine.

Simptomele cele mai comune în această perioadă nu sunt atât de supărătoare, dar asta nu înseamnă că nu sunt de luat în considerare. Printre ele se regăsesc:

  • apetit în creștere – da, simți mai tot timpul că ți-e foame, la fel cum te trezești că ai cele mai ciudate pofte (conform partenerului cel puțin). Chiar și așa, ferește-te de junk-food, de mâncărurile grase și încearcă să mănânci cât mai sănătos. Evită dulciurile și băuturile carbogazoase!
  • ochi uscați – senzația că ai ochii uscați nu e o născocire a imaginației tale. Dacă porți lentile de contact, ar trebui să iei în calcul neutilizarea lor, cel puțin până după naștere. Dacă este nevoie, poți apela fără probleme la ochelari de vedere. Poți utiliza și picături de hidratare a ochilor.
  • vise intense – este incredibil cât de vii îți par visele. Totul este bine și frumos atâta vreme cât acestea sunt plăcute, dar vei avea parte și de vise destul de înspăimântătoare. Acesta este modul subconștientului de a face față neliniștilor tale. Toate aceste vise îți par atât de vii pentru că femeile însărcinate se trezesc mult mai brusc dintr-un somn adânc decât în mod normal și în acest fel sunt capabile să și le amintească mult mai clar. Nu e nimic neobișnuit, este ceva normal în timpul sarcinii.
  • picioare și/sau mâini umflate – cu acest simptom va trebui să te obișnuiești pentru că nu te va lăsa până la capătul sarcinii.
  • crampe la picioare – apariția acestora este un semn de deshidratare. Aceste crampe pot fi aduse la minimum dacă consumi mai multe lichide, cu precădere, apă.

Cum se dezvoltă bebelușul tău

sarcina pe saptamani poze

Dezvoltarea și creșterea bebelușui și-au mărit considerabil ritmul. Toracele acestuia se mișcă în exterior și interior, simulând respirația. Pe lângă asta, bebelușul cască, sughite, suge și înghite. În maxilare s-au format deja dinții de lapte, dar și mugurii dinților definitivi. Părul și sprâncenele se îndesesc.

Oasele sunt acum în plin proces de întărire, numit și osificare. Acest proces este mult mai avansat la nivelul picioarelor și a urechii interne. La exterior s-au format buricele degetelor, atât la mâini cât și la picioarele, iar amprentele sunt complet formate.

Bebelușul deja aude și reacționează la zgomotele puternice. La astfel de zgomote se poate speria și se poate mișca brusc. Oricum, în această perioadă, bebe-ul dă constant din mâini și picioare, așa că este destul de probabil să îl simți. Dacă nu îl simți încă, nu e nici o problemă. O vei face în mod sigur în următoarele săptămâni.

Recomandări/sfaturi

Dacă nu ai efectuat încă ecografia morfologică de trimestrul doi, ai putea să o faci în această săptămână sau în viitorul foarte apropiat. Poți face această programare cu medicul tău. În timpul ecografiei ai putea să-ți surprinzi bebelușul cu degetul în gură sau chiar mișcându-se. Poți cere un filmuleț cu ecografia sau o poză a acesteia.

Este o perioadă în care silueta ta poate fi motiv de neliniște pentru tine. Dacă ții neapărat la ea și vrei ca kilogramele în plus să fie ținute sub control, poți să îți bazezi regimul pe mai multe fructe și legume, cereale integrale și lactate. Poți să continui să faci sport și exerciții fizice, dar acestea nu trebuie să includă mișcări bruște. Înotul este un exercițiu perfect, chiar și mersul pe jos ajută la condiția fizică. Poți încerca aerobic (preferabil un aerobic pentru femei însărcinate). Important e ca în timpul exercițiilor executate să poți vorbi normal, fără să-ți pierzi răsuflarea. Dacă se întâmpla asta, înseamnă că exercițiul este prea intens și ar trebui să mai reduci ritmul.

Dacă trebuie să iei în greutate (sunt și astfel de cazuri), poți începe prin a lua micul dejun în fiecare zi. Pe o felie de pâine prăjită (varianta cea mai bună) poți pune unt de arahide sau brânză. Acestea îți vor da un surplus de proteine. Sucurile naturale de grapefruit sau portocale sunt excelente pentru sarcină. Între mese poți lua gustări, poți adăuga în salate avocado, nuci sau diferite semințe. O astfel de salată consumată în timpul prânzului constitue un aport semnificativ de proteine și grăsimi.

Sfaturi pentru tată

Mama va începe să simtă mișcările bebelușului, iar asta va capta mult din atenția ei. E posibil ca tu să te simți un pic exclus. Vei putea simți și tu mișcările bebelușului, dar va mai dura câteva săptămâni. Până atunci, pentru a crea o legătură cel puțin la fel de specială ca cea existentă deja între mamă și bebeluș, îi poți citi acestuia povești seara, îi poți vorbi. Tu te vei simți mai util, mama se va simți mai bine datorită implicării tale, iar bebelușul se va obișnui cu vocea ta.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 16 si 20

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.