Săptămâna 36 de sarcina

Autor: Laurian Sandru Publicat: Timp citire: 5 minute Vizualizari: 932

Săptămâna 36 de sarcina

 

Eşti în cea de a noua luna de sarcină. În foarte scurt timp îţi vei putea ţine copilul în braţe. Dacă ai mai născut, ştii că sentimentul ăsta nu se poate compara cu nimic altceva, în schimb, dacă vei da naştere primului tău copil, vei înţelege că este aşa cum îţi spunem. Fără îndoială, să naști este un moment unic si extraordinar în viaţa unei mame!

Cât de mare e bebeluşul tău 

sarcina 36 saptamani

In săptămâna 36 de sarcina, din creştet şi până în tălpi copilul tău măsoară 47 cm, având dimensiunea unei salate crețe. La începutul săptămânii următoare de sarcină, copilul va avea o greutate mai mare de 2,6 kg, continuând să ia în greutate aproximativ 30 gr/ zi până la naştere.

Ce se întâmplă în corpul tău

saptamana 36 de sarcina

A 36-a săptămână de sarcina este caracterizată de stări şi simptome pe care le-ai mai experimentat şi până acum în perioada de graviditate, însă putem discuta şi despre noutăţi. Să începem cu noutăţile:

  • în abdomenul inferior vei începe să simţi cum creşte presiunea. Această senzaţie este determinată de faptul că fătul coboară în zona pelvină. De astfel, vei putea să observi cum capul său coboară gradual. În fapt, este vorba despre un proces denumit „angajare” care, în cazul femeilor aflate la prima naştere, se declanşează înainte cu 2-4 săptămâni înainte de venirea copilului pe lume;
  • te obişnuiseşi deja cu respiraţia dificilă? Este momentul să începi să respiri mai uşor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că presiunea exericitata de uter asupra diafragmului începe să se reducă, odată cu coborârea fătului. Pe acest fond, stomacul nu va mai fi foarte comprimat, iar digestia va deveni mai uşoară;
  • tot la noutăţi, deşi nu este o certitudine că va fi aşa, am putea trece şi intensificarea numărului de contracţii Braxton Hicks. Ai putea crede că este vorba despre travaliu, însă la fel de bine se pot dovedi o alarmă falsă. Oricum ar fi, aşa exersezi „zborul” către spital.

Haide să vedem împreună şi ce aspecte pe care le cunoşti deja vor fi prezente în această săptămână:

  • poţi experimenta dureri şi crampe în zonele pelvină şi perineală;
  • poţi avea senzaţia de mobilitate cu mult mai redusă comparativ cu perioadă anterioară;
  • poţi avea senzaţia de pierde a echilibrului – asta pentru că din nou se schimbă centrul gravitaţional;
  • uterul exercitându-şi presiunea pe vezica urinară, în continuare vei avea senzaţia de a merge foarte des la toaletă;
  • te poţi simţi extenuată, plictisită şi obosită, pe fondul imposibilităţii de a te bucura de un somn bun;
  • pielea s-a întins destul de tare şi ai senzaţia de prurit. Utilizează creme şi loţiuni care să reducă această senzaţie;
  • te poţi confrunta cu arsuri şi constipaţie, disconfort pelvic şi hemoroizi;
  • poţi avea glicemia mai mare, pe fondul nivelului de zahăr din sânge crescut;
  • tensiunea arterială poate, de asemenea, să crească;
  • hemoroizii şi urinările frecvente pot să determine apariţia unor infecţii, prin urmare, ai mare grijă de sănătatea ta.

Cum se dezvoltă bebeluşul tău 

sap 36 de sarcina

În această săptămână copilul este suficient de mare, încât spaţiul din uter să nu-i mai ajungă pentru mişcări ample. Asta nu înseamnă că nu vei simţi în continuare cum se roteşte, zvârcoleşte sau întinde. Din nou îţi spunem să-i monitorizezi mişcările, pentru a ști că totul este în regulă.

A coborât deja sau urmează să coboare în poziţia optimă pentru naştere. De astfel, dacă se naşte la finalul săptămânii, se poate considera naştere la termen. Deşi cei mai mulţi copii se poziţionează cu capul în jos înainte de naştere, poate să existe surpriza mai puţin plăcută să se poziţioneze într-un mod impropriu unei naşteri normale – vezi posibile pozititii fetale în timpul naşterii.

În acest moment are organele pregătite pentru momentul naşterii. Dacă plămânii se maturizează, sistemul digestiv poate să prelucreze alimentele lichide. Pe de altă parte, sistemul imunitar este pregătit să ofere protecţie împotriva unor infecţii. Creierul i se dezvolta într-un mod susţinut, alert.

Muşchii fortificandu-se, se întăresc şi gingiile – un aspect important pentru perioada de alăptare la sân care poate să urmeze. Spunem “poate” pentru că este posibil ca din varii motive să nu îl alăptezi la sân, ci să-i oferi lapte praf.

Zilnic înghite lichid amniotic pe care, ulterior, îl elimină sub formă de urină. Echilibrul între cantitatea de lichid amniotic ingerată şi cantitatea evacuată, indică faptul că fătul este bine.

De astfel, tot pentru a şti că este bine, este important să-i monitorizezi mişcările, iar medicul să constate că bătăile inimii şi circulaţia sângelui prin cordonul ombilical şi creier îi sunt optime. 

Recomandări/Sfaturi

Deşi ţi-am mai vorbit despre travaliu, insistăm în aţi spune că este foarte important să ştii cum să recunoşti contracţiile adevărate de cele false.

Bagajul pentru maternitate trebuie să fie deja pregătit, maşina trebuie să fie pregătită, de asemenea, tot timpul cu suficient carburant şi, da, este momentul să mergi la cosmeticiană. Epilatul cu ceară de albine este permis, deşi poate că ar trebuie să te orientezi către o altă variantă, dat fiind faptul că acum zona inghinală este foarte sensibilă, te va durea mai mult decât de obicei şi se pot sparge vase de sânge (nu este riscant, dar nici estetic).

Sfaturi pentru tata

Nu doar mama copilului tău trebuie să îşi pregătească bagajul de maternitate, ci şi tu. Nu uita de camera video sau/şi aparatul de fotografiat.  În plus, dacă decizi să rămâi la spital peste noapte, te va ajuta să ai pregătite din timp nişte haine de schimb.

Urmăriți mai jos evoluția fătului între săptămânile de sarcină 36 si 40

Surse foto:
https://www.babycenter.com
https://unsplash.com
https://pixabay.com

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.